Mandevilla - Tuinplant van de Maand

Mandevilla - Tuinplant van de Maand Mei 2017

Tuinplant van de Maand Mei: Mandevilla, ook wel Chileense Jasmijn Genoemd – Mandevilla Planten Verzorging en Snoeien Tips - MEER Tuinplanten Tips… (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Exotische klimplant met dankbaar karakter! - De Mandevilla is een van de meest dankbare bloeiende tuinplanten. Vanaf mei totdat het gaat vriezen zitten de witte, roze of rode bloemen aan de plant. En hij blijft doorgaan met bloeien zonder een al te moeilijke verzorging. Niet voor niets is deze Mandevilla enorm populair in tuinen, op balkons of terrassen. De plant werd voorheen ook wel Dipladenia genoemd en is onder deze naam soms ook nog te koop. Deze tuinplant van de maand mei geeft meer dan een zomer lang plezier.

Mandevilla: roze, witte of rode trompetvormige bloemen
De Mandevilla, ook wel Chileense jasmijn genoemd, is een klimheester die bloeit van mei tot oktober. Van oorsprong komt deze exotische klimplant uit Zuid-Amerika maar bij ons in de tuin heeft hij het ook uitermate naar zijn zin. Met zijn trechtervormige, heerlijk geurende bloemen bloeit de plant oneindig lang door. In het donkergroene, glimmende bladerdek vallen de bloemen mooi op.

De planten worden aangeboden in verschillende maten. Van hele kleine plantjes voor in de volle grond of als tafelplantje op het terras tot hele grote klimplanten langs metershoge klimrekken of stokken. Je kunt er zelfs een hele begroeide muur van maken want deze welige groeier heeft binnen afzienbare tijd lange ranken gemaakt die een muur of schutting kunnen bedekken. Zorg wel voor een rankhulp. De witte, roze en rode kleuren zijn zowel als enkele kleur als ook gemixt in een pot prachtig, waarbij het een spektakel is om de twee of drie kleuren bij elkaar te zien groeien en bloeien. Er zijn verschillende types in de handel, afkomstig van verschillende bedrijven. Zo kennen we de Mandevilla Sundeville en Mandevilla Diamantina als meest voorkomend. Overeenkomst is dat ze allemaal heel rijk bloeien en een zomer lang plezier geven

Verzorging Mandevilla
Met een paar eenvoudige tips blijft de Mandevilla lang gezond en mooi. Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle ochtend- of avondzon. De Mandevilla houdt van warmte, zoals hij ook in zijn oorsprongsgebied kent. Zet de plant op een goed doorlatende, matig vochtige grond en geef deze regelmatig water. Te nat is zeker niet goed. Geef de planten in het voorjaar extra voeding zodat ze lang en rijk blijven bloeien, gezond blijven en minder kwetsbaar zijn voor aantastingen of insecten. Wanneer uitgebloeide bloemen regelmatig worden weggenomen blijft de plant extra lang sierlijk wel tot aan de eerste nachtvorst aan toe.

Tuinplant van de Maand Mei: Mandevilla, ook wel Chileense Jasmijn Genoemd – Mandevilla Plant is een Kleurrijke Klimheester. (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

De Mandevilla is niet winterhard, dus zodra de winter invalt is het met de plant gebeurd, tenzij hij naar binnen wordt gehaald en vorstvrij op een koele plek kan overwinteren. Pas wel op dat de plant niet allerlei insecten met zich meedraagt wanneer hij naar binnen gaat. Een lichte plek rond de 10 graden Celsius is het beste, veel water heeft hij niet nodig in de winter. Zorg voor een goede ventilatie en zet de Mandevilla niet op de tocht of bij de verwarming. De plant kan door de overgang naar binnen geel blad krijgen of blad laten vallen, maar dat is een natuurlijke reactie.

Snoeitips Mandevilla
Wanneer de plant in de tuin of op het balkon of terras staat is het eigenlijk alleen maar nodig om de klimranken af en toe in de plant te leiden of ze tegen de klimhulp omhoog te helpen. Snoeien is gedurende het groei- en bloeiseizoen verder niet nodig. Wanneer de plant in de winter wordt overgehouden kan deze een beetje worden terug geknipt voordat hij zijn winterplek krijgt. Dit kan ook aan het begin van het nieuwe groeiseizoen in februari. Het is meer om de planten niet te groot te laten worden en een mooie vorm te behouden. Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Google+