Voorjaarsbol Op Pot - Tuinplant Van De Maand

Voorjaarsbol op Pot - Tuinplant van de Maand Februari 2017

Tuinplant van de Maand Februari: Voorjaarsbol op Pot, Bol op Pot voor Binnen, Terras en Balkon – Interieur en Planten Tips – MEER Tuinplanten Tips… (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Bolgewassen roepen voorjaarsgevoelens op. Het zijn bloemen uit bolletjes vol met energie en kleur. In februari is het vaak nog te koud om de bollen, die in het najaar in de tuin geplant zijn, vanuit de grond omhoog te zien groeien en bloeien. Maar daar is een bijzonder handige oplossing voor: bol-op-pot producten, door een trucje van de kweker in februari volop verkrijgbaar. Bol-op-pot vervroegt het voorjaar in de tuin en in de huiskamer. Wanneer het eerste beetje warmte zich aandient kun je de bloemen uit het potje zien schieten tot vrolijke, geurende voorjaarsbloemen.

De bol-op-pot planten kunnen in de volle grond geplant worden of in bakken voor op balkon of het terras. Ze zijn zelfs allemaal ook als snijbloem verkrijgbaar. Binnen het assortiment voorjaarsbol-op-pot komen we bekende producten tegen uit vooral de hoofdgewassen met ieder een zeer groot aantal cultivars, in vele kleuren en maten. Bol-op-pot producten als hyacinten, narcissen en blauwe druifjes (Muscari) zijn de echte toppers in het assortiment. Hoe grotere bolmaat de kweker in de potjes heeft gestopt hoe zwaardere kwaliteit eruit komt met meer en grotere bloemen op een steel.

Vervroegd voorjaar in de tuin!
Met hyacinten, narcissen en blauwe druifjes is iets bijzonders aan de hand. Ze hebben namelijk een koudeperiode nodig om in bloei te komen. Dus als je eerder dan in de normale bloeimaanden (van maart tot mei) van ze wilt genieten, moet de kweker twee keer een list verzinnen. Eerst moeten de (droge) bollen een aantal weken geconfronteerd worden met lage temperaturen van 5-10 graden Celsius. Daarna worden ze door de kwekers in potjes geplant en worden ze in kassen bij aanzienlijk hogere temperaturen in bloei “getrokken”, alsof ze het voorjaar voelen. De planten bloeien dan precies in februari en worden als het ware gefopt omdat we denken dat het al voorjaar is.

De pothyacint is een heerlijk geurende plant in roze, wit, blauw, purper, zalm of zachtgeel. De losse bloemen aan de steel worden “nagels” genoemd. De potnarcis komt ook in een groot aantal variëteiten voor. Van heerlijk geurende trosnarcissen tot bloemen met hele kleine of juiste mega grote trompetten of gevuldbloemigen. De belangrijkste kleuren zijn geel en wit. We komen ook veel tweekleurigen tegen waarbij zalm en oranje in de bloem te zien is. De blauwe druif is een klein druifvormig bloemetje in meestal blauwe kleuren. Er zijn echter ook witte “blauwe” druiven of purperen en we kennen ook druifjes die gekuifd zijn. Blauw druifje is een van de meest prachtige bol-op-pot producten en heeft een lichte muskusgeur, wat verwijst naar de Latijnse naam Muscari.

Tuinplant van de Maand Februari: Voorjaarsbol op Pot, Bol op Pot voor Binnen, Terras en Balkon – Bol op Pot Verzorging Tips. (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Verzorging
De drie verschillende voorjaarsbol-op-pot planten hyacint, narcis en blauw druifje hebben allemaal dezelfde verzorging nodig waarmee ze lang plezier geven. In de tuin stellen de planten weinig eisen, ze kunnen zowel in de schaduw als in de zon staan. Zelfs bij temperaturen rond het vriespunt doen de bol-op-pot producten het bijzonder goed en beleef je er extra lang plezier aan. De plant verlangt binnenshuis een zo koel mogelijke plek, des te langer zal die daar bloeien.
Zorg dat de potkluit nooit uitdroogt, geef dus regelmatig water maar maak de bollen niet te nat, want dan zouden ze kunnen gaan rotten. Voeding is eigenlijk niet nodig, doordat de meeste voeding al in de bol aanwezig is.

Bewaartips
Nadat de bloemen op de bollen zijn uitgebloeid kunnen ze overgehouden worden om ze een volgend groeiseizoen weer in de tuin te planten. Dat is overigens bij narcissen en blauwe druifjes gemakkelijker dan bij hyacinten omdat die wat ziektegevoeliger zijn. Laat het loof van de narcissen en blauwe druifjes op het potje volledig afsterven. Haal de bollen daarna uit de het potje en bewaar deze dan tot oktober op een droge, donkere plek, bijvoorbeeld in de schuur of kelder. Omdat het voorjaarsbloeiende bollen zijn moeten de bollen dus in het najaar geplant worden. Ze krijgen dan in de winter een periode van koude en zullen in het voorjaar vanaf maart weer in bloei komen. Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Google+