Sneeuwbal - Tuinplant van de Maand

Sneeuwbal - Tuinplant van de Maand Februari 2016

Tuinplant van de Maand Februari: Sneeuwbal – Viburnum Plant Verzorging Tips, Familie van Heester, Bloemen in de Winter. Meer Tuinplanten…   (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Bloemen als sneeuwballen. Ook als het niet sneeuwt, brengt Viburnum sneeuwballen in je tuin.

En vriest het toch, dan blijft de tuinplant mooi groen om je opgewekt het vroege voorjaar in te slepen. Geef de Tuinplant van de Maand februari een plekje in de tuin en beleef de meest groene sneeuwpret die je kunt bedenken.

Bloei of Bes Viburnum, beter bekend als Sneeuwbal, is een veelzijdige heesterfamilie. Er zijn soorten die in de winter groen blijven, half wintergroene types én soorten die hun blad helemaal verliezen. Ter compensatie groeien er dan wel van november tot maart wit-roze bloemen in trosjes aan de kale takken. Die bloemen geuren heerlijk en kunnen goed tegen vorst: een spectaculaire combinatie. Hoe later de bloei, hoe groter over het algemeen de bloemen worden. Sneeuwbal maakt bovendien vaak in het najaar een tweede bloei door of levert dan mooie rode, blauwe of zwarte bessen. Met ook nog mooi verkleurend blad in de herfst heeft deze tuinbloeier in alle seizoenen iets bijzonders te bieden.

Tuinplant van de Maand Februari: Sneeuwbal – Viburnum Plant in de Grond, Kuip & Pot, Bloemen in de Winter.   (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Verzorging Sneeuwbal kan zowel in de volle grond als in kuipen, bakken en potten worden gezet. Kies wel een lichte plek want Sneeuwbal is minder geschikt voor schaduwrijke locaties. Met een beetje plantenvoeding blijft de plant sterk en gezond en dat resulteert weer in optimale bloei. Uiteraard niet vergeten om in droge perioden water te geven.

Wist je dat

  • De naam Viburnum is afgeleid van het Latijnse woord 'vincia' dat 'binden' betekent. De plant heeft taaie, buigzame stelen die onder meer werden gebruikt voor vlechtwerk. 
  • De bessen van Sneeuwbal helpen vogels de winter door, maar zijn niet eetbaar voor mensen.
  • In China wordt Sneeuwbal vaak rond tempels geplant: de geur is een extra eerbetoon aan Boeddha.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl. Meer tuinplanten trends. 

Google+