Artikelen

Nieuwe witte hortensia: Runaway Bride

Sneeuwwitte hortensia planten Runaway Bride

Witte hortensia Runaway Bride (Foto: Hydrangea Runaway Bride op DroomHome.nl)

Runaway Bride is de ongewone naam van een volledig nieuwe hortensia. Met haar opvallende uiterlijk en talloze, sneeuwwitte bloemen, verschilt deze hortensia sterk van haar traditionele zusjes. De plant werd in 2018 uitgeroepen tot ‘Plant of the Year’ tijdens de gerenommeerde Chelsea Flower Show. Runaway Bride is nu ook verkrijgbaar in Nederland.

Trouwjurk

Vanaf mei gaat de Runaway Bride bloeien. In tegenstelling tot alle andere hortensia's, zitten de bloemen niet alleen aan het eind van de takken, maar ook erlangs. Dit zorgt voor een ongelooflijke overvloed aan bloemen. De unieke, hangende groei doet je denken aan een prachtige trouwjurk. Tijdens de zomermaanden blijft de plant nieuwe bloemen aanmaken. Bij lagere temperaturen kunnen de witte bloemen zachtroze kleuren. Het lijkt dan net alsof de mooie 'bruid' bloost! In het najaar kleuren de groene bladeren oranjerood. De vorstbestendige plant is tijdens de wintermaanden in rust en maakt zich in het voorjaar weer op voor een nieuw bloeiseizoen.

Witte hortensia Runaway Bride in bloempotten en hangpotten (Foto: Hydrangea Runaway Bride op DroomHome.nl)

Veelzijdige hortensia wit, sneeuwwit!

Op warme zomerdagen zijn de sneeuwwitte bloemen en groene bladeren een frisse verschijning. Door de compacte vorm (zo’n 60 cm hoog), kun je de Runaway Bride behalve in de tuin ook prima in een pot op balkon en terras zetten. Of als kamerplant in huis (zet wel op een lichte plek!). Dankzij de hangende bloemtakken kun je de nieuwe hortensia bovendien in hangbakken of verhoogde potten zetten. Wil je een (bruids)boeket maken of een zomerse bloemenkrans aan de muur of voordeur? Knip gerust een paar takken af want de hortensia bloeit zo uitbundig, dat ze nauwelijks gemist worden.

Hortensia verzorging

De nieuwe hortensia kun je overal neer zetten: op een zonnige of schaduwrijke plaats. Het beste gedijt de plant op een plekje in de halfschaduw. Water is haar belangrijkste schoonheidselixer, geef dus (net als aan alle andere hortensia's) regelmatig water. Als de grond licht vochtig aanvoelt, is dat prima. Om gezond en sterk te blijven, ontvangt de Runaway Bride graag regelmatig plantenvoeding. Zet je de hortensia in een pot? Zorg dan voor gaatjes in de bodem zodat overtollig (giet)water weg kan lopen. Een laag hydrokorrels op de bodem dient als een waterbuffer. Het teveel aan vocht wordt opgenomen door de kleikorrels en weer afgegeven bij droogte.

Hortensia ‘Runaway Bride’ is onder meer verkrijgbaar bij tuincentra. Kijk voor meer informatie op Hydrangearunawaybride.com/nl. 

Zo leg je een nieuw gazon aan met graszoden!

Zo leg je een nieuw gazon aan met graszoden!

Gras in de tuin – Tips: hoe een gazon aanleggen met graszoden (Foto Bequest, Pixabay.com DroomHome.nl)

Veel mensen die op huizenjacht zijn, kiezen het liefst voor een huis met een tuintje erbij. Of deze tuin nu groot of klein is, maakt eigenlijk niet veel uit. Het belangrijkste is dat de tuin geheel naar eigen smaak vorm te geven is! De meeste mensen vinden een mooi en strak gazon van gras vaak ideaal, maar helaas is het laten groeien van graszaadjes een tijdrovende klus. Daarnaast zul je ook flink veel geduld moeten hebben voordat de graszaadjes zullen groeien. Gelukkig bestaan er ook graszoden die jouw leven een stuk makkelijker maken!

Graszoden, wat zijn dat?

Graszoden zijn eigenlijk dunne laagjes aarde met gras erop. Deze laagjes bestaan dus uit wortels, grond (aarde) en gras. Graszoden moeten eventjes de tijd krijgen om te groeien voordat ze geoogst worden. Dit oogsten kan na ongeveer een jaar (12 maanden). De wortels van de graszoden moeten namelijk eerst van zichzelf sterk genoeg zijn voordat ze op een nieuwe plek verder te kunnen groeien.

Mooi gras in de tuin – Tips: hoe een gazon aanleggen met graszoden (Foto Bequest, Pixabay.com DroomHome.nl)

Waarom voor graszoden kiezen?

