6 Tips om je tuinmeubels op te knappen

6 Tips om je tuinmeubels op te knappen

6 Tips tuinmeubels opknappen – Hard houten tuinset (Foto Hrohmann, Pixabay.com  op DroomHome.nl)

Als het voorjaar wordt, wil je natuurlijk weer lekker genieten van je tuin. De winter is de ideale tijd om je alvast voor te bereiden op het mooie weer. Check bijvoorbeeld je tuinmeubels eens. Hoe staat het daarmee? Zijn ze nog mooi en sterk genoeg om ze een seizoen te gebruiken? Als je meubels opgeknapt moeten worden, heb je nog ruimschoots de tijd om het te doen. Check deze 6 tips om je tuinmeubels weer mooi op te knappen voor de lente.

Tip 1. Check de stevigheid van je meubels

Je meubels moeten natuurlijk wel stevig genoeg zijn. Je wilt niet dat jij (of nog erger: je visite) door een tuinstoel zakt. Houten meubels kun je zelf verstevigen met behulp van wat gereedschap. Heb je kunststof tuinmeubels en zijn ze niet meer stevig genoeg? Dan is het tijd voor een tochtje naar een tuinmeubelen winkel, want dat kun je waarschijnlijk niet repareren. 

Tip 2. Maak de tuinmeubels helemaal schoon

Tuinmeubels worden behoorlijk vies in de loop van het jaar. Zeker in de koudere maanden heeft het weer daar grote invloed op. De meubels worden, als ze niet afgedekt zijn, regelmatig nat. Bovendien trekt het vocht ook op als de meubels wel afgedekt zijn. Zodoende is de kans groot dat er groene aanslag, mos of viezigheid op de tuinmeubels zit.

Tip: de meeste materialen kun je beter niet schoonmaken met een hogedrukspuit! Gebruik liever een sopje van groene zeep en lauw water en maak de meubels schoon met een zachte borstel.

Tip 3. Houten tuinmeubels: schuren en schilderen of beitsen

Houten tuinmeubels hebben regelmatig onderhoud nodig. Je kunt ze daarom het beste behandelen met een mooie lak of een beits. Beits is vooral bedoeld om de kleur van het hout mooi uit te laten komen en het hout te beschermen tegen het weer. Lak is een laag over het hout heen en is daardoor iets kwetsbaarder bij intensief gebruik.

Tip 4. Loungeset opknappen

Een loungeset opknappen is best moeilijk. Natuurlijk hangt het af van het materiaal dat gebruikt is. Een houten loungeset kun je behandelen zoals je alle houten tuinmeubelen kunt behandelen. Maar een rotan of wicker loungeset is een stuk moeilijker op te knappen. Riet en rotan blijven heel lang mooi, maar uiteindelijk begeeft het loungeset het gewoon. Je kunt het niet op een mooie en natuurlijke manier herstellen. Is jouw loungeset eigenlijk té versleten om nog een ronde mee te gaan? Check dan de loungeset outlet voor nieuwe en voordelige modellen.

6 Tips tuinmeubels opknappen – rotan loungeset (Foto 123rf.com  op DroomHome.nl)

Tip 5. Kunststof meubels spuiten

Kunststof kan niet zomaar worden geverfd of gebeitst. Het moet behandeld worden met een speciale verf voor kunststof. Allereerst heb je een goede kwaliteit kunststof primer nodig. Gebruik je die niet, dan zal je verf al snel van het kunststof gaan bladderen. Na het gebruik van een primer gebruik je ook speciale kunststof verf. Doorgaans gebruik je op kunststof spuitverf, aangezien deze mooi gelijkmatig verdeeld wordt.

Tip: gebruik geen goedkope spuitverf van de Action, want deze gaat snel druipen en dekt doorgaans niet goed. Gebruik liever een wat duurdere spuitverf van een bouwmarkt of tuincentrum.

Tip 6. Tuinkussens opknappen of vervangen

Tuinkussens moeten goed droog bewaard worden. Het beste kun je ze telkens direct na gebruik opbergen op een donkere, koele en droge plaats. Bijvoorbeeld in de garage of in een speciale opbergbox. Wanneer de kussens voortdurend buiten liggen, zullen ze verbleken in de zon. Ook kan het weer erin slaan als de kussens vochtig blijven. Je kunt tuinkussens wel opknappen door ze grondig te wassen en goed te laten drogen. Maar in veel gevallen moeten ze vervangen worden als ze te lang worden blootgesteld aan de elementen. Dit doe je meestal als je de tuin klaarmaakt voor de zomer, zodat de kussens in de zomer op hun mooist zijn.

Je tuinmeubels opknappen lijkt een klus voor het voorjaar. Dan ben je echter meestal al aan de late kant. De verleiding is groot om dan de meubels even snel te poetsen en lekker in de zon te gaan zitten. Daarom kun je beter je meubels alvast nakijken en schoonmaken als het mooie weer nog even op zich laat wachten. Zo kom je minder in de verleiding en is je tuinset weer helemaal in orde als het mooie weer begint.

Google+