Tuintrends Najaar 2015 & Tuintrendonderzoek

Tuintrends Najaar 2015 & Tuintrendonderzoek

Tuintrend Onderzoek & Tuintrends Najaar 2015: Comfortable & Luxe, De Kleurrijke Tuin & De Nieuwe Wildernis - MEER Tuin... (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Helft Nederlanders wil vooral ‘rustige’ herfsttuin. De natuur zijn gang laten gaan, spelen met de kleuren van het seizoen en op een duurzame manier glans en glamour aanbrengen in de tuin of op het terras.

Al deze elementen zijn vertaald naar de drie tuintrends voor het najaar:  de Nieuwe Wildernis, de Kleurrijke Tuin en Comfortabel & Luxe. De trends zijn samengesteld door trendwatcher Aafje Nijman in opdracht van de Groenbranche (Tuinbranche Nederland, Branchevereniging VHG, iBulb en Bloemenbureau Holland). Ze geven een beeld van de smaak en voorkeur van de consument.

Tuintrendonderzoek 2015

  • 50% Nederlanders wil vooral ‘rust’ in achtertuin
  • 86% Nederlanders doet inspiratie op voor eigen tuin, balkon of terras
  • Helft Nederlanders volgt tuintrends voor de afwisseling
  • Kwart Nederlanders volgt trends en past deze toe, omdat ze hun tuin zien als visitekaartje

De Comfortabel & Luxe-trend is dit najaar veruit het populairst. Zo laat het Tuintrendonderzoek van Bloemenbureau Holland zien. Uit drie voorgelegde trends kiest de helft van de Nederlanders (50%) voor deze trend.

Het onderzoek laat verder zien dat maar liefst 86% van de Nederlanders inspiratie opdoet voor hun eigen tuin, balkon of terras. Vooral dankzij tuincentra (58%), bekenden/vrienden (47%) en woon- en tuinprogramma’s op tv (46%). 50% zegt de tuintrends op de voet te volgen.

50% volgt tuintrends voor de afwisseling
Afwisseling is voor 50% van de Nederlanders de belangrijkste reden om tuintrends te volgen en toe te passen. Daarnaast vindt 48% het leuk om hun ‘buiten’ constant te updaten. Bijna een kwart (23%) volgt trends en past ze weleens toe, omdat ze hun tuin zien als visitekaartje. Vooral bloemen en planten (54%), maar ook potten en vazen (54%) worden aangepast aan de trend. Al met al laten Nederlanders zich dus graag inspireren voor hun tuin, balkon of terras. En weliswaar volgt de helft van de Nederlandse ‘buitenbezitters’ de tuintrends, maar driekwart van hen past ze zelf (nog) niet toe.

drie tuintrends najaar 2015

1. De Nieuwe Wildernis - Laat de Natuur Zijn Gang Gaan

Netjes aangeharkt is leuk en aardig, maar het is zo ‘clean’. Volgens trendwatcher Aafje Nijman biedt het najaar dé kans om de natuur lekker zijn gang te laten gaan in de tuin. “Dat sluit aan op de behoefte aan meer contact met de natuur. LEES MEER...

2. De Kleurrijke Tuin – Happy de Herfst Doorkomen

Uitgebreid spelen met de kleuren van het seizoen; dat staat centraal in de tuintrend de Kleurrijke Tuin. Dus geen vallende blaadjes-blues, maar genieten van de laatste weken met mooi weer. LEES MEER...

3. Comfortabel & Luxe:  Duurzaam Rustig Genieten

Wie van rust en stilte in een natuurlijke omgeving houdt, zal genieten van de trend Comfortabel & Luxe. Denk aan buiten zitten met een goed glas rode wijn in een dikke trui, met het gevoel dat de najaarstuin onder controle is en er tijd is om lekker te niksen. LEES MEER...

Ga creatief aan de slag met trends en win 100 euro aan tuinplanten
De nieuwe najaarstuintrends thuis en om het huis toepassen en ze delen? Graag! Mensen kunnen hiervoor een foto van hun herfsttuin met begeleidende tekst insturen. Iedere maand maakt een inzender kans op een waardebon voor tuinplanten ter waarde van 100 euro. De meest aansprekende en best toegepaste trends krijgen een plek op Mooiwatplantendoen.nl. Insturen kan tot en met 30 november. Meer informatie: klik hier.

Trendwatcher Aafje Nijman kijkt naar ‘binnen en buiten’
Aafje Nijman is trendwatcher bij Bureau Nijman + van Haaster. Haar speelveld is ‘binnen en buiten’. Interieur aan de ene kant, en bloemen, planten en tuinen aan de andere. Zij geeft assortimentsadvies op basis van trendanalyses, en ontwikkelt nieuwe concepten voor verschillende nationale en internationale interieurketens en grote spelers in de bloemen- en plantensector. 

Google+