Als je kiest voor graszoden, dan kun je binnen een korte tijd genieten van een mooie tuin en een strak gazon. Graszoden kun je makkelijk zelf aanleggen, maar je kunt het ook aan een specialist overlaten. Bij het zaaien van graszaad moet je eerst nog een tijdje wachten tot het gras een beetje gegroeid is, voordat je over het gazon heen mag lopen. Ook is het bij graszaad maar de vraag of elk zaadje ook daadwerkelijk uitkomt, waardoor het soms kan zijn dat je met kale stukjes gazon zonder gras zit. Ook kunnen er oneven stukjes gras in je gazon komen doordat het hard waaide toen er graszaad werd gezaaid. Bij het leggen van graszoden hoef je geen rekening te houden met de wind en daarnaast hebben graszoden ook een sterke wortel laag aan de onderkant, waardoor er minder kans op heftige onkruidgroei is.

Waar let ik op bij het kopen van graszoden?

Bij het kopen van graszoden is het ten eerste belangrijk dat ze sterk genoeg zijn. De zoden moeten minstens 12 maanden oud zijn, want dan is de wortel laag sterk genoeg om op een nieuw stuk grond door te groeien.

Ten tweede is het goed om er erg in te houden of er in jouw graszoden netten zitten. Deze netten kunnen het oogsten van de graszoden namelijk versnellen vanwege het feit dat de netten voor extra stevigheid van de zoden zorgen. Houd er echter wel rekening mee dat de zoden wel sterker en steviger lijken door de netten, maar dat de kwaliteit van de zoden zelf vaak dan wel lager zal zijn. Bovendien kunnen deze netten ook tevoorschijn komen op je gazon door de grasgroei.

Tenslotte wil je uiteraard geen onkruid in je nieuwe tuin hebben. Kies je voor goede graszoden van hoge kwaliteit, dan zul je merken dat er geen onkruid tussen het gras zit. Bij hoge kwaliteit graszoden zijn de wortels van het gras namelijk dicht op elkaar gegroeid, waardoor de zoden zelf sterk worden en onkruid minder kans krijgt. 

Terrasplant van het Jaar 2019 - Passiebloem

Terrasplant van het Jaar 2019 - de Passiebloem

Terrasplant van het jaar 2019 is de Passiebloem (Foto Mooiwatplantendoen.nl op DroomHome.nl)

Het stralend middelpunt van je terras is deze zomer passiebloem, met sprookjesachtige bloemen en heerlijk groene ranken die met hulp van pijpenkrullen omhoog klimmen.
Er zijn haast geen woorden om de schoonheid van passiebloemen te omschrijven. Kleuren van zinderend tot sereen. Schitterende meeldraden boven een hart vol franje. Bloemen in de vormen van sterren. Heel veel groen blad en grappige spiraaltjes waarmee de ranken zich gretig vastgrijpen aan draden, hekwerk of een pergola. Deze klimmers zijn ideaal om op een kleine oppervlakte veel kleur en plezier te bieden. Passiebloem (wetenschappelijke naam: Passiflora) kan klimmen langs een pergola, paal, muur of schuur en zo het terras een natuurlijke aankleding geven op basis van slechts zijn pot.

Dé plant voor op het terras; deze lente en zomer!

Passie voor puur

De nonchalante, klimmende groeiwijze van passiebloem past goed bij de puur natuur tuintrend die vraagt om een robuuste tikje verwilderde uitstraling. De plant bloeit de hele zomer tot diep in de herfst. Sommige soorten dragen na een mooie warme zomer zelfs eetbare passievruchten. Het enige wat de terrasplant nodig heeft om te gedijen, is een stevige pot, iets om tegenaan te kunnen klimmen en een zonnige plek.

Terrasplant van het jaar 2019: de Passiebloem bloemen en vruchten (Foto Mooiwatplantendoen.nl op DroomHome.nl)

Herkomst

De meeste soorten passiebloem komen uit het tropische en subtropische deel van Noord- en Latijns-Amerika, Azië en Australië. Hier groeien de planten in de bossen en regenwouden waar ze bomen en struiken als steuntje gebruiken om naar het licht te klimmen.

