Intratuin opent de tuin 2021: Tijd voor gezond tuinieren!

Intratuin oproep: Open je eigen tuin en ga aan de slag!

Tuinieren is gezond! – Tuinplant Thuja, ook wel levensboom genoemd (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Dat het ijs gesmolten is, betekent niet dat er een eind hoeft te komen aan buitenpret. De lente staat op de stoep en dus kunnen we weer volop gaan tuinieren. Sterker nog, tuinieren is een pre in deze tijd – want uit ontelbaar veel onderzoeken blijkt dat het onmiskenbaar goed voor je is, helemaal in stressvolle periodes.

Tuinieren helpt je te ontspannen, vermindert angstgevoelens en draagt bij aan een betere fysieke gezondheid. En dan is er óók nog het positieve effect op de natuur. Zoals de lente zich niet laat tegenhouden, zouden wij dat ook niet moeten doen. Intratuin verklaart daarom de tuinen voor geopend en spoort iedereen aan om hetzelfde te doen en met groen in de weer te gaan. 

Tuinieren voor meer dan alleen de tuin

De afgelopen week deed ons even vergeten in wat voor gekke tijden we ons bevinden: sneeuwballen, warme chocolademelk, schaatsen en buitenpret voerden de boventoon. Volgens Peter Paul Kleinbussink, directeur van Intratuin, hoeft dat fijne gevoel niet over te gaan nu de dooi heeft ingezet: “Logisch dat we ons goed voelden, buiten zijn is goed voor lichaam en geest. Wij moedigen Nederland aan om deze energie vast te houden en met de lente in aantocht vooral de tuin op te zoeken.” In de tuin kun je namelijk net zo’n endorfineboost beleven. Een uurtje onkruid wieden en nieuwe zaden planten heeft hetzelfde effect op je lichaam als een flinke boswandeling. Je sterkt je rug-, arm- en beenspieren aan, krijgt zuurstof en vitamine D binnen en – ook niet onaardig – je verbrandt er zo’n 400 calorieën mee. De focus op iets ‘anders’ wakkert de meer creatieve delen van de hersenen aan en zorgt voor een prettige afstand tot de alledaagse zorgen. Zorgen die in verband met de aanhoudende pandemie bij héél veel mensen de kop op steken. Aan de slag gaan met groen is dus voor veel meer dingen goed dan alleen een weelderige, bloeiende tuin.

Intratuin: maak je tuin voorjaar klaar met tuinplanten!

Om het positieve effect van tuinieren te onderstrepen verklaart Intratuin de tuinen symbolisch voor geopend en spoort ze iedereen aan om de handen vies te maken en te (blijven) genieten van buiten zijn. Ze wil Nederland daarbij zo goed mogelijk ondersteunen. Wat het lastig maakt, is dat tuincentra voorlopig alleen geopend zijn middels een bestel- en afhaal service en er online besteld kan worden via de webshop. Veel eenjarige planten zijn niet via de website te bestellen en voor velen is de drempel van online winkelen hoog. Ook laten veel mensen met een tuin zich het liefst in de winkels inspireren en adviseren. Als het aan Intratuin ligt gaan de winkels daarom zo snel mogelijk weer open. Met in achtneming van de veiligheidsvoorschriften, daar zijn ze 100% op voorbereid. “Tot die tijd geldt, als het niet linksom kan, dan maar rechtstom. De dichte winkels maken ons niet minder enthousiast om Nederland aan het tuinieren te krijgen. Het is in deze tijden een must. We roepen dan ook met klem op om jouw eigen tuin te openen,” aldus Kleinbussink. Op www.intratuin.nl/tuinierenisgezond kun je lezen wat het openen van tuinen voor jou kan doen. Open die tuin en ervaar het zelf!


Ontdek alle tuinplanten op bol.com

Google+