Fijnspar - Tuinplant van de Maand

Fijnspar - Tuinplant van de Maand December 2016

Tuinplant van de Maand December Fijnspar in Plantenbakken en Verzorging – MEER Tuinplanten Trends...   (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

De fijnspar kennen we al sinds jaar en dag als de meest gebruikte kerstboom. Met zijn fijne, een beetje prikkende naalden staat hij in menig huiskamer te pronken. Maar ook in de tuin is de fijnspar een graag geziene, wintergroene conifeer, want dat is het eigenlijk. Door zijn mooie vorm kan de Tuinplant van de Maand december, samen met andere heesters en coniferen, beeldbepalend zijn in de tuin.

Van groot tot klein!
De fijnspar (Picea) is een zeer winterharde naaldconifeer. Wanneer de plant kegels draagt als hij groter is, zullen deze altijd onder aan de takken hangen. Vaak wordt een kerstboom zonder kluit aangeboden waardoor ze op een kruis of kerstboomstandaard geplaatst moeten worden. Steeds vaker zien we kerstbomen met kluit en zelfs miniatuurboompjes van de fijnspar met een mooie conische vorm, de Picea glauca ‘Conica’. De fijnspar kerstbomen zijn er in maten van 50 cm tot vele meters hoog, tot wel 50 meter aan toe. Bepalend voor de sierwaarde is vooral de bezetting van de takken met de naalden (eigenlijk de bladeren) en de vorm van de boom. Soms wil een kerstboom met kluit of een standaard met daarin water het vallen van de naalden nog wel een beetje uitstellen. Als tuinplant is een fijnspar vooral heel bepalend in de tuin. Het aanplanten van een solitaire plant die kan doorgroeien is dan ook aan te bevelen.

Verzorging fijnspar
Met een paar eenvoudige tips blijft de fijnspar gezond en mooi. De fijnspar in de tuin vraagt een vochtige, matig voedselrijke, enigszins zure grond om in geplant te worden en de plant kan zowel in de schaduw als in de vole zon staan.

Het laten hergroeien in de tuin van een fijnspar met kluit vraagt enige zorg. Let bij het aankopen van de spar of er een voldoende grote kluit onder de boom zit en zet de boom bij voorkeur op een kerstboomstandaard met water erin en heesterchrysal. Omdat de planten 3 weken binnen hebben gestaan in droge, warme lucht is de overgang naar buiten niet altijd even gemakkelijk. Een vorstvrije periode is hierbij van belang om de plant in de tuin goed te kunnen laten wortelen. De verzorging van de miniatuur kerstboompjes in huis is vaak veel gemakkelijker. Geef de plant regelmatig water en zet hem op een lichte plek. Hoe koeler de plek hoe makkelijk en langer de plant goed blijft.

Tuinplant van de Maand December Fijnspar – Picea Planten Verzorging en Snoeien Tips.   (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Snoeitips fijnspar
Bij de meeste fijnsparren, zeker de dwergsoorten, is het niet nodig te snoeien. Wanneer de grotere maten fijnspar te fors van grootte worden of juist voller moet worden kan de plant wel gesnoeid worden, het beste in het voorjaar (april, mei). Gebruik hiervoor gewoon een heggeschaar en kort het einde van de takken met enkele centimers in. Dan blijft de vorm mooi symmetrisch en goed gevuld. Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Google+