Hoe bepaal je het juiste lichtplan voor je woning?

Hoe bepaal je het juiste lichtplan voor je woning?

Verbouwing? Lichtplan met led spots (Foto: Sidekix Media, Unsplash.com  op DroomHome.nl)

Heb je plannen gemaakt om je woning duurzamer te maken? En ga je daarbij ook het een en ander verbouwen? Of wordt het tijd voor een aanbouw waardoor je woonkamer wat groter wordt? Nu je toch bezig bent, is het een goed moment om ook over duurzame verlichting na te gaan denken. En dan kun je tijdens je verbouwing ook meteen een lichtplan maken om energiezuinige led spots op te hangen.

Integreer de verlichting in je woonkamer

Een mooie eigenschap van led spots is dat je ze in het verlaagd plafond kunt bevestigen. Maar dat bevestigen vraagt natuurlijk wat voorbereiding. En daarom is een verbouwing een goed moment om te kijken waar je de led spots in je woonkamer zou willen hebben. Dus wat eigenlijk bovenaan moet staan bij het maken van een led plan, is niet alleen het bepalen van de plaats waar de led spots moeten komen. Zorg ook dat je tijdens de verbouwing op de juiste plek gaten boort waar de led spots precies inpassen.

Waar komen de led spots te hangen?

Op tijd je lichtplan klaar hebben, al voor je de verbouwing begint, is dus noodzakelijk. En dan komt het lastige deel van het verhaal. Want hoe bepaal je nu waar de led spots moeten komen? Dat is afhankelijk van een aantal zaken. Let bijvoorbeeld op het doel wat je met de led spots hebt. Ben je op zoek naar sfeerverlichting in de woonkamer? Of gaat het juist om goede verlichting boven het aanrechtblad? Bepaal per ruimte de lichtbehoefte en stem daar ook het type led spot op af. Wil je nog in lichtsterkte kunnen variëren, dus het witte licht wat zachter maken of de sfeerverlichting juist wat helderder? Zorg er dan ook voor dat je een dimmer in het lichtplan opneemt.

Een led spot met een eigen lichtbundel

Behalve de helderheid van het licht is er bij led spots ook nog variatie in de breedte van de lichtbundel. Dat maakt led spots geschikt voor veel verschillende plaatsen in je woonkamer. En je kunt daar dus ook speels mee omgaan. Een led spot met een smalle lichtbundel is geschikt om bijvoorbeeld te richten op een tafeltje of een schilderij op de muur. Led spots met een bredere lichtbundel kun je als plafondverlichting gebruiken langs de lange wand van je woonkamer. Afhankelijk van je keuze kun je op deze manier dus ook bepalen hoeveel led spots je totaal nodig zult hebben. Als je dat intekent in je lichtplan, heb je daar direct een duidelijk beeld bij.

Profiteer van het voordeel van led spots

Doordat je met led spots veel mogelijkheden hebt, is het ideale verlichting voor je woonkamer en keuken. Maar ook voor de badkamer en de slaapkamer. Let er voor de badkamer op dat je kiest voor een led spot die tegen water bestand is. Led spots met een IP waarde van IPX4 zijn hier bijvoorbeeld geschikt voor. Daarnaast profiteer je natuurlijk van het feit dat dit type verlichting energiezuinig is en ook nog eens lang meegaat. Dus een lichtplan maken is een klusje waar je even voor moet gaan zitten. Maar daarna heb je er nog jaren plezier van.

Google+