Terrasplant van het jaar 2019: de Passiebloem met Passion Flora verzorgingstips (Foto Mooiwatplantendoen.nl op DroomHome.nl)

Passiebloem verzorgingstips

 • Passiebloem kan zowel volle zon als halfschaduw hebben.
 • Zorg dat de wortels koel staan. Een diepe pot helpt, de aarde afdekken met een dakpan of mooie stenen of schelpen ook.
 • Zorg voor iets waar de plant tegenaan kan klimmen: een stevige gespannen draad, muur, pergola
 • Geef ruim voldoende water (de kluit mag niet uitdrogen), maar zorg voor goede afwatering in de pot.
 • Eens per maand een beetje plantenvoeding helpt de bloei. Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Bijenvrienden tuinplanten van de maand

Bijenvrienden tuinplanten van de maand juli 2019

Bijen vrienden – tuinplanten van de maand juli – duizendknoop, dropplant, stokroos, Zeeuws knoopje en Anemoon plant in pot (Foto Mooiwatplantendoen.nl op DroomHome.nl)

Het verhaal achter de bijenvrienden

Een groene tuin is niet alleen een genot om naar te kijken, doorheen te lopen en in te ontspannen, het is ook een paradijs voor bijen, hommels, vlinders en andere nuttige insecten. Voor hen is een bloeiende tuin een snoepwinkel, zeker gezien het feit dat ze door intensieve akkerbouw en steeds meer betegelde tuinen minder eten kunnen vinden. Hierdoor worden deze beestjes kwetsbaar, terwijl ze van groot belang zijn voor de bestuiving van bloemen, planten en gewassen.

Een groene tuin met bijenvrienden helpt de schaarste aan divers voedsel te verminderen en levert een hoop levendigheid op aan gezoem, gefladder en gegons. De planten vormen een aanvulling op wat er al groeit en bloeit in de omgeving én draagt bij aan een gezonde biotoop in de eigen buurt.

Herkomst

De bijenvrienden groeien in het wild in alle windstreken. Duizendblad en anemoon komen voor op het noordelijk halfrond, dropplant is overgekomen uit Noord-Amerika, maar groeit ook in China en Japan. Stokrozen stammen uit landen die aan de oostkant van de Middellandse Zee liggen en Zeeuws knoopje schittert in bergachtige streken van de Kaukasus tot de Pyreneeën.

Bijen vrienden – tuinplanten van de maand juli – duizendknoop, dropplant, stokroos, Zeeuws knoopje en Anemoon plant verzorgingstips (Foto Mooiwatplantendoen.nl op DroomHome.nl)

Keuze assortiment

Duizendknoop (Achilla) Platte bloemschermen in wit, geel roze en paars die prachtig deinen in de wind. De bloemen ruiken een beetje naar kamille. De meest voorkomende soorten zijn Achilla filipendulina met gele ronde schermen en Achillea  millefolium die er in veel verschillende kleuren is. Beiden hebben sterk ingesneden blad.
Dropplant (Agastache) Smaakt naar anijs, ruikt naar drop, bloeit met schitterende, vaak paarsblauwe aren vol bloemetjes. Niet alleen in trek bij insecten, in het najaar eveneens onweerstaanbaar voor vogels. Er zijn ook cultivars in oranje en rood.
Stokroos (Alcea) Majestueus in lengte tot 2-3 meter met enorme bloemen in wit, pasteltinten of rood: dit is de bijenvriend die van een muur of schutting een insectenresort maakt. Verkrijgbaar in enkel- en dubbelbloemig.
Zeeuws knoopje (Astrantia) Een van de mooiste zomerbloeiers ooit, denk aan een bloeiend speldenkussen in een ster. En dat dan in roos, roze of wit – geen wonder dat Hommel & Co er dol op zijn.
Anemoon (Anemone) Schitterende bloemen in wit, roze, lila en purper met een nog mooier hart in groen, geel of theatraal zwart, met deze bijenvriend wordt de aankleding van de tuin nóg spannender.

Planten verzorging

 • Stokroos staat graag in de zon tegen een muur of schutting, de andere bijenvrienden hebben een voorkeur voor zonnig tot halfschaduw.
 • Duizendblad en Zeeuws knoopje houden van aarde die het vocht goed afvoert, de andere staan het liefst in licht vochtige grond.
 • Afgezien van dropplant in de groei- en bloeiperiode wat extra voeding geven.
 • Uitgebloeide bloemen wegplukken of knippen houdt de planten mooi en zorgt dat de bijenvrienden energie houden om door te bloeien.
 • Alle bijenvrienden zijn winterharde vaste planten waar je jarenlang plezier van kunt hebben. In het najaar sterven ze boven de grond af en gaan ze onder de grond in rust.
 • Verdord blad aan de plant laten zitten beschermt hem tegen de kou en staat mooi als er wat rijp of sneeuw op komt. Eind februari weghalen, dan loopt de bijenvriend in het voorjaar weer uit.
 • Na enkele jaren kunnen de planten eventueel gescheurd worden om ze jong en krachtig te houden. Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Kleurbrengers - Tuinplanten van de maand

