Zo leg je een nieuw gazon aan met graszoden!

Zo leg je een nieuw gazon aan met graszoden!

Gras in de tuin – Tips: hoe een gazon aanleggen met graszoden (Foto Bequest, Pixabay.com  DroomHome.nl)

Veel mensen die op huizenjacht zijn, kiezen het liefst voor een huis met een tuintje erbij. Of deze tuin nu groot of klein is, maakt eigenlijk niet veel uit. Het belangrijkste is dat de tuin geheel naar eigen smaak vorm te geven is! De meeste mensen vinden een mooi en strak gazon van gras vaak ideaal, maar helaas is het laten groeien van graszaadjes een tijdrovende klus. Daarnaast zul je ook flink veel geduld moeten hebben voordat de graszaadjes zullen groeien. Gelukkig bestaan er ook graszoden die jouw leven een stuk makkelijker maken!

Graszoden, wat zijn dat?

Graszoden zijn eigenlijk dunne laagjes aarde met gras erop. Deze laagjes bestaan dus uit wortels, grond (aarde) en gras. Graszoden moeten eventjes de tijd krijgen om te groeien voordat ze geoogst worden. Dit oogsten kan na ongeveer een jaar (12 maanden). De wortels van de graszoden moeten namelijk eerst van zichzelf sterk genoeg zijn voordat ze op een nieuwe plek verder te kunnen groeien.

Mooi gras in de tuin – Tips: hoe een gazon aanleggen met graszoden (Foto Bequest, Pixabay.com  DroomHome.nl)

Waarom voor graszoden kiezen?

Als je kiest voor graszoden, dan kun je binnen een korte tijd genieten van een mooie tuin en een strak gazon. Graszoden kun je makkelijk zelf aanleggen, maar je kunt het ook aan een specialist overlaten. Bij het zaaien van graszaad moet je eerst nog een tijdje wachten tot het gras een beetje gegroeid is, voordat je over het gazon heen mag lopen. Ook is het bij graszaad maar de vraag of elk zaadje ook daadwerkelijk uitkomt, waardoor het soms kan zijn dat je met kale stukjes gazon zonder gras zit. Ook kunnen er oneven stukjes gras in je gazon komen doordat het hard waaide toen er graszaad werd gezaaid. Bij het leggen van graszoden hoef je geen rekening te houden met de wind en daarnaast hebben graszoden ook een sterke wortel laag aan de onderkant, waardoor er minder kans op heftige onkruidgroei is.

Waar let ik op bij het kopen van graszoden?

Bij het kopen van graszoden is het ten eerste belangrijk dat ze sterk genoeg zijn. De zoden moeten minstens 12 maanden oud zijn, want dan is de wortel laag sterk genoeg om op een nieuw stuk grond door te groeien.

Ten tweede is het goed om er erg in te houden of er in jouw graszoden netten zitten. Deze netten kunnen het oogsten van de graszoden namelijk versnellen vanwege het feit dat de netten voor extra stevigheid van de zoden zorgen. Houd er echter wel rekening mee dat de zoden wel sterker en steviger lijken door de netten, maar dat de kwaliteit van de zoden zelf vaak dan wel lager zal zijn. Bovendien kunnen deze netten ook tevoorschijn komen op je gazon door de grasgroei.

Tenslotte wil je uiteraard geen onkruid in je nieuwe tuin hebben. Kies je voor goede graszoden van hoge kwaliteit, dan zul je merken dat er geen onkruid tussen het gras zit. Bij hoge kwaliteit graszoden zijn de wortels van het gras namelijk dicht op elkaar gegroeid, waardoor de zoden zelf sterk worden en onkruid minder kans krijgt. 

Google+