Enthousiasme is een Bloem die in Weinig Tuintjes Bloeit

Enthousiasme is een Bloem die in Weinig Tuintjes Bloeit

Tuinieren inspiratie – Tuin onderhouden stappenplan (Foto Free-Photos, Pixabay.com  op DroomHome.nl)

Maar dat is wel waar het om gaat bij tuinieren. Echter moet dat enthousiasme dusdanig worden ingetoomd dat mensen met groene vingers niet ondoordacht aan het werk gaan. Het is beter om stapsgewijs een tuin bij te houden en voor te bereiden op de zonnige maanden van het jaar. Hieronder geven we de belangrijkste fasen kort weer.

1: De terugblik
Wat is er vorig jaar goed gegaan in de tuin? Wat kon beter? Welke planten kregen veel zon en welke niet? Waar vond de meeste bloei plaats? Dit zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden, zodat tuiniers hun hofje er nóg mooier uit kunnen laten zien dan de zomer ervoor. Bovendien plukken ze dan letterlijk en figuurlijk nog meer vruchten van hun tuin!

2: Wat is het plan?
Ook is absolute zekerheid over wat er met de tuin moet gebeuren een pré. Zo kunnen er slechts kleine aanpassingen nodig zijn of juist een complete make-over. In dit laatste geval is het handig om een plek te hebben waar al het tuinafval tijdelijk in kan worden opgeslagen. Daarom wordt een container huren ook aangeraden. Bij Regiocontainer kan voor iedere grote onderhoudsklus een passende afvalbak worden geleverd. Dat kan zelfs op zaterdag! Ook de gewenste grootte voor de container kan vooraf geselecteerd worden.

3: Na de mest volgt de rest
Simpel gezegd is de grond de voedingsbodem van elke tuin. Daarom is het zaak dat deze goed bemest wordt, zodat er og meer groei kan plaatsvinden. Door een rijk bodemleven te creëren kunnen ziekte en zwakte in planten voorkomen worden. Organisch materiaal is hiervoor dé oplossing.

4: Onkruid vergaat niet
Dus dienen groene vingers deze zelf uit de grond te trekken. Met de hand. Dat is en blijft gewoonweg de meest efficiënte manier. Eerst los schoffelen kan. Zo wordt het werk iets gemakkelijker en overzichtelijker.

5: Kalk
Met name zeewierkalk wordt aanbevolen om te strooien in een tuin met een te hoge zuurwaarde in de bodem. Hierdoor wordt de bodemstructuur aanzienlijk verbeterd. In het geval van zuurminnende planten, zoals de rododendron, azalea en camelia, wordt het strooien van kalk juist afgeraden.

5: Nog even over dat afval…
...dat hoeft niet allemaal te worden weggegooid. Een deel ervan kan worden gebruikt om zelf een composthoop mee te maken. Zo is het zelfs mogelijk om een tuin te recyclen! Er is bovendien sprake van aanzienlijk minder afval en de bodem krijgt gratis voeding, die geheel natuurlijk is. Wat is er immers mooier om te zien dan een tuin die zichzelf onderhoudt?

 

Google+