Klimfruit Tuinplanten van de Maand

Klimfruit Tuinplanten van de Maand Juni 2018

Klimfruit tuinplanten van de maand juni: Frambozen, blauwe bessen, bramen en druiven – MEER tuinplanten inspiratie… (Foto Mooiwatplantendoen.nl op DroomHome.nl)

Met klimfruit creëer je makkelijk een pluktuin - Voor een pluktuin met klimfruit als bramen, frambozen, blauwe bessen en druiven is niet veel ruimte nodig. Deze planten groeien omhoog, langs een muur, schutting, rek of pergola en gedijen zelfs op een balkon. Ze bieden mooi blad en bloesems in de voorzomer.

Gedurende de zomer zelf ontstaan er vruchten, die dan in de nazomer en herfst kunnen worden geoogst. Er is dus altijd wat te beleven met klimfruit. Fruit zien groeien (en uiteindelijk lekker opeten) is een leuke en leerzame ervaring voor kinderen en past in de trend van willen weten waar je eten vandaan komt. Met wat je zelf niet opeet, maak je de vogels in het najaar blij.

Keuze assortiment
Het assortiment klimfruit biedt ruime keuze, speciaal geselecteerd voor juni zijn de stekelloze braam (Rubus fruticosus), framboos (Rubus idaeus), druif (Vitis vinifera) en blauwe bes (Vaccinium corymbosum, ook bekend als trosbosbes). Alle planten komen voor in vele verschillende variëteiten, waaronder compacte vormen die heel geschikt zijn voor plekken met weinig ruimte. Door veredeling zijn ze sterker, productiever en gemakkelijker in het onderhoud dan voorheen. Er zijn enkele speciale consumentenlabels, zoals 100% Fruit, Fit&Juicy en Big Taste Experience.

Klimfruit tuinplanten van de maand juni: Frambozen, blauwe bessen, bramen en druiven vruchten. (Foto Mooiwatplantendoen.nl op DroomHome.nl)

Klimfruit Trivia

 • Braam is een verbastering van het oude Germaans woord bram-bezi, dat in het Duits brombeere werd, in het Nederlands braambes, in het Engels Braembel en in het Frans (f)ramboise. Braam is zo'n beetje de Europese oerbes.
 • Blauwe bes wordt vaak verward met bosbes (Vaccinium myrtillus), maar is wat groter, geeft niet af én heeft in de herfst blad dat prachtig vuurrood verkleurt.
 • De frisse sappige framboos staat ook bekend als 'de kaviaar onder het fruit' en wordt internationaal gezien als een van de lekkerste bessen die er is.
 • Van Oost-China tot Zuid-Europa heeft de druif al zo'n 9000 jaar speciale status als basis van wijn. Door veredeling (en een vleugje klimaatverandering) gedijt de plant tegenwoordig ook in koelere streken, zoals Nederland, Engeland en Scandinavië.

Herkomst
Veel klimfruit hoort bij de rozenfamilie. De braam groeit in heel Europa, maar ook in het Zuid-Amerikaanse hooggebergte. De framboos is eveneens een Europese klassieker en rukte sinds de 16de eeuw op vanuit Italië en Griekenland. Blauwe bessen zijn inheems in bosrijke gebieden in de oostelijke Verenigde Staten en groeien pas sinds het begin van de 20ste eeuw in Europa. Druiven hebben zich verspreid vanuit het Midden-Oosten.

Klimfruit tuinplanten van de maand juni: Frambozen, blauwe bessen, bramen en druiven in bakken. (Foto Mooiwatplantendoen.nl op DroomHome.nl)

Verzorgingstips voor Klimfruit Planten

 • Klimfruit kan in bakken, potten of de volle grond en staat het liefst op een zonnige plek waar het niet donkerder wordt dan halfschaduw. De zon is nodig om de vruchten te laten rijpen.
 • Bramen, frambozen en blauwe bessen houden van een humusrijke, lichtzure grond, druif heeft liever een kalkhoudende grondsoort.
 • Laat de kluit niet uitdrogen, de planten verbruiken veel vocht bij de groei van de bessen.
 • Zorg voor houvast om tegenop te kunnen klimmen, zoals een rek, frame of pergola.
 • In het groeiseizoen elke twee weken plantenvoeding geven, afgestemd op het fruit in kwestie.
 • De meeste klimfruitsoorten zijn zelfbestuivend, zodat er niets hoeft te worden gedaan om vruchten te krijgen.
 • Snoeien in de late winter of het vroege voorjaar. Bron: Mooiwatplantendoen.nl
Google+