Voor welke bodembedekker kies jij in de tuin?

Voor welke bodembedekker kies jij in de tuin? 

Tuinpad bodembedekker houtsnippers bij kindermoestuin (Foto: RDNE Stock Project, Pexels  op DroomHome.nl)

Het najaar is weer flink van start gegaan. Dat betekent voor de meeste mensen ook dat ze hun tuin winterklaar gaan maken. Nog even de laatste bloemen planten, onkruid verwijderen en de tuin weer helemaal netjes maken voor het laatste seizoen van het jaar. Om te voorkomen dat je elk seizoen weer ongelooflijk veel werk hebt, is het goed om ook naar de lange termijn te kijken. Bijvoorbeeld door eens voor een nieuwe bodembedekker te kiezen. Door de juiste bodembedekker te kiezen, zorg je er namelijk voor dat onkruid minder goed kan groeien. Dit maakt dat de tuin onderhoudsvriendelijker wordt.

Nieuwsgierig geworden? In dit artikel zetten we de meest gebruikte bodembedekkers en de bijbehorende voor- en nadelen op een rij. Zo kun jij eenvoudig een weloverwogen beslissing maken.

Moeder natuur houdt niet van blote aarde

Tuinaarde kopen is misschien wel de eerste stap die iedereen zet wanneer ze hun tuin aan willen pakken. Zonder kan je simpelweg niet. Tuinaarde is nodig voor het vastzetten van planten en het creëren van een fijne ondergrond. Helaas is moeder natuur niet al te dol op blote aarde. Het geeft in elk geval ruim spel aan onkruid. Daarom is het belangrijk om naast tuinaarde ook een andere bodembedekker te kiezen. Dit kan werkelijk van alles zijn. Van boomschors tot houtsnippers of zelfs cacaodoppen. Maar wat is de beste keuze?

Houtsnippers

Houtsnippers worden vooral gebruikt om grote oppervlakten op te vullen. Dit is dus vooral geschikt voor een grote tuin. Dit komt met name doordat ze een stuk goedkoper zijn dan andere bodembedekkers. Helaas betekent dit ook dat de levensduur iets minder lang is. Zo wordt aanbevolen om elk jaar een nieuwe laag te strooien.

Tuinpotten bodembedekker boomschors (Foto: Vidal Balielo Jr., Pexels  op DroomHome.nl)

Boomschors

Boomschors is misschien wel de populairste keuze. Geen wonder, want qua uitstraling scoort deze bodembedekker gegarandeerd punten. Het ziet er veel luxer uit dan andere bodembedekkers en geeft jouw tuin een warme en sfeervolle uitstraling. Bovendien gaat boomschors ook nog eens heel lang mee. Afhankelijk van het soort heb je hier vijf tot zes jaar geen omkijken naar.

Als je kiest voor boomschors, heb je keuze uit grove en fijne schors. Grove schors ziet er optisch iets mooier uit, maar fijne schors bedekt de bodem beter en is beter in staat om onkruid te weren. Bedenk dus eerst goed wat de voornaamste functie van de bodembedekker is, zodat je zeker weet dat deze aan de wensen voldoet.

Cacaodoppen

Cacaodoppen vallen direct op door hun heerlijke geur. Het is een afvalproduct uit de chocolade-industrie en daardoor ook een zeer duurzame keuze. Het nadeel van cacaodoppen is dat ze best prijzig zijn. Hierdoor is het bijna onmogelijk om ze in de gehele tuin te gebruiken. Je kunt ze echter prima toepassen als afdekmateriaal voor enkele potten. Het houdt gelukkig ook heel lang. Goede cacaodoppen vergaan eigenlijk niet. Hierdoor heb je er jaren geen omkijken naar. Bovendien zijn ze ook erg goed in het weren van onkruid.


Geniet van de laatste tuintrends en hippe tuinontwerp tips in tuinmeubelen, tuinaccessoires en planten!

Google+