Zelf de zolder opknappen doe je zo!

Zelf de zolder opknappen doe je zo!

Zolder opknappen tips (Foto Josh Willink, Pexels  op DroomHome.nl)

Wil jij graag de zolder opknappen om er een comfortabele slaap-, studeer- of recreatieruimte te creëren? Als je het niet erg vindt om je handen eens flink uit de mouwen te steken, is dat een klus die zeker zelf te klaren valt! In dit artikel lees je hoe je zelf je zolder op kunt knappen.

1 - Verstevigen van de basis

Als er gesproken wordt gesproken over het opknappen van de zolder, wordt er vanuit gegaan dat er al enige basis aanwezig is. Een goede trap, een betonnen of houten ondervloer en ramen. Het gaat er bij het opknappen in de eerste plaats dan ook om dat je die basis gaat verstevigen, waardoor er een leefbare ruimte zal ontstaan.

Zo kan het handig zijn om de wanden te verstevigen (en isoleren) met een laag underlayment. Dit maakt de zolderruimte minder koud en kil. Ditzelfde plaatmateriaal is geschikt als comfortabele (onder)vloer. Je kunt er vervolgens voor kiezen een andere vloer over de ondervloer te leggen: laminaat, vinyl, vloerbedekking of pvc bijvoorbeeld.

Wil je een nieuwe wand in de zolderruimte plaatsen? Dat vergt een grotere inspanning, kennis én kunde. Zorg dat je jezelf zorgvuldig inleest en laat informeren als je met zo’n klus aan de slag gaat!

2 - Opbergruimte maken

Een zolder is vaak een rommelruimte. Als je er naast een plek voor rommel óók een plek om te leven van wilt maken, is het wel zo fijn als die rommel netjes opgeborgen kan worden. Om geen ruimte te verliezen, kun je hiervoor perfect gebruik maken van de schuine wanden. De ‘loze’ ruimte scherm je eenvoudig af met schuifdeuren, waardoor je er al je spullen uit het zicht op kan bergen.

Je maakt zo’n schuifdeurensysteem kortgezegd door een lat tegen de schuine wand te bevestigen en daaraan twee rails te bevestigen, waar je de schuifdeuren aan kunt hangen. Je kunt de opbergruimte afwerken door voorzetlatten te plaatsen.

Google+