Zo creëer je schaduw in de tuin

Zo creëer je schaduw in de tuin

Schaduw tuin creëren met een schaduwdoek, parasol, terrasoverkapping, prieel en boom  (Foto: Jana Heinemann, Unsplash op DroomHome.nl)

Zit jij graag in de tuin? In het voorjaar is het heerlijk om de zonnestralen op te pikken, maar in de zomer kan dit zomaar te heftig zijn. Het is dan wel zo fijn om een schaduwplekje op te kunnen zoeken. Maar, hoe creëer je schaduw in de tuin? Je leest het in dit artikel!

1 - Parasol

Een eenvoudige, voor de hand liggende en voordelige optie, is het aanschaffen van een parasol. Je kunt er een gedeelte van het terras mee overkappen, maar de parasol ook in een handomdraai weer inklappen. Er zijn tegenwoordig allerlei modellen parasols verkrijgbaar, waardoor er een passende voor iedere tuin te vinden is. Betreft het formaat, maar ook de stijl van de parasol.

2 - Schaduwdoek

Een andere eenvoudige, voordelige optie is het spannen van een schaduwdoek. Met name in een compacte tuin, waar je geen vaste schaduwplek wilt realiseren, is een schaduwdoek ideaal. Je bevestigt een schaduwdoek aan haken in de muur, aan de schutting of een pergola. Een schaduwdoek creëert schaduw, maar laat het zonlicht in gefilterde vorm nog steeds door.

3 - Prieel

Heb je meer ruimte ter beschikking in de tuin? Dan kan een prieel een geschikte oplossing zijn. Een prieel is een klein, open, veelal rond of halfrond tuinhuisje. Het vaak open dak kun je bedekken met klimplanten, waardoor er een aangename schaduwsituatie zal ontstaan. Door de planten zal het koel blijven onder het prieel.

4 - Boom

Je kunt er ook voor kiezen om bomen aan te planten. Een hoge(re) boom, maar er zijn ook bomen met een ‘dakstructuur’. Deze bomen zijn dusdanig gesnoeid, dat ze zowel hoog als breed groeien. Hierdoor wordt er relatief veel schaduw gecreëerd, zonder dat de boom visueel (te)veel in het oog springt.

5 - Terrasoverkapping

Een rigoureuze beslissing is het plaatsen van een vaste terrasoverkapping, met bijbehorende zonwering. Als veranda aan het huis of een losse overkapping op een andere plek in de tuin. Zo’n overkapping maakt het mogelijk om in vrijwel iedere weersomstandigheid van je tuin te kunnen genieten.

Google+