2017: Het Laatste Jaar Voor De Halogeenlamp. Wat Nu?

2017: Het Laatste Jaar Voor De Halogeenlamp. Wat Nu?

2017 Laatste Jaar Halogeenlampen, Wat Nu? Van Halogeen Naar Led Lampen Tips. (Foto 123rf.com  op DroomHome.nl)

In 2018 wordt het binnen Europese landen verboden om halogeenlampen te produceren en verhandelen op de consumentenmarkt.

Omdat we natuurlijk állemaal halogeenverlichting in huis gebruiken, zetten we even handig voor je op een rijtje wat het halogeenverbod betekent en wat je te doen staat! 

Waarom dit verbod?
Sinds 2012 is de gloeilamp al verboden voor consumenten. Verkoop en productie binnen de EU zijn niet meer toegestaan. Ze zijn nog wel voor de zakelijke markt te koop. Het verbod op gloeilampen is er om niet-duurzame, energieverslindende verlichting de verbannen uit Europese huishoudens. Hetzelfde argument geldt voor het verbod op halogeenverlichting. Vanaf september 2018 zijn enkel nog lichtbronnen met een energielabel A of B toegestaan.

Wat moet ik allemaal vervangen of aanschaffen?
Niets. Door de halogeenlamp te verbieden wil de EU het gebruik ervan uitfaseren. Dat betekent dat bestaande halogeenlichtbronnen en winkelvoorraden gewoon verkocht en gebruikt mogen worden, maar dat de productie en handel in nieuw geproduceerde lampen stopt. Halogeenverlichting in huis hoef je dus niet weg te gooien. Echter, wanneer je halogeenverlichting stuk gaat, zal je het op termijn moeten vervangen door LED-verlichting. Zoek dus ruim op tijd alvast uit welke LED verlichting qua sterkte, kleur en aansluiting overeenkomen met de halogeenlampen die je nu in huis gebruikt. Op die manier voorkom je “gedoe” na september 2018.

Google+