Kleurbrengers - Tuinplanten van de maand april

Tuinplanten van de maand april: Kleurbrengers Begonia, Ijzerhard(Verbena), Middaggoud (Gazania) en Bougainvillea. (Foto Mooiwatplantendoen.nl op DroomHome.nl)

Het verhaal achter kleurbrengers

Grote bloemen, kleine bloemen. Klimmers, hangers en kruipers. Voor in de volle grond, in potten en bakken en in hangmanden. Met de Kleurbrengers is het in één keer lente in je tuin, op je terras en op je balkon. Begonia, ijzerhard (Verbena), middaggoud (Gazania) en Bougainvillea zijn allemaal rijke bloeiers met verschillende vormen, zodat er meteen van alles te zien en te beleven is in je tuin. Laagblijvende zomerbloeiers begonia, middaggoud en ijzerhard zijn er in verschillende kleuren. Begonia wordt vooral aangeboden in wit, roze en rood, ijzerhard in wit, paars, rood en roze en middaggoud in fel oranje, brons-bruin, wit en geel. Kuipplant Bougainvillea, met zijn gekleurde schutblaadjes, is er in vele tinten die prachtig met de andere kleurbrengers matchen. Bougainvillea groeit boven de andere kleurbrengers uit. Zo kun je een balkon, terras en tuin goed van kleur voorzien in verschillende hoogten en is er altijd wel een combinatie te maken in je eigen smaak.

Herkomst

Begonia en Bougainvillea komen uit Zuid-Amerika, middaggoud uit Zuid-Afrika en ijzerhard is in heel Eurazië en de Verenigde Staten te vinden.

Keuze assortiment

Begonia kenmerkt zich altijd door het asymmetrische blad. Voor in de tuin wordt vooral Begonia B. Semperflorens Grp (de zaaibegonia) aangeboden, naast de B. Tuberhybrida Grp (knolbegonia). Van beide soorten wordt steeds nieuwe verschijningsvormen ontwikkeld. B. boliviensis is een prachtige soort voor de tuin en kan goed worden toegepast als hangplant, net als de Waterfall serie. De B. Betula kenmerkt zich door een rijke bloei van kleine begoniabloemetjes, de struikbegonia is een forse plant en B. fuchsifoliosa is een begonia met blaadjes die op die van fuchsia lijken.

Tuinplanten van de maand april: Kleurbrenger Bougainvillea struikplant en klimplant in pot. (Foto Mooiwatplantendoen.nl op DroomHome.nl)

IJzerhard (Verbena) kenmerkt zich door samengestelde bloeiwijzen en gelobde of fijn ingesneden bladeren. IJzerhard wordt zowel gekweekt uit zaad (vaak in een kleurmengsel) als uit stek (vaak op kleur aangeboden). Beiden zijn er vooral in de kleuren rood, roze, wit en lila. Daarnaast zijn er soorten als bonariensis en rigida die hoger worden en vaak lila of paars van kleur zijn.

Middaggoud (Gazania) kenmerkt zich door bloemen die overdag, bij mooi zonnig weer open gaan en in de avond weer sluiten. Het langwerpige spatelvormige blad is vrij stug, een teken dat ze goed tegen wat droogte kunnen. De samengestelde bloemen zijn vooral oranje, geel, bruin en roze. Er zijn zowel groen- als grijsbladige soorten.

Bougainvillea wordt aangeboden in cultivars uit twee verschillende soorten: Bougainvillea spectabilis (struikvorm met veelal paarse cultivars) en Bougainvillea glabra (klimplant, veel verschillende kleuren). De plant bloeit met gekleurde schutbladeren met daarin zuiver witte bloemetjes.

Tuinplanten van de maand april: Kleurbrengers Begonia, Ijzerhard (Verbena) en Middaggoud (Gazania) in pot. (Foto Mooiwatplantendoen.nl op DroomHome.nl)

Verzorgingstips

 • Kleurbrengers staan allemaal graag zonnig, maar kunnen ook halfschaduw verdragen.
 • De bloei kost veel energie, de kluit liever niet laten uitdrogen. Kleurbrengers in kuipen en bakken hebben vaak wat extra water nodig.
 • Elke twee weken wat plantenvoeding geven bevordert de bloei.
 • Uitgebloeide bloemen kunnen worden weggehaald, dan maken de Kleurbrengers eerder nieuwe knoppen aan.
 • De lage Kleurbrengers zijn eenjarig, Bougainvillea kan, mits hij licht, droog en koel overwintert, het volgende jaar een doorstart maken. Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Online Gratis Woonbrochures Aanvragen! – Gratis Keukenbrochures, Mooie Brochures van Badkamers, Interieur Magazines, Wonen & Slapen Boeken, Haarden & Gratis Vloeren Stalen Aanvragen LEES MEER…
Google+