Terras & Woonplant | Lentebloeier 2014 Narcis Topolino

IJdeltuit met klein trompetje

Lentebloeier van het Jaar 2014: Narcis ‘Topolino’

Lentebloeier van het Jaar 2014: Narcis Topolino! Voorjaar Plant: Potnarcis als Kamerplant of Buiten op Terras, Balkon & in de Tuin Plant MEER Planten … (Foto Narcis Topolino, MooiWatPlantenDoen.nl  op DroomHome.nl)
Narcis ‘Topolino’ is de Lentebloeier van het Jaar 2014. Het dwergnarcisje (‘Topolino’  is Italiaans voor ‘muisje’) is volgens een jury van groen deskundigen een vrolijke en zeer natuurlijke verschijning.

De smalle, groene bladeren lijken op grassprieten en geven de narcis een bijzondere uitstraling. De puntige crèmekleurige bloemblaadjes staan als een ster rond het kleine, gele trompetje. Zijn lange bloei en de vele toepassingsmogelijkheden maken van de Topolino een echte topper voor mensen met en zonder groene vingers.

De potnarcis kan zowel in huis als ook buiten op balkon of terras worden neergezet. Een saai en kaal plekje in de tuin? Deze kant en klare lentebloeier brengt direct kleur en fleur.

Lentebloeier van het Jaar 2014: Narcis Topolino! Voorjaar Plant: Potnarcis Verplanten voor Buiten op Terras, Balkon & in de Tuin Plant MEER Planten … (Foto Narcis Topolino, MooiWatPlantenDoen.nl  op DroomHome.nl)IJdeltuit Plant

De trompetjes van narcissen, ook die van Topolino, kijken naar beneden. Volgens de legende komt dit echter niet voort uit bescheidenheid maar uit ijdeltuiterij.

Volgens de legende wilde de knappe jongeman Narcissus eeuwig jong en aantrekkelijk blijven. Om dat te bereiken, mocht hij niet in een spiegel kijken. De ijdeltuit is zo vol van zichzelf dat hij elke liefde van een vrouw afwijst. De teleurgestelde vrouwen vragen de wraakgodin Nemesis om in te grijpen. De godin neemt Narcissus mee naar een vijver en verleidt hem om in het water naar zijn spiegelbeeld te kijken. Narcis buigt zo ver naar voren dat hij in het water plonst en verdrinkt. De mooie, gele bloemen die aan de rand van de vijver verschijnen, heten vanaf dan narcissen.

Lentebloeier van het Jaar 2014: Narcis Topolino! Voorjaar Plant: Bak vol met Narcissen als Kamerplant,  voor Buiten op Terras, Balkon & in de Tuin Plant MEER Planten … (Foto Narcis Topolino, MooiWatPlantenDoen.nl  op DroomHome.nl)Eenvoudig

Hoewel je van een ijdeltuit als de narcis anders zou verwachten, is het een zeer makkelijk plantje.

Alle potnarcissen zijn oersterk, bloeien lang en je hoeft ze geen plantenvoeding te geven. Regelmatig watergeven volstaat. Wanneer de narcissen in de potjes zijn uitgebloeid, plant de bollen dan voor een tweede leven (zonder kweekpotje) in de tuin op een lichte, zonnige plek. Geef ze nog even de tijd geeft om helemaal af te sterven en haal dan de uitgebloeide bloemen en het verdorde blad eraf. Ze komen dan vervolgens elk voorjaar opnieuw tot bloei. Meer informatie: Mooiwatplantendoen.nl

Google+