Zinderende zomer tuin vol Dahlia bloemen

Kleurrijke bloemen tuin met Dahlia planten

Grote dahlia bloemen (Foto: FAM Flower Farm  op DroomHome.nl)

De dahlia plant is dé zomerbloeier voor een zinderende zomertuin! Wanneer je de dahlia knol in het voorjaar in de grond stopt, geniet je vanaf juli van de mooiste en spectaculairste Dahlia bloemen in je tuin.

Marlies en Linda van kwekerij FAM Flower Farm hebben een webwinkel met wel 130 verschillende soorten dahlia planten. Nieuw in 2023 zijn onder meer de dahlia ‘Bumble Rumble’ en de prijswinnende ‘Fairway Pilot’. En omdat dahlia’s heel goed te combineren zijn met eenjarige zomerbloeiers, vind je in de webwinkel ook de mooiste bloemenzaden.

Nieuwe dahlia planten

De dahlia bloemen kennen een grote diversiteit qua kleur, vorm en grootte.

Zo zijn er kleine ‘pompons’ en enorme Dahlia bloemen met een diameter van wel 27 cm. Sommige soorten blijven kort en compact waardoor ze ook ideaal zijn om in potten op balkon en terras te zetten. Dahlia bloemen zijn bovendien aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere bestuivers. Nieuwe dahlia’s zijn:

  • Dahlia Bumble Rumble: een grote, enkelbloemige dahlia met verschillende bloemblaadjes. De buitenste hebben een kleurverloop van roze naar wit, de binnenste vormen een witte kraag. Het gele hart zit vol stuifmeel waar bijen en vlinders graag op afkomen.
  • Dahlia Fairway Pilot: Deze compacte dahlia geeft reusachtige roze bloemen. De stevige stelen kunnen goed tegen wind en regen. Tijdens de Floriade Expo 2022 in Almere behaalde deze dahlia de 1e prijs met een 9,4 als rapportcijfer.
  • Dahlia Hapet Harmony: een dahlia met driekleurige bloemen. Het hart is geel en verloopt naar warm oranje. De bloemblaadjes hebben een witte vleug.
  • Dahlia Snoho Sonia: deze baldahlia heeft door het kleurverloop van wit naar lila een romantische uitstraling.
  • Dahlia Honey Dew: een dahlia met romige, abrikoos-gele bloemen. Ideaal om te combineren met roze, gele of oranje dahlia’s of eenjarige zomerbloeiers.

Dahlia planten en bloemen (Foto: FAM Flower Farm  op DroomHome.nl)

Dahlia planten eenvoudig

Het planten van dahlia’s is eenvoudig.

Zoek in mei een zonnig plekje in de tuin en bedek de knollen met een laagje grond van zo’n 3 cm. Zo blijven ze de warmte van de zon voelen en groeien ze uit tot een rijkbloeiende struik. Blijf vooral continu plukken want hoe meer je dat doet, hoe meer nieuwe bloemen er zullen verschijnen. Dahlia’s bloeien door tot aan de eerste nachtvorst ergens diep in het najaar. FAM Flower Farm is de enige dahliakwekerij ter wereld die het duurzaamheidskeurmerk ‘On the way to planet proof’ draagt.

Tip: Wil je vroege Dahlia bloemen bloei? Plant dan de dahliaknollen vanaf half maart in potten en zet die in een kas of binnen bij een raam. Als de kans op nachtvorst is geweken kunnen ze naar buiten.

Je eigen pluktuin met Dahlia's en eenjarige zomerbloeiers

Dahlia’s combineren perfect met eenjarige zomerbloeiers.

FAM Flower Farm heeft daarom speciale zadenpakketten samengesteld in diverse kleurstellingen. Voor alle bloemzaden geldt dat ze onbehandeld en ongecoat zijn. Zo kweek je op biologische wijze bloemen in eigen tuin. Je zaait de eenjarige zomerbloeiers in mei en ze bloeien gelijktijdig met de dahlia’s. Bovendien kun je er de mooiste veldboeketten van samenstellen.

Dahlia kopen

FAM Flower Farm dahlia’s zijn verkrijgbaar via Famflowerfarm.nl vanaf € 3,99. Zadenpakketten vanaf € 14,95 en losse zadenzakjes vanaf € 1,95. Bij elke bestelling ontvang je de gratis inspiratiegids vol met tips & tricks om direct toe te passen in eigen tuin.

Google+