Een complete gids voor succesvol wintertuinieren

Een complete gids voor succesvol wintertuinieren

Wintertuinieren – Gids voor tuin werkzaamheden in de winter (Photos by Ginny, Pexels  op DroomHome.nl)

Veel mensen denken dat tuinieren iets is dat je alleen maar in de lente, zomer en herfst doet. In de winter zouden alle planten in ruste zijn, en dan kun je toch niets? Dat is echter zeker niet het geval. Hoewel inderdaad veel planten uitgebloeid zijn, zijn er allerlei werkzaamheden die je juist goed ’s winters in de tuin kunt of moet uitvoeren. Zo kan je tuin de komende lente weer gaan bloeien, keren insecten en vogels terug en is het weer een genot om tijd buiten door te brengen. Meer weten hierover? Hieronder lees je alles over succesvol wintertuinieren.

De ideale kleding om in te wintertuinieren

Allereerst trouwens nog even wat handige info over goede kleding om te dragen. Een veelgestelde vraag is namelijk: “Wat te dragen bij het werken in de tuin in de winter?”. Er zijn een aantal musthaves als je ’s winters buiten aan de slag wil. Echt onmisbaar is een fijne werkjas die comfortabel zit. Met een warme werkjas bescherm je je romp tegen weersinvloeden zoals kou, regen of wind. Welke soorten werkjassen er zijn? Dat loopt nogal uiteen, van bodywarmers, softshells, fleecejacks, regenjacks tot winterjassen. Wat je voorkeur ook heeft, je kunt de ideale werkjas vinden bij Engelbert Strauss. Zij weten als Europa’s meest toonaangevende work- en utility-merk alles van goede functionele werkkleding voor in de tuin. Hun schat aan kennis over professionele werkkleding verwerken ze tegenwoordig ook in onder meer functionele vrijetijdskleding en schoenen voor zowel dames, heren als kinderen. 

Vergeet verder niet gevoerde winterlaarzen, regenlaarzen met dikke sokken erin, of werkschoenen, en warme winterhandschoenen om je handen droog en warm te houden. Meer kledingtips vind je hier.

Werkzaamheden in de winter in de tuin

Zoals hierboven al werd aangegeven, zijn er allerlei zaken die je prima in de winter kunt doen in de tuin. Hieronder vind je diverse werkzaamheden die je kunt uitvoeren tijdens wintertuinieren. Let er wel op dat dit voornamelijk het geval is als het niet vriest, of als de vorst nog niet in de grond zit.

- Bemesten

Werk de compost licht onder de aarde om het bodemleven een extra stimulans te geven. Door de grond los te maken krijgt deze meer lucht, ben je gelijk van onkruid af en hebben planten komend voorjaar weer extra voeding. Vergeet ook het gazon niet gelijk mee te nemen.

- Onkruid verwijderen

Veel onkruid sterft in de herfst al af. Heb je er toch nog last van? In de winter kun je het vaak eenvoudiger verwijderen.

- Snoeien

Wanneer het de ideale tijd is om te snoeien, dat hangt van het type struik of boom af. In de winter is het uitgerekend de tijd om alle bladverliezende heesters en bomen te snoeien. Het mag hierbij gaan om zowel terug in vorm snoeien, als het verwijderen van lelijke, oude struiken tot vlak boven de grond.

- Wintergroenten uit de moestuin

Ook in winter kan er nog van alles groeien in de moestuin, dat geoogst kan worden. Denk aan aardperen, bladeren van eeuwige moes, rucola, bieten, en boerenkool en andere kolen.

- Het aanleggen van de tuin

De winter is de uitgelezen tijd om de opzet of fundering voor het komende tuinseizoen voor te bereiden. Denk aan een nieuwe indeling met borders of bloembedden, het aanleggen van een paadje met boomschors of het laten plaatsen van nieuwe bestrating of een vlonder.

Alvast inspiratie opdoen? Die vind je in de blog: ‘Heel je interieur af? Wat te doen met je tuin?’.

Veel succes met wintertuinieren, zodat je volgend jaar weer volop kunt genieten!

Google+