Zo bouw je een boomhut in de tuin

Zo bouw je een boomhut in de tuin

Boomhut bouwen tips (Foto 123Rf  op DroomHome.nl)

Heb je altijd al van een boomhut in je tuin gedroomd? Dan is dit je kans om die droom te verwezenlijken, en jouw kinderen plezier te zien hebben in de boomhut die jij zelf hebt gemaakt. Een boomhut maken kan zo eenvoudig en zo complex gemaakt worden als dat je maar zelf wilt. In beide gevallen zijn er een aantal dingen in de basis belangrijk. Allereerst natuurlijk de veiligheid en daarnaast het benodigde hout. Je kan gelukkig tegenwoordig heel snel en eenvoudig goede kwaliteit hout online kopen. Je hoeft dus niet veel te sjouwen en hebt geen gedoe met vervoer. Zo bouw je een boomhut in je eigen tuin.

Vind de perfecte boom

Buitenspelen en in bomen klimmen, is een ontzettend gezonde en leuke activiteit voor kinderen. Een boom met lage takken waar ze gemakkelijk in kunnen klimmen is dan ook misschien wel een geschikte boom voor het bouwen van de boomhut.

Je wil dat de boom grote stevige takken heeft, die het liefst al laag bij de grond beginnen. Een Beuk, Eikenboom of Esdoorn, zijn perfecte bomen om een boomhut in te bouwen. Dit zijn namelijk hele stevige bomen met diepe wortels en een sterke stam. Het is ook erg belangrijk dat de boom geen ziektes bij zich draagt, want daardoor kan de boom verzwakken met als gevolg instabiliteit. Doe dus voordat je gaat beginnen, grondig onderzoek bij het vinden van de juiste boom.

De juiste materialen en gereedschap voor je boomhut

Wat heb je allemaal nodig bij het maken van een boomhut? Allereerst natuurlijk het juiste hout. De kwaliteit van het hout is erg belangrijk en het kiezen van het soort hout ook. Ruw Vurenhout is een goede basis voor het bouwen van een boomhut, maar ook Douglashout kan zeer geschikt zijn.

Het aantal vierkante meters bepaal je uiteraard helemaal zelf, afhankelijk van hoe groot je de boomhut wil maken. Maak daarom van tevoren een plan.

Wil je een simpel model bouwen? Dan heb je vanzelfsprekend minder materialen nodig. Maar ga je toch liever voor een uitdagend, meer geavanceerd project? Dan red je het waarschijnlijk niet met alleen hout en schroeven. De keuze is volledig aan jou!

Verder heb je natuurlijk ook het juiste gereedschap nodig, denk hierbij aan onder andere een goede accuboor, een rolmaat, een houtboor, een waterpas, een hamer, een ladder, een winkelhaak, touw en natuurlijk een zaag.

Veiligheid voorop

Bij het bouwen van een boomhut is de veiligheid natuurlijk het allerbelangrijkste. Om de boomhut veilig te bouwen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zorg altijd dat de boomhut een goede fundering heeft. Hetzelfde geldt voor het goed verankeren van het hout, dit zorgt namelijk voor een stevige en stabiele basis. Ook de hoogte is zeer belangrijk voor de veiligheid. Zorg daarom dat het vloeroppervlak nooit hoger is dan 2,5 meter boven de grond. Als laatst zorg je nog voor een stevige, vaste trap naar de boomhut toe. Zo hoeft er geen ladder aan te pas te komen en is er geen gevaarlijke klimpartij nodig, om de boomhut in te komen.

De inrichting van de boomhut

Als je klaar bent met het bouwen is het tijd om de boomhut in te richten. Uiteraard is het belangrijk om het hout goed te bewerken zodat je jezelf niet kan openhalen en het oplopen van splinters voorkomen wordt. Verder kun je de boomhut natuurlijk naar eigen wens inrichten, maar je kan deze belangrijke taak natuurlijk ook geheel overlaten aan de kinderen zelf. Want misschien zien zij de hut wel als hoge uitkijktoren of stoere piraten hut. Een ding is zeker, een boomhut in de tuin zorgt voor een hoop plezier!

Google+