Spot de tuintrends 2020!

Tuintrends 2020

Tuintrend 2020: Inner Retreat met terras, pergola, plantenborders en een vijver. (Foto Tuinbranche Nederland, Maayke de Ridder  op DroomHome.nl)

Tuinbranche Nederland presenteert de drie tuintrends 2020: Inner Retreat, Blended Cultures en Street Savage. De trends zijn vertaald naar drie voorbeeldtuinen die laten zien dat duurzaamheid, biodiversiteit en watervriendelijkheid ook eigentijds vormgegeven kunnen worden. Overtollig regenwater loopt snel weg (geen plasvorming), er is volop ruimte voor groen (ook fijn voor vlinders, vogels en insecten) en materialen worden hergebruikt. De trendtuinen dienen ter inspiratie met als doel een groene en gezonde woonomgeving voor mens en dier.

Tuintrend 2020: Inner Retreat met terras, pergola, borders met planten en bomen en een vijver. (Foto Tuinbranche Nederland, Maayke de Ridder  op DroomHome.nl)

1) Tuintrend Inner Retreat

De trend Inner Retreat staat in het teken van onthaasten. In de tuin zorgt bijvoorbeeld een houten vlonder voor rust en eenheid. In ovaalvormige uitsparingen zijn borders aangelegd en een vijver. In deze tuintrend zul je geen heftige kleuren of extreme vormen aantreffen. De hangmanden met planten aan de pergola geven de tuin een intieme en extra groene uitstraling. De planten met fijne blad- en stengelstructuren vormen de buffer tussen de drukke buitenwereld en de behoefte aan rust. Het gebruik van wittinten en transparante materialen versterken het kalmerend effect. Tijdens regenbuien kan het hemelwater eenvoudig wegvloeien in de borders, vijver en via de openingen van de vlonder. De tuin biedt ook een warm welkom aan vogels, vlinders, bijen en andere bestuivers.

Tuintrend 2020: Blended Cultures met volop planten en bomen en een kas. (Foto Tuinbranche Nederland, Maayke de Ridder  op DroomHome.nl)

2) Tuintrend Blended Cultures

De digitalisering verbreedt en versmalt onze wereld waardoor we neiging hebben om in een eigen bubbel, met enkel gelijkgestemden, te leven. Deze trend Blended Cultures doorbreekt dit en laat grenzen vervagen. In deze voorbeeldtuin vind je daarom een mix van materialen, werelden en culturen. Ook is plaats voor een zeer bonte mix van verschillende planten. Die zijn onder meer terug te vinden in een groene wand. Natuurtinten spelen met de felle accentkleuren. Zo krijgt een kas een exotische uitstraling door de ruiten te voorzien van kleurfolie.

Tuintrend 2020: Blended Cultures met een zitje in de kas. (Foto Tuinbranche Nederland, Maayke de Ridder  op DroomHome.nl)

Meubels en accessoires zijn een mix van lokaal en globaal en geven een vrolijke, ongedwongen en folkloristische sfeer. Planten, zowel inheems als exotisch, zijn aantrekkelijk voor tuindieren en insecten. Hemelwater wordt opgevangen in regentonnen of kan direct de bodem inzakken in de royale borders.

Tuintrend 2020: Street Savage met plantenpotten en straatmeubilair. (Foto Tuinbranche Nederland, Maayke de Ridder  op DroomHome.nl)

3) Tuintrend Street Savage

De trend Street Savage zorgt voor alles behalve een geijkte plaatje in de tuin. Imperfectie en vrijheid vormen het uitgangspunt. In deze voorbeeldtuin is dat vertaalt naar een onconventionele uitstraling met invloeden uit de hiphopscene en van de straat. De industriële meubels (om op te chillen) en potten zijn gemaakt van gerecyclede materialen en de schuttingen zijn beschilderd met graffiti. Op de grond ligt halfverharding (Black Sparkle). Dat geeft een streetlook maar, in tegenstelling tot een betonnen vloer, kan het regenwater wel direct de bodem in zakken. Planten staan veelal in potten in vrolijke kleuren. Door te kiezen voor nectarrijk groen kunnen vlinders, bijen en andere bestuivers volop toehappen.

Tuintrend 2020: Street Savage met plantenpotten, straatmeubilair en graffiti kunst. (Foto Tuinbranche Nederland, Maayke de Ridder  op DroomHome.nl)

De voorbeeldtuinen zijn gratis te bezoeken bij Tuincentrum Huiting in Vianen (U).

Fotocredit: Tuinbranche Nederland/Maayke de Ridder

Aanvullende gegevens
Tuinontwerper: Wim Wijsman i.o.v. Tuinbranche Nederland
Realisatie: Wim Wijsman en Huiting Hoveniersbedrijf
Mede mogelijk gemaakt door Griffioen Wassenaar, Capi Europe, Woodvision, Van der Leeden Mandwerk, Martens, Ter Steege, Edelman, Michel Oprey, Rijnbeek en Huiting Groep.

Google+