Wilde tuin maakt je gelukkig!

Genieten van je groene tuin en biodiversiteit!

Wilde tuin en biodiversiteit in de tuin tips (Foto: Intratuin  op DroomHome.nl)

Een groene, natuurlijke tuin doet een mens veel goed (bron: ND). Met de zomer in aantocht willen we meer naar buiten en meer genieten van de wilde tuin. Tijd om – letterlijk en figuurlijk – de bloemetjes buiten te zetten! Biodiversiteit in de tuin zorgt namelijk voor verkoeling, wateropvang én is levendig. Want: ook dieren worden gelukkig van een groene omgeving. Om het vergroenen van onze tuinen te stimuleren lanceerde Intratuin recent een biodiversiteit dashboard. Hierop is live te zien hoeveel impact we met z’n allen maken op de Nederlandse biodiversiteit! Vandaag deelt de groenspecialist 4 tips voor je balkon of tuin zomerklaar maken, zodat deze je ook tijdens warme dagen geluk kan brengen. Vanwege de droogte kunnen planten en dieren namelijk wel wat extra hulp gebruiken. Leve de wilde tuin!

Groene tuin maakt gelukkig

Een rijkdom van dier- en plantensoorten maakt je tuin niet alleen spannender en weerbaarder, maar is ook nog eens goed voor je psyche. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 80% van de mensen die tuiniert tevreden is met hun leven, tegenover 67% van de mensen die dat niet doet. Waar die positieve invloed vandaan komt? Voordat we in stedelijke omgevingen zijn gaan leven, waren we altijd sterk verbonden met de natuur. Onze voorouders bewogen de hele dag, aten wat ze binnen handbereik hadden en brachten het grootste gedeelte van de dag door in het groen. Daar kunnen we nog wat van leren! Omdat deze levensstijl relatief gezien nog helemaal niet zo lang geleden de standaard was, zou tuinieren kunnen voelen als thuiskomen. Bovendien is het goed voor je lichamelijke gezondheid, verlaagt het je stressniveau en geeft het een gevoel van voldoening. Hup, naar buiten dus!

Groene tuin met kruiden en bloeiende planten in pot (Foto: Intratuin  op DroomHome.nl)

Biodiversiteit in de tuin: facts and figures

Groen maakt gelukkig! Dus: ontdek je wilde kant en help de biodiversiteit te vergroten. Op dit dashboard houdt Intratuin sinds 1 maart 2020 live bij hoeveel impact we samen op de natuur maken. Met meer planten en meer ruimte voor dieren in jouw tuin, op je balkon of op je stoep.

Wat hebben we sinds maart 2020 samen bijgedragen aan de wilde tuin:

  • We hebben bijna 2 olympische zwembaden aan water opgevangen.
  • De nieuwe bomen produceren zuurstof voor bijna 50% van de inwoners van Texel.
  • Er zijn ruim 6.000m2 aan daken vergroend.
  • We hebben ruim 75.000m2 aan groentapijtjes neergelegd – geen tegel meer te zien.
  • Bee happy! 220 Voetbalvelden aan voeding voor bijen en vlinders.
  • Een dak boven het hoofd voor bijna 1 miljoen dieren – happy new home!
  • Wie is het wildst? 150 deelnemers voor #levedewildernis challenge.

Tuin zomerklaar maken tips (Foto: Intratuin  op DroomHome.nl)

Tuin zomerklaar maken tips

Mensen komen weer naar buiten, zoeken het park of strand op of gaan een stuk wandelen; het is duidelijk zichtbaar dat we gelukkig worden van de natuur. Daarom is het belangrijk dat we zorgen voor wildernis in onze tuinen! De afgelopen jaren waren de Nederlandse zomers erg heet, wat de biodiversiteit negatief beïnvloedt: de grond droogt snel uit en veel dieren hebben het er moeilijk mee. Intratuin deelt je tuin zomerklaar maken tips, hoe je jouw tuin kunt opfleuren met groen, mooie kleuren en beestjes. 

1. Waterpret | Plantenemmers en teilen

Tijdens warme zomerdagen is het voor vogels niet altijd gemakkelijk om water en verkoeling te vinden. Om ze een handje te helpen kan je een teil of emmer vullen met waterplanten. Vanwege hun angst voor diep water is dat voor vogels dé perfecte spot om te badderen. Bovendien trekt het amfibieën, libellen en waterkevers aan. Minder ruimte? Zet dan een drinkschaal neer voor de vogels. Zo geef je de biodiversiteit in je tuin een echte boost!

2. Make it rain | Regenwater opvangen

De afgelopen jaren zijn er steeds vaker weersextremen: een echte Nederlandse zomer is niet meer compleet zonder een hevige regenbui. Door regen op te vangen in een ton wordt het riool minder belast en heb je je eigen waterreserves bij droogte. En mooi meegenomen: het is gratis! Wist je dat regenwater zachter is dan kraanwater? Het is daarom beter om je tuin- én kamerplanten mee te voeden. Op het biodiversiteitsdashboard is te zien dat Nederlanders sinds maart 2020 al bijna 4 miljoen liter extra water hebben opgevangen.

3. Keep it cool | Bomen en heesters planten

Misschien denk je bij het aanplanten van de tuin aan bloembollen of zaadjes. Die zorgen voor kleur en prikkelen je twee belangrijkste zintuigen: geur en zicht. Maar heb je er wel eens over nagedacht om een boom of heester neer te zetten? Dit zijn perfecte broedplekken voor vogels én bieden verkoeling tijdens hete zomerdagen. Reken maar dat je tuin straks barst van de fluitende vogels. 

4. Geef je tuin kleur | Fruitboompjes

De perfecte snack in de zomer is natuurlijk een vers stuk fruit. Door het planten van fruitbomen in je tuin of het aanleggen van een moestuin met zomergroenten creëer je niet alleen een bron van voedingsstoffen voor vogels en andere dieren, maar kan je ook jezelf voorzien van een supergezonde groene hap. Denk bijvoorbeeld aan een nectarineboom, een paprikaplant of een tomatenstruik. Het ziet er ook nog eens kleurrijk uit. Win-win-win dus!

Heb je de bovenstaande tuin tips opgevolgd? Deel een foto van jouw nieuwe m2 aan wildernis in je tuin of op je balkon op Instagram met #levedewildernis en daag twee vrienden uit hetzelfde te doen. Tot 30 juni wordt onder de challengers €450 shoptegoed en een advies van een biodiversiteitsexpert verloot, zodat je je tuin nóg natuurvriendelijker kan maken. Doe mee met de actie en wie weet ben jij de winnaar – zéker weten dat je daar gelukkig van wordt! Meer uitleg vind je op Intratuin.nl/acties/mijnwildernis.

Google+