Keuken Tips & Ideeën

KEUKEN ONTWERP

Keuken Tips & Ideeën – Keuken Ontwerp met Design Keukens, Ergonomie, Bergruimte, Maten & Meten en Werkbladen Inspiratie. MEER over Keukens.. (Foto 123rf.com  op DroomHome.nl)

Aanschaf van een nieuwe keuken doe je meestal niet meer dan twee keer in je leven en vraagt een aardig budget. Een droomkeuken slaagt met een keukenplan, voordat de enorm uitgebreide keukenzaken en de woonboulevards bezocht worden.

Wat vind je (niet) fijn en praktisch aan de huidige keuken, wil je 1 of 2 spoelbakken of de spoelbak op een andere plaats. Een langer misschien hoger werkblad?

Het keukeninterieur en de accessoires moeten naast mooi natuurlijk ook praktisch zijn. Kleine huizen & woningen vragen om mooi en stijlvolle keukenapparatuur nu deze non-stop in het zicht staan als de woonkamer een open keuken heeft. 

Design Keuken

De moderne keukenapparatuur vormt 1 geheel met de design keuken in het trendy uiterlijk. Mooi en strak met aluminium, roestvrijstaal RVS, metallic en hoogglans kleurenrood, wit & zwart voor een luxe uitstraling.

Keuken merken Bruynzeel Keukens, Superkeukens, Mandemakers Keukensen keukens van Siematic, Poggenpohl, Bulthaup, Almat, Alno kunnen ingericht worden met merken o.a. als Miele, Atag, Boretti, Bosch, Etna, Gaggenau, Smeg.

GRATIS Keukenbrochures

Mooie keukenbrochures om gratis nieuwe keukeninspiratie op te doen. Van modern keukenontwerp tot design keukenaccessoires! Gratis keuken brochures LEES MEER...

Keuken & Ergonomie

Let bij het maken van een keukenplan op ergonomie.

Plaats de spoelbak en het fornuis dicht bij elkaar en niet gescheiden door een deur of looppad. Ga bij het keuken ontwerp uit van de driehoekstrategie, de meest ergonomische manier van koken in de keuken. De 3 punten zijn de werkruimte, de spoelbak(ken) en fornuis dan wel kookplaat.

De standaard werkblad hoogte is 90cm.

Voor de nodige gebruikscomfort ga uit van de hoogte van de hoofdgebruiker. Plaats het werkblad, aanrechtblad op de juiste hoogte en de keukenkastjes op zo'n hoogte dat ze makkelijk bereikbaar zijn zonder onnodig uitrekken. LEES MEER...

KEUKEN CIJFER 70% van de nieuwe keukens heeft getest te weinig opbergruimte!

Bergruimte in de Keuken

Plaats zware keukenspullen, zoals braadpannen en kleine keukenapparaten in de lagere kasten. De lichtere spullen zoals glaswerk kunnen opgeborgen worden in de muurkastjes.

Onder het werkblad hebben ladenkasten de voorkeur boven deuren. Er kunnen meer keukenspullen in opgeborgen worden en is ergonomisch beter; minder bukken. Kies eerder voor een 90cm brede lade dan 2 maal 45cm door de opbergruimte verlies voor de kastconstructie. Diepe pannen laden bijvoorbeeld onder het fornuis, met antislip kunnen ook perfect aardewerk, servies herbergen zonder dat het heen en weer glijdt bij het openen en sluiten. Daarnaast moet gezegd worden dat tegenwoordig een keuken kastdeur niet alleen kastdeur is.

Het keukenkastje herbergt ook rekjes voor keukengerei & pannendeksels en ondiepe planken met een rand voor kruidenpotjes en sausflesjes. Een apothekerskast is prachtig en handig in het keukenontwerp maar je hebt tot wel 45% minder opbergruimte dan bij laden.

Geruisloze en brede keukenladen (+ bestekindeling) zijn een must in de moderne keuken!De schuifdeurwand uit de slaapkamer verschijnt in de trendy keuken en is ruimte besparend doordat er geen openslaande kastdeuren langs elkaar heen gaan.

Keuken Maten & Meten

Standaard zijn keukenkastjes tussen 58/60cm diep en 70cm hoog, exclusief verstelbare poten.

