Intratuin groen geluk: 5 Ontspannende tuinklussen

5 Intratuin tuinklussen, goed voor jou én je tuin!

Intratuin tuinklussen in het voorjaar: Haag snoeien (Foto: Intratuin  op DroomHome.nl)

Het voorjaar is in volle gang. De eerste bomen staan in bloei, de vogeltjes fluiten en hier en daar komen kleurrijke bloemen op. Ga de tuin in en geniet van alle levendigheid om je heen, of nog beter: steek je handen uit de mouwen en ervaar de vele voordelen van tuinieren, zegt groenkenner Intratuin. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat met je handen in de aarde wroeten goed voor je is. Tuinieren helpt je ontspannen, werkt stress verlagend en verbetert je fysieke gezondheid. En vergeet vooral niet het positieve effect van tuinieren op de natuur. Intratuin zette alle voordelen op een rij en helpt je op weg met vijf tuinklussen waar je gegarandeerd de vruchten van plukt.

Train je lichaam en geest met tuinieren

Een uurtje onkruid wieden en nieuwe zaden planten heeft hetzelfde effect op je lichaam als een flinke strandwandeling of fietstocht door het bos.

Je traint met tuinieren al je belangrijke spiergroepen, je krijgt frisse lucht en vitamine D binnen en – ook niet onaardig – je verbrandt er zo’n 300 calorieën per uur mee. Ga je voor een zwaardere klus, zoals snoeien, dan kan dat zelfs oplopen tot 400 calorieën per uur. Dat het goed is voor je lichaam is wel duidelijk, maar ook niet geheel onbelangrijk: tuinieren kan positieve effecten hebben op je mentale gesteldheid. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat tuinieren helpt om het stresshormoon cortisol in je lichaam te verminderen en een positief effect heeft op je gemoedstoestand. Na een ochtend in de tuin kun je dus hoogstwaarschijnlijk je dag met een glimlach voortzetten.

Dat zit hem niet alleen in de activiteit, ook de natuur zelf heeft een positief effect op onze gemoedstoestand vertelt Hans Reijngoud, groenexpert bij Intratuin: “Bomen en planten verspreiden stoffen, zogeheten phytoncides, die onze weerstand verhogen, ons humeur verbeteren en kunnen bijdragen aan een ontspannen ademhaling en stressverlaging. Ze zorgen letterlijk voor leven in je tuin en kunnen een positief effect hebben op je energielevel. Daarbij is een goed verzorgde tuin vol bloeiende planten en rondzoemende bijen ook nog eens leuk en fijn om naar te kijken én luisteren.”

Intratuin tuinklussen in het voorjaar: Tuinplanten poten in de grond (Foto: Intratuin  op DroomHome.nl)

Hoe meer groen in je tuin, hoe beter

Tuinieren in het voorjaar is niet alleen goed voor je eigen gemoedstoestand, maar uiteraard ook voor je tuin. En daarbij geldt de regel: hoe meer groen, hoe beter.

Reijngoud legt uit: “in een groene tuin heb je minder last van wateroverlast. Met tenminste 40 procent groen in je tuin ben je al goed op weg. Bedek de bodem in plaats van tegels met gras, grind of planten, dan zakt het water gelijkmatiger weg en heeft de bodem de kans om het vocht te absorberen. Elke tegel die je vervangt door planten maakt al verschil en dat scheelt een hoop zorgen bij periodes met veel regen.” Een gezonde bodem is hierin van groot belang. Als de bodem luchtig en vruchtbaar is, kan regenwater sneller weglopen en blijven planten gezond. “Maak je je eigen compost, dan heb je nog eens een extra activiteit om je bezig te houden in de tuin. Het voordeel van een gezonde, groene tuin is dat het veel dieren en insecten aantrekt. Die helpen op hun beurt weer met het gezond houden van je tuin. Zo peuzelen vogels en egels slakken op die anders aan jouw planten knabbelen en helpen bijen bij de bestuiving van je planten,” aldus Reijngoud.

Intratuin tuinklussen in het voorjaar: Insectenhotels en vogelhuisjes ophangen (Foto: Intratuin  op DroomHome.nl)

5 Tuinklussen voor jou én de natuur!

  1. Vogel- en insectenhuisjes - Hang huisjes in je tuin om vogels en insecten naar je tuin te lokken en luister dan maar eens naar de geluiden van al die diertjes. Dat heeft een positief effect op je mentale gezondheid.
  2. De snoeischaar erdoorheen - Met een goede snoeisessie van een half uur verband je al snel 180 calorieën. Weten welke planten je nu kunt snoeien? Neem dan een kijkje in de snoeikalender. Door de juiste planten in het voorjaar te snoeien, zullen ze deze zomer weer volop bloeien. Een genot om naar te kijken.
  3. Lungen en wieden - Onkruid gaat in deze tijd harder groeien, pluk nu dus regelmatig onkruid. Een leuke oefening om te doen: probeer tijdens het onkruid wieden eens lunges te doen. Door dit een half uur te doen, verbrand je ongeveer hetzelfde als tijdens een stevige wandeling of fietstocht. Win-win!
  4. De bloemetjes buiten zetten - Vul de bloembakken op je terras of balkon met zomerbloeiers. De kleuren en geuren van deze bloemen hebben een positief effect op je gesteldheid. Het verpotten van planten is ook nog eens een goede workout.
  5. Leg een kruidentuintje aan - Als je een moestuin of kruidentuin hebt, oogst je verse producten waarvan je weet dat ze niet met pesticiden zijn behandeld. Bovendien kun je je gezonde gerechten met verse kruiden uit eigen tuin gemakkelijk nog verder op smaak brengen.
Google+