Kerstdiner Tips: Goede Planning = Meegenieten!

Kerstdiner: Goede Planning = Meegenieten!

10 Kerstdiner Tips voor Stressvrije Kerstdagen!

Koken & Tafelen: 10 Kerstdiner Tips! Handige Kerstdiner Voorbereiding, Goede Kerst Inkopen, Sfeervol Kersttafel Dekken & Mooie Kerstcadeaus Geven (Foto Cook&Co   op DroomHome.nl)
Altijd bijzonder en feestelijk als iedereen bij jou thuis kerst komt vieren. Als gastvrouw of heer wil je op de dag zelf ook graag meegenieten van het kerstdiner.

Met een goede planning gaat dat zeker lukken. Want vragen als: 'Wat moet je eten? Vindt iedereen alles lekker? Hoe hoort het bestek ook alweer op tafel te liggen? En hebben de gasten wel genoeg gespreksstof?' heb jij van te voren al geregeld! Laat je inspireren door de 10 Less-stress-kersttips van Cook&Co.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Het allerbelangrijkste voor een stressvrije kerst is de voorbereiding.

Ga er dus ruim van tevoren eens goed voor zitten en bedenk wat je allemaal nodig hebt en wat je wilt maken tijdens het kerstdiner. Schrijf een aantal weken voor de grote happening de gangen inclusief bijgerechten op die je wil serveren, met de ingrediënten erbij. Dan heb je meteen een boodschappenlijst waarmee je voortijdig aan de slag kunt.

Tip: Stel een kerstdiner altijd zodanig samen dat je koude en warme gerechten met elkaar kunt afwisselen, dan hoef je tijdens het koken niet zo vaak achter het fornuis zodat je lekker bij je gasten kunt blijven.

2. De aankleding van de gedekte kersttafel

De aankleding van de gedekte tafel is minstens zo belangrijk als de kerstcadeaus en het kerstdiner zelf.

De aankleding zorgt namelijk voor de sfeer! Maak bijvoorbeeld menu kaartjes met daarop de gerechten die je je gasten gaat serveren. Dat staat goed voorbereid en het is een stressvrije bezigheid want deze kun je weken van tevoren maken. Zorg er ook voor dat je tafellaken en servetten in de kerstsfeer zijn aangeschaft én schoon zijn tijdens het diner. Een klein kerst geschenkje naast/op het bord als een kerstmannetje, Christmas cracker, een leuke kerstmok of een kerstkoekje maakt de aankleding van de kersttafel helemaal af. 

3. Het perfecte kerstcadeau onder de kerstboom

Het perfecte kerstcadeau hoeft niet zo moeilijk te zijn: Vrouwen krijgen graag een lekker luchtje of een uitbreiding op het Blond-servies, terwijl mannen houden van praktische cadeaus en huishoudelijke apparatuur.

Wil je origineel zijn? Ga dan voor een doe-cadeau! Ga bijvoorbeeld gezellig met vrienden naar het theater of organiseer een kookworkshop, en neem je lief mee naar de sauna of een lekker restaurant. Tip: plan de datum al voordat je het cadeau geeft want waardebonnen worden snel vergeten en zo heb je iets om samen naar uit te kijken.

4. Kerst Inkopen: Shop till you drop!  

Een ding waar vrouwen meestal dol op zijn, al geldt dit niet voor shoppen tijdens de kerstdagen.

Overal staan rijen, het lekkerste eten is al uit de schappen en het weer werkt meestal ook al niet echt mee. Daar loop je dan, met je tassen in de stromende regen of vrieskou. Probeer dit worst case scenario tegen te gaan door ook je boodschappen goed te plannen. Ook hier geldt: maak voortijdig lijstjes en ga op tijd de winkel in voordat de producten zijn uitverkocht. Ook de boodschappen voor het kerstdiner kun je zoveel mogelijk drie dagen van tevoren halen.

