Ontdek de Leukste Tuintrends 2015

Ontdek & Deel de Leukste Tuintrends 2015

Groene Inspiratie - Trending in de Tuin

Ontdek & Deel de Tuintrends van 2015! – Vintage Tuin, Verplaatsbare en Eetbare Tuin en Kamerplanten die een Frisse Neus Halen – MEER Tuin… (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)
De vintage tuin, de verplaatsbare tuin en kamerplanten een frisse neus laten halen.

Dat zijn volgens trendvertaler en groenstylist Judith Baehner van het Groenlab enkele voorbeelden van tuintrends voor deze zomer. Ze zijn te zien en te beleven binnen de nieuwe campagne Trending in de Tuin die Mooiwatplantendoen.nl is gestart.

Op www.mooiwatplantendoen.nl staan de komende tijd de nieuwste trends op het gebied van tuin, terras en balkon. ‘We geven tips, maar we willen mensen vooral stimuleren zelf trends aan te dragen. Bezoekers kunnen deze dagelijks insturen en stemmen op de trends die ze leuk vinden’, aldus  Ivo van Orden, campagnemanager bij Bloemenbureau Holland.

Winnende trend beloond
Iedere maand wordt de inzender van de trend met de meeste stemmen beloond. Hij of zij mag voor 100 euro buitenplanten kopen. Ook wordt de winnende tip in de top-trendlijst geplaatst. Hierin komen de populairste trends te staan. ‘Met de campagne willen we mensen inspireren om meer met buitenplanten te variëren Daarmee wordt hun betrokkenheid bij een groene woon- en leefomgeving alleen maar groter’, zegt Van Orden.

Wat zijn de tuintrends van 2015?

De vintage tuin: een meer persoonlijke tuin dankzij toevoeging hergebruikte materialen.
De vintage tuin is volgens trendvertaler en groenstylist Judith Baehner een van dé tuintrends van 2015. ‘Het toevoegen van hergebruikte materialen aan de tuin is erg in. Met  materialen uit de schuur, oude spullen van zolder en vintage aanwinsten kunnen mensen hun tuin nog persoonlijker en sfeervoller maken. Bijvoorbeeld met een oude houten trap waar je een verticale tuin met potten van maakt. Zaag daarvoor ronde gaten in de treden waarin de potten precies passen. Of gebruik een afgedankte kapstok om planten aan te hangen. Een houten regenton is een echte blikvanger en ook nog eens handig om water mee op te vangen voor je buitenplanten.’

Tip van Judith: denk ook groter. Met stenen van een oude muur kun je een aardbeientoren maken. We willen toch allemaal creatief zijn in de tuin!

Verplaatsbare tuin: leuk zo’n eetbaar tuintje 
De verplaatsbare, eetbare tuin is helemaal trending. Baehner: ‘Superleuk en handig. Eetbare planten die je meeneemt naar de barbecue of de keuken in. Je ziet ze steeds meer. En helemaal niet moeilijk om zo’n verplaatsbare tuin te maken. Hang vlak bij je keuken aardbeien of kruiden in potten aan de muur. Kruiden als thijm, basilicum en koriander; ze groeien uit tot grote wolken groen en ze ruiken ook nog eens lekker. Zo heb je altijd alles vers bij de hand. Bovendien halen we op deze manier de eetbare natuur naar ons toe. Zeker in steden hebben we meer gezond groen nodig tussen al die grijze gebouwen.’

Tip van Judith: geef de verplaatsbare tuintjes voldoende water, want door zon en wind kunnen ze erg uitdrogen. Geef ook plantenvoeding of voeding voor klein fruit.

Van binnen naar buiten: laat planten even genieten van de buitenlucht
Kamerplanten hoeven niet het hele jaar in huis te blijven. Vanaf half mei kunnen deze ook buiten gezet worden. Baehner: ‘Het is goed voor een plant om even van de buitenlucht te genieten en af en toe een buitje mee te pikken. Vetplanten en cactussen geven meteen een exotisch tintje aan een tuin of balkon. Zet ze gerust in de zon. Daar kunnen ze best tegen, maar zet ze wel even onder een afdak of binnen als het hevig of aanhoudend regent. Teveel water is voor deze dikkerds niet goed. Voor andere planten is het goed om ze eerst even te laten wennen aan de zon of zet ze een beetje beschut neer.’

Tip van Judith: zet kleine planten samen op een schaal op de buitentafel, dan kun je ze makkelijk even binnen zetten als het hard regent.

Smaak en voorkeur consument in beeld dankzij Groenbranche Trends 2015
De campagne Trending in de Tuin is geïnspireerd op de Groenbranche Trends van 2015. Dit samenwerkingsverband tussen Tuinbranche Nederland, Branchevereniging VHG, iBulb en Bloemenbureau Holland vertaalt trends naar de groenbranche. Ze geven een beeld van de smaak en voorkeur van de consument. De Groenbranche Trends 2015 is een doorvertaling van deze trends die specifiek zijn gericht op de groene branche voor zowel binnen als buiten. Het bestaat uit de thema’s Unexpected Wild, Eco Luxe en The Happy Life

Meedoen met de actie en zelf tuintrends delen of erop stemmen?
Ga naar Mooiwatplantendoen.nl

Google+