Veilig Wonen - Brandpreventie - Voorkom Inbraak Tips - Kind Veilig

Inbraak & Brandpreventie - Kind Veilig Tips & Ideeen

Veilig Wonen Tips voor Brandbeveiliging, Inbraak Preventie en Kind Veilig Wonen. MEER Wonen Inspiratie… (Foto 123rf.com  op DroomHome.nl)

Veilig wonen & beveiliging neemt een belangrijke plaats in bij de inrichting van de woning. Bescherm jezelf tegen de gevaren van brand & inbraak en maak de woning kindveilig. Met vaak simpele tips voor brandveiligheid, inbraakpreventie en kind veilig wonen kun je misschien ellende voorkomen.

Voorkom Inbraak Tips

Zo'n 90% van de huisinbraken wordt gepleegd door gelegenheidsinbrekers die rondlopen met inbraak gereedschap en snel onopvallend hun slag slaan als er volgens hen ergens iets te halen valt.

Zo'n inbreker heeft een hekel aan goed hang en sluitwerk & sloten op ramen en deuren en met een welkomstlicht laat hij uw huis liever met rust! Inbraakpreventie; Zorg voor degelijke ramen en deuren voorzien van inbraakwerendhang en sluitwerk. Plaats ook inbraakwerende scharnieren of dievenklauwen op de schuifpui en balkondeur. Een goed slot met veiligheidsbeslag en eventueel bijzetsloten is een must. Een rek/rooster, doorklimbeveiliging op een bovenraampje werkt zeer effectief tegen lenige inbrekers. Goedgekeurde sloten zijn te herkennen aan het SKG merk en/of het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Een vastberaden inbreker hou je uiteindelijk niet tegen!   

Een buitenlamp met bewegingssensor die automatisch aan gaat als iemand in de buurt van het huis komt of een lamp met een schemerschakelaar.

Laat het huis er niet onbewoond uitzien als je er niet bent. Laat 's avonds m.b.v. automatische tijdschakelaars net zoveel licht branden als normaal. Vraag eventueel een bekende om de gordijnen te openen en te sluiten en post van de deurmat weg te halen. PostNL kan de post tijdens de vakantie laten doorsturen met de PostNL doorzendservice.

Tip: Alarmsysteem via internet

Alarmsystemen tegen inbraak-, brand- en waterschade als beveiliging kunnen tegenwoordig draadloos en 24 uur per dag en 7 dagen per week met internet live beelden jouw woning beschermen. Zelfs via je mobieltje ontvang je een SMS bericht met de beeldopname van de camera van de alarminstallatie. 

Laat geen sleutels in de deur zitten, verstop het ook niet onder een bloempot of deurmat en hang de sleutels niet op een opvallende plaats.

Laat nooit een touwtje uit de brievenbus hangen voor de kinderen. Spreek geen "Ik ben weg" berichten in op een voicemail of antwoordapparaat en plak geen briefjes "Pakjes kunt U afleveren bij de buren" op de voordeur.

Sluit ramen aan de kant waar steigers tegen het huis zijn geplaatst. Ladders en andere klimmaterialen niet voor het grijpen leggen en latwerken voor een klimop maken het klimmen van de inbreker wel erg gemakkelijk. Bij verlaten van de woningsluit alle ramen en deuren altijd af en draai de voordeur extra op slot. Een dichtgetrokken deur is makkelijk te openen. 's Nachts draai de voordeur op nachtslot.

Plaats geen waardevolle bezittingen in het zicht van buitenaf, zoals op de vensterbank of aan de muur. Zicht op de woning vanaf de openbare weg is belangrijk. Verstop het huis niet achter schuttingen en bomen of zo.


Brandpreventie Tips

  • Plaats op elke verdieping 1 of 2 rookmelders tegen het plafond en controleer de batterijen jaarlijks. Bij een brand komt naast het reukloze en zeer giftige koolmonoxide ook andere giftige stoffen vrij uit bijvoorbeeld de schuimvulling van bankstellen.
  • Elk huis zou minstens 1 brandblusser moeten hebben, die op een voor de hand liggende plaats staat.
  • Rook niet in bed en doof sigaretten & sigaren niet in een prullenmand. Laat een brandende kaars niet onbeheerd achter.
  • Zorg voor goede ventilatie bij elektrische apparaten welke warmte afgeven zoals de inbouwkoelkast en TV. Laat de televisie niet onnodig op stand-by staan.
  • Reinig regelmatig het vetfilter van de afzuigkap en creëer voldoende afstand tussen gasfornuis en brandbare materialen in de keuken.
  • Bij vlam in de pan zet eerst de afzuigkap uit, leg snel een passende deksel op de pan en houd daarbij de deksel schuin van je af om brandwonden te voorkomen. Schakel dan het fornuis uit. In een afgesloten pan dooft het vuur door zuurstofgebrek maar voor brand naast de pan is een blusdeken onmisbaar.
  • Plaats binnen één meter van de verwarmingsketel geen brandbare materialen en laat deze eens per jaar nakijken.
  • Controleer of de vluchtwegen in het huis vrij zijn van obstakels zoals fietsen.
  • Impregneer eventueel de kerstversiering en ander brandbaar decoratiemateriaal.

Kind Veilig Huis

Sluit alle kastjes af met kindersloten die giftige stoffen bevatten. Niet alleen chloor, terpentine,  vaatwasmiddel, allesreiniger en medicijnen zijn gevaarlijk, maar ook planten, sigaretten en sterke drank. Wees alert bij de schoonmaak, kinderen zijn snel! Pillen lijken voor kinderen net snoepjes en olie op limonade.

Plaats kindveilige plaatjes over stopcontacten zodat kleine vingertjes geen kans krijgen.

Een traphekje moet een degelijke constructie hebben en niet losschieten, minstens 75cm hoog en de ruimte onder hekje mag niet hoger dan 6,5m zijn met een ruimte tussen de spijlen van 4,5cm-6,5cm. De kinderen moeten het traphekje niet kunnen openen, maar wel door de ouder met 1 hand.

Een raambeveiliger voorkomt dat een klimmend kind door het raam naar buiten kan klimmen omdat het raam niet verder dan 10cm open kan. Volwassenen kunnen het raam wel geheel openen.

Een deurbuffer voorkomt vingertjes tussen de deur, omdat de deur niet snel dicht kan slaan bij dichtwaaien of gooien. Bij voorzichtig sluiten van de deur, schuift de veer van de deurbuffer naar binnen. Makkelijke montage, past alleen op binnendeuren.

Veilig Internet voor kinderen: surf samen en plaats de PC in het zicht. Maak afspraken over bijvoorbeeld hoe lang te internetten, geen bijlages te openen of downloaden en doorgeven van persoonlijke gegevens. Gebruik een goede virus-scanner en controleer de browser historie van welke websites ze bezocht hebben, regelmatig.

Google+