4 Redenen om op ledverlichting over te stappen

4 Redenen om op ledverlichting over te stappen

Waarom ledverlichting? 4 Goede redenen om over te stappen! (Foto Jeremie Shusu, Pixabay.com  op DroomHome.nl)

Ledverlichting is kil en wit en de ledlampen zijn duurder dan ‘gewone’ gloeilampen. Dat zijn de vooroordelen die er bestaan over ledverlichting en die ervoor zorgen dat sommige mensen zo lang mogelijk vast blijven houden aan gloeilampen en halogeenverlichting. Maar deze vooroordelen zijn eigenlijk onterecht. We bespreken vier redenen om op ledverlichting over te stappen.

Zuiniger in verbruik

Eigenlijk ben je dief van je eigen portemonnee als je niet zo snel mogelijk geheel overstapt op ledverlichting. Want hoewel er best nog uit voorraad gloeilampen en halogeenverlichting te krijgen zijn, zijn ledlampen veel zuiniger in stroomverbruik dan die oudere typen lampen. Een ledlamp is namelijk 90 procent zuiniger dan een gloeilamp en 85 procent zuiniger dan een halogeenlamp. Dat scheelt aardig op de stroomrekening én het is een duurzame keuze.

Gaat langer mee

Een andere reden waarom ledverlichting een zuinige keuze is, is omdat ledlampen veel langer meegaan dan oudere typen lampen. Een ‘gewone’ gloeilamp heeft namelijk een maximale levensduur van ongeveer 2000 branduren. In de praktijk betekent dat dat je ze na iets meer dan één jaar al moet vervangen. Bij ledverlichting hoeft dit doorgaans pas na ongeveer tien jaar en bij sommige typen ledlampen zelfs pas na vijftien jaar.

Sfeerverlichting

Waar sommige ouderwetse lampen op z’n hoogst dimbaar zijn, biedt ledverlichting een enorm palet aan mogelijkheden voor sfeerverlichting. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen, maar ook in verschillende kleuren of zelfs in systemen waarbij kleuren en kleurintensiteiten. Deze zijn dan van afstand te bedienen via een app of met een afstandsbediening. Zo kun je altijd het meest passende licht hebben. Overweeg dus zeker de aanschaf van led-sfeerverlichting.

Led sfeerverlichting (Foto Stefan Gall, Pixabay.com  op DroomHome.nl)

Geen opwarmtijd en brandveilig

Omdat ledverlichting (terecht) te boek staat als zuinige verlichting, trekken sommigen ten onrechte parallellen met spaarlampen. Die hebben een opwarmtijd, waardoor het even duurt voordat de volle lichtsterkte bereikt is. Dat is bij ledverlichting helemaal aan de orde, deze doen meteen op volle sterkte. Ook worden ze niet heet. Dat zorgt ervoor dat ze veiliger zijn voor kinderen en dieren, minder brandgevaarlijk zijn en dat die ene keer in de tien jaar dat een lamp moet vervangen je je handen niet hoeft te branden aan de oude, kapotte lamp.

Boven op deze redenen om direct over te stappen op ledverlichting komt ook het feit dat het vervangen van je verlichting voor ledlampen weinig moeite is. Voor allerlei bestaande fittingen en lampsoorten zijn er led-alternatieven die je eenvoudig kunt plaatsen. Zo blijven er weinig argumenten over om níet over te stappen naar ledverlichting.

Google+