Zomerbloeiende Vaste Planten - Tuinplant van de Maand

Zomerbloeiende Vaste Planten - Tuinplant van de Maand Juni 2017

Tuinplant van de Maand Juni: Zomerbloeiende Vaste Planten – Winterharde Echinacaea, Phlox en Delphinium, Ridderspoor Planten Verzorging en Overhouden Tips - MEER Tuinplanten Tips… (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

De selectie die deze maand in de picture staat als Tuinplant van de Maand zijn drie opvallende toppers in het winterharde vaste plantenassortiment. Het gaat om Echinacaea, Phlox en Delphinium. Er zijn overeenkomsten en verschillen tussen deze drie planten. Bij alle drie komen we de laatste jaren een vernieuwd assortiment tegen, waardoor ze in meer verschillende kleuren en vormen verkrijgbaar zijn. Daarnaast trekken ze alledrie bijen, vlinders en andere insecten aan met hun bijzondere geur.

Qua vorm verschillen de planten nogal. Heeft de Echinacea op zonnehoedjes lijkende bloemen, de Phlox of vlambloem kenmerkt zich door pluimvormige bloemtrossen met heldere kleuren. De Delphinium heeft een langgerekte bloemaar met aan ieder bloemetje een “spoortje” wat verwijst naar de Nederlandse naam ridderspoor.

Zomerbloeiende vaste planten (Echinacaea, Phlox, Delphinium)

Echinacea, ook wel zonnehoed genoemd, komt voor in veel verschillende kleuren. Een mooi groen of oranje bloemhoofdje wordt omringd door enigszins afhangende kleurige bloemblaadjes. Van prachtig zalm of okergeel tot dieppaars en donkerrood. Er zijn ook witte en rode variëteiten en zelfs dubbelbloemige variëteiten. De E. purpurea is de oorspronkelijke soort en verwijst naar de lilakleurige bloemblaadjes. De plant staat vooral ook bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen, zoals een weerstandverhogend effect.

Phlox, ook wel vlambloem geheten, is herkenbaar aan zijn sterke, zoete geur en zijn mooie trosvormige bloeiwijzen. Er zijn opgaande soorten P. Paniculata Grp, die ook veel als snijbloem gebruikt worden en bodembedekkende soorten (p. Subulata Grp). De vlambloem is heel aantrekkelijk voor vlinders en bijen in de tuin. Door veredeling is een vernieuwd assortiment verkrijgbaar met prachtige kleuren. Zuiverwit, dieppaars, blauw, roze met een rood oog of zelfs bloemen met gestreepte bloemblaadjes. De oorspronkelijk kleur was purperrood, vandaar de naam vlambloem.

Delphinium behoort tot de Ranunculaceae. Het is een indrukwekkende bloem. Statig, langgerekt en mooi van kleur. Wanneer je goed kijkt naar de individuele bloemetjes langs de aren zijn de “sporen” van een  ridder te paard te zien. Er zijn verschillende soorten Delphinium in de handel verkrijgbaar, de soorten afkomstig uit vaste planten zijn groot, robuust en indrukwekkend. De plant is verkrijgbaar in prachtige pasteltinten, van blauw en paars tot zalm en wit. En wat te denken van de mooie “ogen” in de bloemen.

Tuinplant van de Maand Juni: Zomerbloeiende Vaste Planten – Winterharde Echinacaea, Zonnehoed, Phlox, Vlambloem en Delphinium, Ridderspoor Planten Verzorging en Overhouden Tips. (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Verzorging van Echinacaea, Phlox en Delphinium
Met een paar eenvoudige tips kun je van deze vaste planten jarenlang plezier hebben. Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon, de planten zullen dan rijk bloeien. Zet de planten op een goed doorlatende, vochtige grond en geef de planten regelmatig water, zeker wanneer deze in potten zijn gezet voor op balkon of terras. Geef de planten in het voorjaar extra voeding zodat ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven. Ze zullen dan extra mooie bloemen geven. En wanneer je van deze vaste planten voor jezelf een bosje voor in huis wilt afplukken is dat heel goed mogelijk. Gebruik dan wel snijbloemenvoeding in de vaas, dan heb je er in huis zeker nog zeven tot tien dagen plezier van.

Tips om zomerbloeiende vaste planten over te houden
In de nazomer, wanneer de bloemen zijn uitgebloeid, kunnen de planten worden teruggeknipt zodat ze een eventuele nabloei / tweede bloei geven in het najaar. De planten zullen daarna in de winter bovengronds afsterven en ondergronds in rust blijven. Laat de afgestorven delen aan de plant zitten, dat beschermt ze tegen extreme winterse omstandigheden en staat ook mooi als er wat rijp of sneeuw op komt. Eind februari deze delen verwijderen en de plant begint zich in het voorjaar weer te ontwikkelen om in de zomer weer prachtig te bloeien. Na enkele jaren kunnen de planten eventueel gescheurd worden om ze jong en groeikrachtig te houden. Bron: Mooiwatplantendoen.nl)

Google+