Zo stel je zelf de ideale kozijnen samen

Zo stel je zelf de ideale kozijnen samen

Stel je ideale kozijnen samen – Hout, kunststof of aluminium kozijnen met ventilatieroosters (Foto 123rf.com  op DroomHome.nl)

Kozijnen kiezen lijkt best wel simpel. Je gaat voor hout, kunststof of aluminium en dat is dat. Toch? Nou, eenmaal aan het bestellen blijkt dat enorm tegen te vallen. Want je hebt veel meer keuzemogelijkheden dan je denkt! In plaats van impulsief te kiezen wanneer je al bezig bent met bestellen, kun je er beter van tevoren over nadenken. Met deze stappen stel je zelf de ideale kozijnen samen. 

1. Het materiaal

De eerste keuze die je hebt is natuurlijk wel het materiaal. Zoals gezegd heb je drie opties: hout, kunststof of aluminium. Elk hebben ze hun eigen voor- en nadelen:

  • Hout is erg mooi, het ziet er natuurlijk uit en je kunt de kleur zelf aanpassen. Nadeel is dat het elke 5-7 jaar moet worden geschilderd, wat een flinke klus is.
  • Kunststof is er in heel veel soorten. Het kan heel mooi zijn, maar ook flink tegenvallen. Het is wel onderhoudsvrij, dus je hoeft het niet te schilderen.
  • Aluminium kozijnen hebben een robuuste uitstraling. Ze zijn de laatste jaren weer heel populair in de industriële stijl. Ze hebben vrijwel geen onderhoud nodig, maar ze passen niet bij elke woonstijl.>/li>

De isolatiewaarde van de kozijnen onderling verschilt maar heel weinig. Het glas dat erin gaat is een veel belangrijkere keuze en ook de dikte van het kozijn zegt veel over de isolatiewaarde.

2. Ventilatieroosters

In vrijwel elk materiaal kozijn kun je ventilatieroosters (laten) plaatsen. Dat kost je maar heel weinig extra en het levert veel op. Want met ventilatieroosters kun je je huis veel gemakkelijker ventileren zonder dat je last krijgt van tochtvlagen. Door de roosters altijd open te houden (behalve bij storm), heb je genoeg frisse lucht in huis. Je krijgt ook minder snel last van schimmels en andere vochtproblemen. Je kunt het beste in alle vaste ramen een ventilatierooster laten plaatsen. Dat kan overigens ook boven ramen die open kunnen.

3. Het profiel van het kozijn

Kozijnen hebben een bepaald profiel. De meeste kozijnen, van welk materiaal ze ook zijn, hebben aan de buitenkant een afwaterende vorm. Ze lopen iets schuin, waardoor regenwater niet op het kozijn blijft staan. Er zijn echter veel diktes mogelijk. Een houten kozijn komt doorgaans verder naar voren dan een kunststof kozijn. Aluminium kozijnen zijn bijna altijd heel plat en slank. Ook aan de binnenkant heb je de keus tussen een plat profiel of een wat dikker profiel. Bij houten kozijnen heb je doorgaans iets minder keuzemogelijkheden dan bij kunststof kozijnen.

Stel je ideale kozijnen samen – Aluminium kozijn profielen (Foto Analogicus, Pixabay.com  op DroomHome.nl)

4. De uitstraling die je wilt

Je hebt al een aantal praktische keuzes gemaakt. Tijd om te kijken naar de uitstraling van het kozijn. Bij houten kozijnen hangt dit af van de houtsoort. Hoe harder het hout, hoe minder onderhoud het nodig heeft maar ook hoe duurder het kozijn is. Bij kunststof kozijnen kun je de afwerking kiezen. De simpelste kozijnen hebben ook een eenvoudige uitstraling en je kunt al van grote afstand zien dat het kunststof is. Maar er zijn tegenwoordig ook veel betere kunststof kozijnen waarbij dat minder opvallend is. En je kunt ook kiezen voor houtimitatie, waarbij het kunststof vrij sterk op een houten profiel lijkt. Bij aluminium kozijnen heb je vrijwel geen mogelijkheden: die zijn gewoon van aluminium en dat zie je.

5. Het glas

Als laatste kies je het glas dat in het kozijn moet. Tegenwoordig heb je nog maar twee ‘echte’ keuzes: HR++ glas of driedubbel glas. Het laatste heeft de beste isolatiewaarde, maar ze liggen wel dicht bij elkaar. Bij HR++ glas is het een stuk goedkoper omdat er dan maar 2 glaslagen zijn. Je hebt dan ook een wat slanker kozijn. Je kunt ook gaan voor minder efficiënt glas, zoals gewoon dubbelglas. Dit is echter niet verstandig, omdat het prijsverschil niet zo groot is en je veel meer energie bespaart met beter glas. Als je een grotere verbouwing doet, kunnen duurzame keuzes helpen om de financiering rond te krijgen.

Een kozijn samenstellen bestaat uit een aantal stappen. Je begint met het bekijken welk type kozijn je het mooiste vindt. Maar daarna heb je nog diverse keuzes te maken voordat je eindelijk de perfecte kozijnen hebt. Een groot voordeel: je hoeft het waarschijnlijk niet vaak te doen. Als je de kozijnen vervangt, is dat minimaal 10 jaar niet meer nodig en waarschijnlijk gaan ze wel langer mee.

Google+