Hoe kies ik de juiste sfeerverlichting?

Hoe Kies ik de Juiste Sfeerverlichting?

Hoe kies ik de juiste sfeerverlichting – QAZQA Vloerlamp Tripod Classic blank gestreept met kap 50cm off-white (Foto QAZQA  op DroomHome.nl)

Je kent het wel, je bent op zoek naar mooie verlichting voor in bijvoorbeeld je woonkamer of slaapkamer, maar op de website van de verkoper word je meteen doodgegooid met termen en eenheden waar je nog nooit van hebt gehoord. Kelvin, Lumen, IP-waarde, energielabels vroeger moest je toch alleen maar naar het aantal Watt kijken?

Technologische ontwikkelingen hebben voor de nodige shifts binnen lampenland gezorgd, waar vroeger zowel de felheid van de lamp als de lichtwarmte coherent was aan het Wattage van de lamp. Met de opkomst van LED verlichting is daar veel verandering in gekomen. Er zit namelijk veel verschil in LED verlichting, de exacte weetjes over LED verlichting vind je in deze video.

Door de extreme duurzaamheid van LED is er slechts een kleine hoeveelheid Watt nodig voor een zeer grote lichtopbrengst, de lichtopbrengst werd sindsdien aangegeven in Lumen. LED bracht ook de mogelijkheid tot verschillende lichtwarmten met zich mee, dit werd aangeduid in Kelvin.

Kelvin
Stel, je gaat op zoek naar lichtbronnen voor in je woonkamer, wat is dan de benodigde lichttemperatuur die je nodig hebt voor de juiste sfeer binnen je ruimte? Dat is afhankelijk van de functie van de lamp. De plafondlamp in het midden van je woonkamer heeft een andere functie dan de tafellamp op je bijzettafeltje en daar heb je dus graag ook verschillende hoeveelheden Kelvin voor nodig. Voor de plafondlamp zou bijvoorbeeld 3300K een goede hoeveelheid zijn, dit is namelijk warm maar nog wel overzichtelijk licht.

De tafellamp is eerder voor de sfeer en zal beter tot zijn recht komen met een lichtwarmte van bijvoorbeeld 2500K, erg warm en sfeervol licht! Ter vergelijking, een TL-buis zit op ongeveer 4500 Kelvin, kaarslicht heeft een lichttemperatuur van ongeveer 1000 Kelvin. Met dit handige verlichtingsschema kun je meer leren over de kleur en temperatuur van licht.

Hoe kies ik de juiste sfeerverlichting – Kelvin temperatuur overzicht (Foto Wikimedia.org  op DroomHome.nl)

Lumen
Wat lichtopbrengst betreft krijg je met Lumen te maken, vroeger was de hoeveelheid Watt een prima aanduiding voor lichtopbrengst. Een gloeilamp van 60W bracht ook ongeveer 50% meer licht op dan een 40W gloeilamp. Nu LED in het spel is gekomen is Lumen de nieuwe maatstaf, een 60W gloeilamp bracht ongeveer 700 Lumen aan licht op, diezelfde hoeveelheid licht bereik je tegenwoordig met een LED peertje van slechts 8 Watt. 

Hoe kies ik de juiste sfeerverlichting – Filament led lampen in industriële woonstijl (Foto op DroomHome.nl)

Het kan tegenwoordig eigenlijk echt niet meer om nog gloeilampen te gebruiken en ze worden gelukkig ook niet meer erg veel verkocht. Een goede en innovatieve oplossing is een duurzame LED lichtbron, deze zijn wellicht wat duurder maar gaan vele malen langer mee en besparen je op termijn een hoop geld.

Het is dus zaak dat je bij het kiezen van de juiste lichtbron goed weet wat je wilt wat betreft lichtopbrengst en lichttemperatuur/kleur in je woonruimtes. Bij het ene interieur werkt warm licht beter en bij  het andere interieur past helder wit weer een stuk beter. Ook al zijn gloei- en halogeenlampen vaak goedkoper bij aanschaf, doe je eigen portemonnee en het klimaat een plezier en kies voor energiezuinige LED-lampen aan, deze besparen je uiteindelijk bakken met geld terwijl je een steentje bijdraagt aan een beter milieu!

Google+