Zo zorg je ervoor dat je woning in waarde stijgt

Zo zorg je ervoor dat je woning in waarde stijgt

Woning waarde laten stijgen, doe je zo! Van verbouwing, financiering, achterstallig onderhoud wegwerken tot duurzaam maken van je woning. (Foto Roselyn Tirado, Unsplash.com)

Het verbouwen van je huis kost geld, maar levert op de lange termijn meestal ook wat op. En dan hebben we het niet alleen over meer wooncomfort. Je woning kan namelijk door een verbouwing in waarde stijgen. Hoeveel precies hangt af van het soort verbouwing. Benieuwd wat voor soort verbouwing welke waardestijging oplevert? Wij hebben een aantal veel voorkomende verbouwingen op een rij gezet. 

Zorg voor goede financiering

Een goede verbouwing is voor een groot deel terug te verdienen doordat je woning in waarde stijgt. Maar voor de verbouwing zelf is ook geld nodig. Vragen als ‘hoeveel kunnen we lenen?’ en ‘wat zijn de fiscale voordelen?’ zijn belangrijk om jezelf vooraf te stellen. Zo weet je precies of de verbouwing bij jouw financiële situatie past.

Ruimte creëren

Woon je in een stedelijk gebied? Dan is woonruimte veel waard. Maak bijvoorbeeld van een onbegaanbare zolder een zolderkamer met vaste trap, of ga voor een uitbouw met serre. Het vergroot niet alleen het wooncomfort, maar die extra vierkante meters leveren ook meer op wanneer je je huis verkoopt. De waardevermeerdering kan oplopen tot 60-100% van de kosten van de verbouwing. 

Duurzaam maken

Dat een duurzaam huis beter is voor het milieu, dat weten we inmiddels allemaal wel. Maar het zorgt ook voor lagere vaste lasten en voor een waardestijging van je woning. Helemaal wanneer duurzaam in de toekomst steeds belangrijker wordt. Investeer bijvoorbeeld in dubbel glas, een nieuwe CV-ketel, een goede isolatie en zonnepanelen. De waardevermeerdering kan oplopen tot 75-100% van de kosten van de verbouwing. 

Achterstallig onderhoud wegwerken

Heb je nog wat achterstallig onderhoud aan de woning? Werk dit dan weg. Soms kan een woning ergens nog wel een likje verf gebruiken, of kunnen de kozijnen worden opgeknapt. Dit is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de waarde van de woning. Een goed onderhouden woning ziet er namelijk veel frisser en beter uit voor een potentiële koper! De waardevermeerdering kan oplopen tot 80-100% van de kosten van de verbouwing.

Badkamer of keuken alleen voor jezelf verbouwen

Wil je de badkamer of keuken verbouwen? Dan hoef je dit niet te doen voor de waardevermeerdering van je woning. Een nieuwe badkamer of keuken is namelijk een kwestie van smaak, en het kan zomaar zijn dat een potentiële koper deze stijl niet mooi vindt en vervolgens zelf weer een nieuwe keuken of badkamer laat plaatsen. Zonde als jij die dan net hebt verbouwd! De waardevermeerdering van het verbouwen van je badkamer of keuken kan oplopen tot maximaal 50% van de kosten van de verbouwing.

Google+