BBQ schoonmaken? Met deze 4 tips wordt de grill weer brandschoon!

BBQ schoonmaken? Met deze 4 tips wordt de grill weer brandschoon!

BBQ schoonmaken tips (Foto: El Chefo, Unsplash.com  op DroomHome.nl)

We staan elk jaar weer te popelen tot het barbecueseizoen weer begint. Maar hoewel we gek zijn op het grillen en alle gezelligheid eromheen vinden we het schoonmaken daarna vaak toch een stuk minder. Gelukkig hoeft het niet moeilijk te zijn, als je het maar met de juiste middelen aanpakt.

BBQ schoonmaken

Hoewel je bbq schoonmaken niet het leukste klusje is, is het wel van groot belang. Het zorgt namelijk voor een betere smaak én het verlengt de levensduur van je barbecue. Wanneer je dit niet regelmatig doet zal er vet en etensresten aan het rooster en de binnenkant van de barbecue aankoeken. Dit tast niet alleen je barbecue aan, maar kan ook gaan schimmelen.

Daarom kun je het beste na ieder gebruik zowel de barbecue zelf als het rooster schoonmaken. Op die manier is het gemakkelijk bij te houden zonder dat het vuil zich ophoopt én kun je de volgende keer direct gaan vlammen en grillen!

Hoe? Wij geven 4 handige tips om je rooster gemakkelijk schoon te krijgen!

Tip 1 - BARBECUE VERHITTEN

Een van de simpelste methodes om je barbecuerooster schoon te maken is door de barbecue simpelweg te verhitten met deksel dicht. Wanneer je ‘m 15 minuten flink verhit lost het vet op en branden de etensresten weg. Daarna is het een kwestie van schoonboenen met een borstel. Hier bestaan speciale barbecueborstels voor.

Tip 2 - GEBRUIK SPECIALE SCHOONMAAKMIDDELEN OF HUIS- TUIN EN KEUKENMIDDELEN

Allereerst begin je met het schoonmaken van het rooster. Dit kun je op verschillende manieren doen. Hier kun je een speciale barbecuereiniger of een ontvetter voor gebruiken, maar je kunt ook baking soda of uien gebruiken.

- De baking soda-methode:

Stap 1:
Meng 3 eetlepels baking soda met een eetlepel water en maak er een papje van.

Stap 2:
Breng dit mengsel aan op het barbecuerooster. Mocht het rooster extreem vies zijn kan het helpen om er nog extra baking soda overheen te strooien.

Stap 3:
Laat dit een tijdje intrekken en schrob het rooster vervolgens schoon met een spons.

- De rauwe ui-methode:

Stap 1:
Verhit het barbecuerooster.

Stap 2:
Snijd een rauwe ui doormidden.

Stap 3:
Trek ovenhandschoenen aan en wrijf met de helft van de uit over het hete rooster. Draai vervolgens het rooster voorzichtig om en wrijf ook deze zijde in met de ui. Het zuur van de ui zal het vuil los wrijven. Wanneer je merkt dat er geen vocht meer uit de ui komt kun je de andere helft van de ui gebruiken.

Stap 4:
Veeg het rooster schoon met een spons.

Tip 3 - BARBECUEROOSTER SCHOONMAKEN MET ALUMINIUMFOLIE

Heb je geen speciale middeltjes, ui of baking soda in huis, dan kun je altijd nog terugvallen op aluminiumfolie. Scheur hier simpelweg een stuk van zo’n 20 cm af en maak hier een prop van. Wrijf dit vervolgens over het rooster heen om alle aangekoekte etensresten weg te poetsen. Tot slot kun je het rooster voor de finishing touch met een borstel schoonmaken. Het liefst eentje die speciaal voor de barbecue bestemd is.

Tip 4 - LEG HET ROOSTER IN HET GRAS

Voor wie wat meer geduld heeft, maar geen zin om zelf hard te werken hebben we ook een prachtmethode. Zodra het rooster na het barbecueën volledig is afgekoeld leg je het gewoon een nachtje in het gras. De nachtdauw zal ervoor zorgen dat de etensresten losweken, waarna je het er de volgende dag heel gemakkelijk af kunt krijgen.

Let op: deze methode kun je alleen gebruiken als het rooster van aluminium of RVS is. Gietijzer kan namelijk gaan roesten in nat gras!

Google+