Kerstroos - Tuinplant van de Maand

Kerstroos - Tuinplant van de Maand

Tuinplant van de Maand December: Kerstroos, ook wel Helleborus & Verzorging Tips - MEER Tuinplanten... (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Verleidelijke winterbloeier - Als de meeste tuinplanten in winterslaap zijn, zorgt de kerstroos met haar diepgroene blad en stralende bloemen voor kleur in de wintertuin.

Paars, wit, roze, zachtgeel, zwart of gespikkeld… kerstrozen zijn de musthaves van deze winter. Geef ze daarom een plek in de border of vul een paar manden. Kortom, laat je verleiden door de Tuinplant van de Maand december.

Kerstroos
Het blijft spectaculair, een plant die bloeit in de winter. Kerstroos (Helleborus niger) trakteert je van november tot en met maart op grote witte bloemen. In het hart zit een prachtige kroon van meeldraden. Sneeuw of vorst doen de kerstroos nauwelijks wat. De tuinplant gaat weliswaar wat hangen, maar zodra de temperaturen omhoog gaan, richt kerstroos zich weer op.

Oosters
Het ‘zusje’ van de witte kerstroos is de Oosterse kerstroos (Helleborus orientalis). Deze tuinplant heeft bloemen in geel, roze en donkerpaars en er zijn ook soorten met gespikkelde bloemen. De Oosterse kerstroos is verkrijgbaar in verschillende formaten, van klein genoeg om in een hangmand te worden verwerkt tot een hoge struik die een flinke pot nodig heeft of een plek in de border.

Tuinplant van de Maand December: Kerstroos, ook wel Helleborus met Roze en Witte Bloemen. (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Pioniersplant
In het wild groeit kerstroos in bergachtige gebieden van Centraal en Zuid-Europa en Klein-Azië. De eerste bekende vermelding van de plant stamt uit 1400 voor Christus, toen de arts Melampus erover schreef. De plant reisde mee naar Amerika, waar de winterbloeier inmiddels symbool staat voor pionieren en overleven.

Verzorgingstips
Zet de kerstroos op een beschut en zonnig plekje. Hoe meer de plant in de schaduw staat, hoe minder bloemen de kerstroos produceert.

Hangen de bladeren er wat slapjes bij? Tijd om water te geven. Na een paar uur staat de kerstroos weer te stralen. Als het vriest geen water geven.Verwen de kerstroos ook eens per twee weken met wat plantenvoeding. Je wordt beloond met een extra lange en rijke bloei. Informatie: Mooiwatplantendoen.nl

Google+