Gloeilampen Kopen? Overweeg Een Filament Lamp!

Gloeilampen Kopen? Overweeg Een Filament Lamp!

Verlichting Trends: Energiebesparende Filament Led Lampen (Foto Pixabay.com  op DroomHome.nl)

Gloeilampen zijn er in vele soorten en uitvoeringen. Het lijkt een product dat nog steeds in ontwikkeling is, maar dat is maar zeer ten dele het geval. Tegenwoordig is men steeds meer op zoek naar groene vormen van energie en innovatieve oplossingen om het milieu te sparen. Innovatie en verbeteringen in de markt van de lampen zijn een constant proces. Sinds 2012 mogen daarom ouderwetse gloeilampen niet meer verkocht worden, omdat ze niet meer voldoen aan de eisen voor energiezuinigheid. Het alternatief daarvoor is de zuinige LED lamp. Vanaf 2018 zullen, om diezelfde reden, naast gloeilampen ook steeds meer halogeen lampen van de markt verdwijnen. De verwachting is dat over een jaar of 5 de LED lamp de gloeilamp nagenoeg volledig heeft vervangen.

Gloeilampen in vele uitvoeringen
Gloeilampen worden nu van overheidswege uitgefaseerd, voornamelijk omdat ze een relatief korte levensduur hebben. LED lampen hebben een aanzienlijk lager energieverbruik en daardoor ook een langere levensduur dan de gloeilamp. Er is een uitzondering voor het toestaan van het gebruik van de gloeilamp. Dat is wanneer deze een verwarmende functie heeft, een functie die bij verlichting eigenlijk overbodig is. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een terrarium of toepassingen in de horeca. Dit zijn speciale doeleinden waar deze lamp nog toegestaan is. De lamp zoals wij die kennen van oudsher heeft meerdere soorten fittingen. Dat zijn de E27 als dikke fitting, de E14 als dunne fitting en verder hebben we nog de steekfitting of bajonetfitting.

Filament lampen als alternatief
De filament lamp is ook een LED lamp. Vaak missen mensen toch de gezelligheid bij een LED lamp in vergelijking met de vertrouwde gloeilamp. Maar daar is nu een mooi alternatief voor gevonden in de LED filament lamp. Dit type lamp is energiezuinig en geeft toch de warme kleur en uitstraling die wij kennen van de klassieke gloeilamp.

De voordelen van een LED filament lamp
Dit type lamp geeft in vergelijking veel minder warmte af. Een gloeilamp kon wel een temperatuur bereiken van 250 graden, een filament lamp wordt slechts 30 graden warm. De lamp gaat zeer lang mee, ongeveer 15 maal langer dan de gloeilamp. Het aantal branduren van deze lamp is ook niet gering, ongeveer 30.000 ten opzichte van 2.000 uur bij de oude gloeilamp.

Verlichting: Klassieke Gloeilampen (Foto Pixabay.com  op DroomHome.nl)

Besparing op energiekosten en milieu
Door het introduceren van duurzame lampen is het mogelijk dat een huishouden de energiekosten kan verminderen tot 20%. Daarnaast is het beter voor het milieu om duurzame lampen toe te passen. Het grote nadeel van de gloeilamp is dat deze naast licht ook warmte genereert. Een flink deel van het elektriciteitsverbruik zet deze lamp namelijk niet om licht maar in warmte. Duurzame lampen zoals een LED lamp of een filament lamp doen dit niet en zijn 80 tot 90% efficiënter in energieverbruik. Energielabel E was meestal het energielabel van de gloeilamp, de spaarlamp heeft echter energielabel A of B. Dit is veel zuiniger en kostenbesparend

Assortiment spaarlampen
De keuze in spaarlampen is zeer divers, voor elke gewenste smaak is wel een juiste spaarlamp te vinden. Soms is het wat verwarrend om in dat grote aanbod de lamp te vinden die het best bij jou past. Op de verpakking van spaarlampen staan vele technische termen die wat onbekend zijn voor de leek. Kelvin, kleurtemperatuur, energielabel, Lumen en lichtuitstraling kunnen verwarring geven als je er niet mee bekend bent. Vroeger keken we alleen naar het aantal Watt, dat was voldoende om de lamp te kiezen. Op een verpakking van een spaarlamp staan meestal twee watt waardes. De eerste waarde is de hoeveelheid Watt van de spaarlamp, de tweede is de hoeveelheid Watt van de vroegere gloeilamp. Zo komt de vroegere 60 Watt overeen met de huidige 12 Watt van een spaarlamp. Nu is er dus veel minder Watt nodig om uiteindelijk hetzelfde lichtresultaat te krijgen. Een en ander wordt ook in Lumen uitgedrukt, een eenheid waarmee je de verschillende soorten lampen beter met elkaar kunt vergelijken.

Lichtvormen
De originele gloeilamp heeft een warme witte lichtuitstraling. Dat witte licht is er in diverse tinten, net zoals bij verftinten. Deze verschillende witte lichtvormen noemt men de kleurtemperatuur die wordt uitgedrukt in Kelvin. Voor woningen kiest men meestal de kleurtemperatuur warm wit, dit heeft een waarde van 3000 Kelvin. Dit geeft een gezellige en warme sfeer in de woning.

Google+