40 Procent Nederlandse tuin is betegeld

40 Procent Nederlandse ‘tuin’ is betegeld

Biodiversiteit in de tuin terugbrengen (Foto Intratuin & Naturalis  op DroomHome.nl)

Intratuin en Naturalis stimuleren samen biodiversiteit in voor- en achtertuin – Ruim 40 procent van de Nederlandse tuinen is tegenwoordig bedekt met tegels. Zonde, want groen draagt - in tegenstelling tot tegels - bij aan een gezonde leefomgeving. Het zorgt voor natuurlijke verkoeling, zuurstof en de opname van koolstofdioxide. Daar komt nog bij dat planten het bestaan van allerlei belangrijke insecten, vogels en zoogdieren veiligstellen. Hoogste tijd dus om aankomende lente onze versteende voor- en achtertuinen onder handen te nemen en de broodnodige biodiversiteit een comeback te laten maken in de Hollandse tuin. Intratuin start op 25 februari een landelijke campagne die Nederlanders op weg helpt naar een groenere tuin en inzicht geeft in wat verscheidenheid in de natuur ons brengt. Hiervoor heeft de groenspecialist de handen ineen geslagen met Naturalis Biodiversity Center.

De natuur een handje helpen

Een enorm oppervlakte van het Nederlandse landschap bestaat uit tuinen. Het gaat om 30 duizend hectare, een oppervlakte die gelijk staat aan maar liefst 44.000 voetbalvelden. Wanneer al deze tuinen gevuld zouden zijn met bomen, planten en moestuintjes zou dat een enorme boost geven aan de biodiversiteit in ons land. Planten, bloemen en een gezonde bodem trekken insecten, vogels en zoogdieren zoals egels aan. Zij houden op hun beurt het natuurlijke ecosysteem in stand. En dat is heel belangrijk aangezien bijvoorbeeld het aantal vliegende insecten sinds 1990 met 75 procent is afgenomen en de helft van de huismussen is verdwenen. Intratuin moedigt Nederland graag aan en lanceert daarom ook dit jaar de actie ‘Tegel eruit, plant erin’. In ruil voor één tegel krijg je op zaterdag 23 maart bij iedere vestiging twee gratis planten t.w.v. €3,49 per stuk aangeboden. Het doel van de actie is het doorbreken van de trend van de versteende tuinen en groen (plus vogelgezang, kleurige bloemen en zoemende bijtjes) terug te brengen in Nederlandse voor- en achtertuinen. 

Josien Schraverus, woordvoerder van Naturalis: “We moeten er met z’n allen voor zorgen dat we groen een plek blijven geven en daarmee een gezonde leefomgeving voor mens en dier behouden. Bewustwording rondom biodiversiteit is daarbij cruciaal. Wij kunnen initiatieven en acties zoals die van Intratuin alleen maar toejuichen en hopen op een massale deelname aan de tegelactie en een grote opkomst in ons pop-up museum.” 

Kwartetspel en Naturalismobiel

‘Tegel eruit, plant erin’ maakt deel uit van de landelijke campagne ‘Tijd voor biodiversiteit’. Hiermee informeert Intratuin Nederlanders over biodiversiteit en over hoe ze deze kunnen verbeteren. Te beginnen in de eigen voor- en achtertuin. Lang niet iedereen weet wat biodiversiteit is, laat staan hoe ze de natuur zelf een handje kunnen helpen. Intratuin vindt het belangrijk om een adviserende rol te spelen op het gebied van groen, ze hebben alle kennis immers in huis. En door de samenwerking met Naturalis, hét instituut voor biodiversiteit, is de informatie nog uitgebreider. Wat staat er op de planning?

  • Naturalis, het nationaal onderzoeksinstituut en museum op het gebied van biodiversiteit, komt met hun ‘Naturalis Onderweg’- mobiel naar vijf verschillende Intratuinvestigingen in Nederland. Omdat het museum tot het eind van deze zomer dicht is wegens een verbouwing, is het instituut tijdens deze periode ‘on tour’ aanwezig. Naturalis Onderweg is een heus pop-up museum vol weetjes over dier, natuur en mens. Het museum komt langs bij Intratuin op: 

◦Zaterdag 2 maart - Heerhugowaard
◦Zaterdag 9 maart - Pijnacker
◦Zaterdag 16 maart - Weert
◦Zaterdag 23 maart - Rosmalen
◦Zaterdag 30 maart - Deventer
 

  • Om ook kinderen op een leuke, speelse manier te leren wat biodiversiteit en het belang daarvan is, heeft Intratuin samen met Naturalis een educatief kwartetspel ontworpen waarin de natuur centraal staat. Hierin komen insecten, bloemen, vogels en planten aan bod. Het kwartetspel krijg je cadeau bij aankoop van een Vlinderstruik (Buddleja) en kun je ook winnen met een kleurwedstrijd! Dit geldt voor alle Intratuin vestigingen in Nederland. Op=op.
  • Op 25 februari wordt een interactieve, online omgeving over biodiversiteit gelanceerd met nuttige informatie over drie essentiële onderdelen van biodiversiteit: de bodem, dieren en planten. Een test geeft inzage in hoe biodivers jouw tuin is en je vindt er tips over hoe je, met kleine stapjes, nog actiever zou kunnen bijdragen.
Google+