Balkonplant Van Het Jaar 2017: Hangbegonia

Balkonplant Van Het Jaar 2017: Hangbegonia

Balkonplant Van het Jaar 2017: Hangbegonia – Kleurrijke Begonia met Verzorging Tips – MEER Balkon en Terrasplanten… (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

De hangbegonia is verkozen tot Balkonplant van het Jaar 2017. De plant kreeg deze bijzondere titel op basis van zomeruitstraling, bloeicapaciteit, stijltrends en gebruiksgemak. Niet zo gek als je bedenkt dat de hangbegonia verkrijgbaar is met bijzondere bloemvormen, kleuren, geuren en aparte groeiwijzen. De plant staat hiermee synoniem voor een zomer lang plezier met een waterval van bloemen.

Hangbegonia
De Begonia is een van de oudste planten die in cultuur gebracht is. We kennen de plant vooral als kamerplant (B Elatior Grp), als bladbegonia (B. Rex Grp), als perkplant (B. Semperflorens Grp) of als knolbegonia (B. Tuberhybrida Grp). Minder bekend is het assortiment hangbegonia. Begonia is een kleurige, tropische doorbloeier uit de regenwouden van Azië, Afrika en Amerika waar het vochtig en licht is. De plant vormt samen met Hillebrandia de familie van de Begoniaceae. Begoniabladeren hebben een asymmetrische vorm en de bladkleur varieert van donkergroen of –rood tot lichtgroen en bronskleurig. Er is een enorme variatie aan kleuren: wit, oranje, geel, rood, roze, zalm of tweekleurige bloemen zijn het meest voorkomend. Van een aantal series verraden de namen hun groeiwijze al een beetje, zoals Waterfall en Fragrant Falls.

Verzorging hangbegonia
Nadat de planten op het balkon in een voedzame potgrond zijn geplant, is de hangbegonia een rijk- en lang bloeiende plant. De bloeiers verlangen een lichte standplaats in de halfschaduw of matige zon. Lekker warm weer vindt de hangbegonia aangenaam om flink bij te groeien en bloeien. Zorg dat de grond nooit uitdroogt, geef dus regelmatig water. Continue te nat of een regenachtige periode is voor de hangbegonia minder aantrekkelijk, omdat hij dan kan gaan rotten. Om de plant lang goed te houden kunt u een keer per twee weken plantenvoeding geven. En als u uitgebloeide bloemetjes of oud blad voorzichtig verwijdert, dan ontstaan steeds nieuwe knoppen.

Balkonplant Van het Jaar 2017: Hangbegonia – Kleurrijke Begonia in Potten en Plantenbakken (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Juryrapport hangbegonia
De jury van de verkiezing Balkonplant van het Jaar bestond uit groenjournalisten van onder meer Margriet, Eigen Huis & Tuin, Home & Garden en Libelle. Uit het juryrapport:
“Van ouderwetsheid is geen sprake. De hangbegonia is helemaal van nu en kent tegenwoordig een enorme variatie van kleuren en soorten die de hele zomer doorbloeien. De plant is voor iedereen, ook voor de beginnende tuinier. En wie eenmaal een begonia op zijn balkon heeft, krijgt geheid de smaak te pakken om nog meer bloeiende planten buiten te zetten.” Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Google+