Er zijn verschillende breedtes mogelijk al vanaf 30/35cm maar voor inbouwapparatuur als de vaatwasser, steamer, combimagnetron, inbouw espresso apparaat en koelkast geldt meestal minstens 60cm breed.

Er zijn wel kleine koelkasten voor 45/50cm breedte, de zgn bar koelkast. Zo ook een aantal vaatwasmachines die in plaats van 12 couverts, 8 couverts aankunnen.

Keuken op maat: afwijkende dieptes van de keukenkastjes door een kleine keuken of dieper werkblad, kunnen vaak bij de keukenzaken op maat besteld/gezaagd worden.

Bij Ikea is het standaard niet mogelijk, tenzij de keukenmonteur er een mouw weet aan te passen.

Werkbladen Keuken

Naast dat het keuken werkblad aansluit bij de stijl & sfeer van de keuken zijn er vele mogelijkheden in materialen, onderhoud en vormen naar gelang het keuken ontwerp. Ook verschillende diktes & afwerking als randen, waterkering en geintegreerde keuken bar zijn een optie bij keukenbladen.

Houten werkbladen als duurzaam hout eiken, wenge, teak, beuken en kersenhout en hebben een warme & natuurlijke uitstraling en kunnen met een speciale lak of olie beschermd worden tegen vocht en vuil. Kijk uit voor kringen van hete pannen op het aanrechtblad.

Kunststof werkbladen zijn terug te vinden in de meeste keukens en gemaakt van multiplex met een laag kunststof laminaat. Een kunststof aanrecht is makkelijk in het onderhoud en kan intensief gebruikt worden. Veel kleuren, decors als graniet & houtprints in de keuken toe te passen.

Stenen werkbladen als marmer, beton, composiet steen, hardsteen, lavasteen en granieten werkbladen zijn kras en hittebestendig en eenvoudig in onderhoud.

Check de hardheid van het steen bij het keuken kopen. De stenen keukenbladen zijn er in vele kleuren, diktes en soorten afwerking voor de persoonlijke keukenstijl.

Roestvrijstaal werkbladen, een inox RVS keuken werkblad met geintegreerde spoelbak is strak in ontwerp en praktisch, maar krasgevoelig.

Glazen werkbladen, deze aanrechtbladen zijn gemaakt van hardglas en zijn in alle vormen maar ook kleuren te verkrijgen door een speciale zeefdruk/coating aan de onderkant. Het glazen werkblad is er o.a. in mat, hoogglans en metallic kleur maar ook in verschillende decors, ornament glas, door de gebruikte zeefdruktechniek.

Keuken Vloeren

Antislip materialen voor een inbouw keuken vloer is zeer aan te bevelen, omdat er regelmatig geknoeid wordt. Droog het wel zo snel mogelijk af!

Waterbestendige vloeren zullen niet scheuren of kromtrekken, maar lang staan op tegels kan zeer vermoeiend zijn omdat deze in zijn geheel niet meegeven. LEES MEER...

Keuken Verlichting

Door de open keuken met kookeiland en integratie van woonkamer en keuken is gevarieerde verlichting gewenst in de keuken.

Van sfeerverlichting in de avond, passende bij de huiskamer tot flink wat watts tijdens het koken. Naar beneden schijnende inbouwspots, tl buis, halogeen of led verlichting op het aanrechtblad zijn praktisch en kunnen weggewerkt worden achter een plint of ingefreesd in een keukenblad, gemonteerd onder de keukenkasten. LEES MEER..

Koken & Hygiëne

De beste smoes voor een vaatwasser in de nieuwe keuken: het is meestal meer hygiënisch dan met de hand afwassen. 

De vaatwasser werkt met een hogere temperatuur en het droogt met stoom beter dan met een afdroogdoek, waar bacteriën in kunnen zitten. Verwijderd luchtjes en vetspetters van het koken goed.

Voorkom rest ophoping en stofnesten: kit de aanrechtblad randen dicht, zorg voor een naadloze overgang van werkblad naar spoelbak en makkelijk schoon te maken deurgrepen. Oplossing: de greeploze keuken!  

Veiligheid

Breng kinderveilige sloten aan op kastjes en laden waar chemicaliën, messen en andere gevaarlijke keukenspullen zijn. Een brandblusser en branddeken zijn geen overbodige luxe in de keuken. LEES MEER...

Google+