Neem je kerstlijstje mee en werk alle ingrediënten stap voor stap af. Hebben ze iets niet? Ga dan dezelfde dag nog naar een andere winkel voordat je het vergeet.

5. Kerstdiner, Eerst Proefeten

Maak een aantal weken voor kerst een oefenrondje en organiseer een proefetentje.

Super leuk voor de genodigden en zo kun jij kijken of je de gerechten en gangen wel goed te combineren zijn. Zo kun je de bereiding alvast een keer uitproberen, proeven en kijken wat er eventueel nog aan de smaak verbeterd kan worden en wat je nog in huis moet halen. Word dit alles te spannend en heb je geen zin om uren in de keuken te staan, denk eens aan koken aan tafel met het nieuwste de Pizzarette.

6. Bestek Etiquette 

Het ezelsbruggetje hierbij is dat je tijdens het eten altijd van buiten naar binnen werkt.

Vorken liggen links van het bord en messen rechts. En zoals op elk potje een dekseltje past, hoort bij elke vork een mes. Handig om te weten voordat je de tafel opmaakt! Serveer je soep? De soeplepel ligt helemaal aan de buitenkant, naast de messen.

Verder zijn de regels tijdens het eten simpel: gedraag je als een dame of heer. Zo eet je niet van je mes, lik je hem al helemaal niet af en houd je je wijnglas bij de steel en niet bij de kelk.

7. Kerstdiner Bereiding  

Maak het jezelf dit jaar extra gemakkelijk en zorg dat het merendeel van de gangen al klaar is voordat de gasten komen.

Het toverwoord hierbij is: de vriezer. Nu horen we je denken ‘dat kán toch helemaal niet tijdens een kerstdiner’? Oh jawel hoor, er is helemaal niemand die het doorheeft. Voorbeelden van gerechten die je kunt voorbereiden zijn: bouillons en soepen, ovenschotels zoals aardappelgratin en puree, stoofschotels, ragout en toetjes van ijs. Haal het gerecht op de dag zelf uit de vriezer en laat het voor bereiding ontdooien in de koelkast. Ook smeerseltjes als kruidenboter en tapenade zijn prima in te vriezen.

8. De do’s en don’ts tijdens het diner

Ook voor dit punt geldt: gedraag je als een dame of heer, en kijk eventueel het kunstje af van de andere gasten. 

Daarnaast zijn er nog een aantal punten waarvan iedereen weet hoe het werkt: kom op tijd, leg je telefoon niet op tafel maar geef je aandacht aan de gasten, toon interesse in je tafelgenoten, laad je bord niet te vol en last but not least niet slurpen, prakken of smakken.

9. Goodbye Kilostress & Geniet!  

Voor veel mensen draait kerst maar om één ding: eten met een hoofdletter E.

We weten allemaal dat de traditionele kerstlekkernijen niet bepaald gezond zijn, denk aan chocolade, suiker, veel vlees, vette sauzen en bijzonder veel alcohol. Maar toch hoef je niet aan te komen met kerst als je je aan de volgende tips houdt: leg voordat je gaat eten een gezond bodempje, drink tijdens de kerstdagen ’s ochtends een lauw watertje met een uitgeperste citroen (zodat je lever de gifstoffen sneller afdrijft), geef alle restjes mee aan je gasten zodat je het morning-after-snaaien voor bent, move your ass (bijvoorbeeld tijdens de afwas), drink niet teveel alcohol en tot slot: relativeer en geniet. Who cares about die twee extra kilo als je de rest van het jaar gezond leeft? Een beetje meer beweging in januari en het is er zo weer vanaf!

10. Cook&Co Winactie

Geef ons jouw ultieme anti-stress kersttip door en maak kans op een Artisan Mixer van KitchenAid, t.w.v. €549,-.

Om kans te maken op deze prijs kun je jouw tip tot en met 23 december inzenden via onze Facebookpagina of doorgeven via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Google+