4 Tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

4 Tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Onderhoudsvriendelijke tuin door o.a. kunstgras leggen, verharding, gemakkelijke tuinplanten en verhoogde bedden (Foto: R Architecture, Unsplash  op DroomHome.nl)

Het is belangrijk om je tuin het hele jaar door te onderhouden, van lenteklussen tot herfstwerkzaamheden en winterklaarmaken. Maar heb je niet zoveel tijd en zou je toch graag een mooie, prachtige tijd willen? In dat geval kan een onderhoudsvriendelijke tuin de oplossing zijn. Hier zijn enkele ideeën en handige, budgetvriendelijke tips om je tuin gemakkelijk in topvorm te houden.

Verharding vs gazon

Een simpele oplossing is om te kiezen voor meer bestrating en minder gras. Een weelderig gazon vergt namelijk veel werk, zoals regelmatig maaien, bewateren, onkruid wieden, bemesten en de randen netjes houden. Soms moet je zelfs het gras beluchten om het water goed af te voeren. Als je geen zin hebt in al dat werk, kun je kiezen voor meer bestrating in je tuin. Dit kun je toch aantrekkelijk maken door verhoogde bloembedden of potten met planten toe te voegen. Een andere optie is om gewoon voor minder gras te kiezen. Dit maakt het onderhoud een stuk eenvoudiger. Kies je voor bestrating? Denk dan eens aan porselein bestrating. Deze hoef je namelijk niet elk jaar opnieuw af te dichten.

Ga voor kunstgras

Je kunt ook kunstgras laten leggen als je een onderhoudsvrije tuin wilt. Modern kunstgras is sterk verbeterd en voelt zacht aan, is realistisch en vriendelijk voor kinderen en huisdieren. Het is een geweldige optie voor mensen die willen ontspannen in plaats van tuinieren. Bovendien gaat kunstgras lang mee zonder enig onderhoud. Het is een slimme keuze voor een zorgeloze tuin.

Kies voor onderhoudsvriendelijke planten

Kies voor gemakkelijke planten als je een onderhoudsvriendelijke tuin wilt. Dit zijn planten die niet veel aandacht nodig hebben, zoals winterharde vaste planten, zelfredzame vetplanten, sterke groenblijvende planten en wilde bloemen die voor zichzelf kunnen zorgen. Langzaam groeiende struiken kunnen ook een goed idee zijn omdat je ze niet vaak hoeft te snoeien. Denk ook aan planten die goed tegen droogte kunnen als je niet de hele tijd wilt nadenken over water geven. Zo kun je van je tuin genieten zonder veel gedoe.

Installeer verhoogde bedden

Wil je gemakkelijk te onderhouden bloembedden in je tuin? Maak dan verhoogde bedden met houten spoorbielzen. Het gebruik van verhoogde bedden maakt het planten, kweken en bewateren veel handiger omdat je niet op de grond hoeft te bukken. Bovendien kun je de bedden vullen met onkruidvrije grond, waardoor het onderhoud het hele jaar door minimaal is. Houten spoorbielzen zijn niet alleen praktisch maar geven je tuin ook een bijzondere uitstraling. Je kunt ze zelfs gebruiken voor andere tuinprojecten zoals terrassen, verhoogde vijvers of zelfgemaakt tuinmeubilair. Hoe ga jij je tuin vormgeven?


Geniet van de nieuwste tuintrends en hippe tuinontwerp tips in tuinmeubelen, tuinaccessoires en planten!  

Google+