Een sfeervolle tuin met een haag van coniferen

Een sfeervolle tuin met een haag van coniferen

Privacy in de tuin met een coniferenhaag (Foto Martin Zaenkert, Unsplash.com  op DroomHome.nl)

Heb je behoefte aan privacy in je tuin en wil je hiervoor een mooie erfafscheiding creëren? Dan komt een coniferenhaag zeker in aanmerking want coniferen zijn ideale haagplanten om aan deze combinatie van wensen te voldoen. Een sfeervolle tuin met een haag van coniferen heeft een prachtige uitstraling waar je gedurende het gehele jaar plezier van zult hebben. In dit blog vertellen we je er alles over.

Waarom coniferen dé perfecte planten zijn om een haag mee te vormen

Het is eenvoudig uit te leggen waarom coniferen dé perfecte planten zijn om een haag mee te vormen. Allereerst hebben deze planten een dichte groei. welk soort je ook kiest, zowel de bredere soorten als de smalle varianten zorgen voor voldoende privacy in de tuin. Een ander belangrijk voordeel is dat coniferen betrekkelijk snel groeien. Een gemiddelde coniferen soort heeft een groeisnelheid van 35 tot 40 centimeter per jaar. Dit betekent dat je in een relatief kort tijdsbestek een mooie haag van coniferen kunt creëren waar je (zoals aangegeven) het hele jaar plezier van kunt hebben. Hagen van coniferen zijn winterhard en verliezen hun naalden (de conifeer behoort tot de groep naaldbomen) niet gedurende de winter.

Onderhoudsbehoefte van een coniferenhaag

Een coniferenhaag is “makkelijk in de omgang”. Hiermee willen we aangeven dat deze beplanting een relatief kleine onderhoudsbehoefte heeft. Haagconiferen hebben af en toe wel een snoeischaar nodig om “in vorm te blijven”. Snoeien is belangrijk voor de verzorging en ontwikkeling van de planten. De planten blijven hierdoor mooi en gezond. Om een mooie strakke haag te behouden is het verstandig om de conifeer twee keer per jaar te snoeien. Dit kun je het beste in het voorjaar en in het najaar doen. Hiermee voorkom je de kans op verbranding (als je gaat snoeien onder hete weersomstandigheden) en de kans op vorstschade. De jonge scheuten aan de buitenkant mogen per snoeibeurt zo’n 10 centimeter korter worden gemaakt. Daarnaast is het belangrijk om de heg aan de onderkant iets breder te houden dan aan de bovenkant. Het effect hiervan is dat het zonlicht dan ook de onderkant van de plant kan bereiken waardoor deze optimaal kan groeien.

Dit zijn de verschillende coniferen soorten

Coniferen kunnen uitstekend groeien in gematigde streken zoals hier in de lage landen. Deze plant kan zich het beste ontwikkelen op een humusrijke grond die goed waterdoorlatend is. Je kunt een haag van coniferen op een zonnige, schaduwrijke of op een half schaduwrijke plek zetten. Je kunt hiervoor de keuze maken uit ruim 600 soorten planten, die Coniferae of Coniferales als wetenschappelijke namen hebben. Je kunt het aanbod in coniferen in grote lijnen onderverdelen in de dwergconiferen, de zuilconiferen en de haagconiferen. De meest voorkomende conifeer in de Nederlandse tuin is de thuja ‘Brabant’. Dit is een groen-winterbronzen haagplant die snel groeit die uitstekend geschikt is om met een haag van coniferen en een sfeervolle tuin te creëren. Gaat de voorkeur uit naar een donkere coniferenhaag? Dan komen de levensboom ‘Martin’ of de levensboom ‘Atrovirens’ zeker in aanmerking.

Coniferen zijn verkrijgbaar in een grote diversiteit aan kleurstellingen, maatvoeringen en vormgeving. Je hebt dus alle mogelijkheden om een sfeervolle tuin met een haag van coniferen te creëren. Laat je gerust eens inspireren door de verschillende coniferen soorten die we op deze website aanbieden.

Google+