Zo Plaats Je Zelf Glas In Een Deur: Tips En Tricks

Zo Plaats Je Zelf Glas In Een Deur: Tips En Tricks

Klussen & Verbouwen: Zelf Glas Zetten in een Deur Tips & Tricks (Foto 123rf.com  op DroomHome.nl)

Er kunnen allerlei redenen zijn om glas in een deur te plaatsen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een dichte deur deels open te maken en van glas te voorzien. Of bestaand deurglas te vervangen. Zo kan er ook een ongelukje zijn gebeurd, waardoor het gewoon nodig is om herstelwerkzaamheden uit te voeren.

Nu kun je besluiten om een specialist in te zetten, zoals Regioglas, maar je kunt ook zelf als glaszetter aan de slag gaan. In het laatste geval komen onderstaande tips en tricks vast en zeker goed van pas.

Glas inmeten
De eerste belangrijke stap voor het laten slagen van het project dat je als glaszetter uitvoert, is het inmeten van het glas. Het spreekt voor zich dat de juiste maatvoering van groot belang is. Op basis van de maatvoering kun je online glas bestellen. Als het om isolerende beglazing gaat, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat glas ruimte nodig heeft om te kunnen werken. De kans op een ruitbreuk is groot als je geïsoleerd glas te strak in de sponning monteert. Houd dan ook rekening met een omtrekspeling van ongeveer 4 millimeter. Dus wanneer je een sponningmaat meet van 450 mm x 1208 mm, geef je als glasmaat op: 442 mm x 1200 mm.

Voorbereiding
Als glaszetter die zelf glas in een deur plaatst, is het van belang goed voorbereid te werk te gaan. Nadat je het glas in bezit hebt, kun je de afmetingen eerst nog even controleren. Kijk ook na of er sprake is van eventuele ruitschade. Een professioneel glaszetter gaat ook altijd na of de beglazing geen krassen of putjes heeft. Vervolgens kun je de staat van de sponning nog even beoordelen en deze in elk geval alvast van stof, vet en vuil ontdoen. De glaslatten moeten ook vrij zijn van stof en vet. Controleer ook goed of er geen kleine spijkertjes in de sponning achter zijn gebleven! Verwijder deze anders met een nijptang.

Glas in de deur plaatsen
Je kunt eventueel de glaslatjes licht opschuren om deze na de tijd af te lakken.
Plak vervolgens beglazingsband aan de randen van het glas, zowel aan de binnen als aan de buiten kant. Verder is het de truc om als glaszetter een beetje kit aan te brengen aan de binnenzijde van de houtrand. Het glas komt tegen de houtrand aan. Zo zorg je ervoor dat het glas goed stevig tussen de glaslatjes geklemd wordt en er geen bewegingsruimte wordt geboden. Bij losse glaslatjes kun je eveneens van deze tip gebruikmaken. Deze latjes kun je met hele kleine spijkertjes vastmaken. De spijkergaatjes kun je natuurlijk afwerken met een beetje plamuur en de naden tussen de latjes en het glas kun je kitten.

Bekijk eventueel de instructie video bij ons op de website:

  1. Glas inmeten
  2. Voorbereiding
  3. Glas plaatsen
  4. Afwerken

De bovenstaande tips en tricks komen je als klusser die zelf als glaszetter wil optreden natuurlijk goed van pas. Mocht je toch nog twijfels hebben over je eigen kunnen dan heb je uiteraard altijd de mogelijkheid een specialist in te schakelen. Een professionele glaszetter heeft de kennis en ervaring voor het zetten van de meest uiteenlopende soorten beglazing. In principe kun je echter als handige klusser met een beetje kennis van de gang van zaken relatief eenvoudig glas in een deur plaatsen.

Google+