Een appelboom in je tuin? Dit moet je weten!

Een appelboom in je tuin? Dit moet je weten!

Een appelboom in je eigen tuin! Welke appelboom ga je kiezen? (Foto Congerdesign, Pixabay  op DroomHome.nl) 

Appelbomen zijn zeer geschikt om in de tuin te planten. Ze hebben namelijk maar weinig ruimte nodig, gedijen goed bij het Nederlandse wisselvallige weer en kunnen groeien in vrijwel iedere bodemsamenstelling. Lijkt het jou leuk om appels uit eigen tuin te kunnen eten? In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden als je een appelboom uit gaat kiezen!

1. Grootte

Voordat je een appelboom gaat uitkiezen, is het verstandig te inventariseren hoeveel ruimte je ervoor beschikbaar hebt in de tuin. Appelbomen zijn er in allerlei afmetingen, waarvan de grootste soorten enkele meters hoog kunnen worden. Bij aankoop kun je kiezen uit een lage-, middelgrote- of hoge stam. Over het algemeen geldt: hoe lager de stam, hoe minder groot deze zal worden en hoe minder plaats je nodig hebt om de appelboom te planten.

2. Bestuiving

Appels groeien niet vanzelf aan een appelboom. De bloemen van de appelboom dienen bestoven te worden door bijen en hommels om vruchten te kunnen laten groeien. Houd er rekening mee dat veel appelbomen kruisbestuiving nodig hebben. Dit wil zeggen dat je nog minstens één andere soort geplant dient te worden om ervoor te zorgen dat de bomen bestuift worden. Als je hier geen ruimte voor hebt, kun je kiezen voor een zelfbestuiver. 

Tip: Kijk of er bij buren in de tuin appelbomen staan die aan de kruisbestuiving bij kunnen dragen. 

3. Smaak

Bedenk welke soort appels je in de tuin wilt. Het is immers wel de bedoeling dat je de appels die aan de appelboom zullen groeien smakelijk vindt. Je kunt kiezen uit: hand- of (appel)moesappels, friszoete of zachtzure appels en zomer-, herfst- of winterappels. Met het laatste wordt de periode bedoeld dat je de appels kunt plukken: in de zomer, herfst of winter. 

4. Moment

Appelbomen kun je het beste planten in het najaar. Dan zijn de bomen namelijk nog in rust, waardoor de appelboom tijd heeft om te acclimatiseren. Bovendien is in de herfst de grond nog warm. Dit zorgt ervoor dat de boom alvast wortels kan groeien. In het voorjaar zet de appelboom zijn energie om in groei.

Google+