Hoe Kun je Besparen met Verlichting?

Hoe Kun je Besparen met Verlichting?

Besparen met verlichting – led spots in de woonkamer (Foto Unsplash.com, Aaron Huber  op DroomHome.nl)

Wij, Nederlanders, zijn volgens onze zuiderburen zuinig en daar hebben ze best een beetje gelijk in. Maar ja, het moet niet ten koste gaan van de gezelligheid in huis. Dus dachten wij, we gaan een aantal tips op een rijtje zetten waarmee je flink op verlichting kunt besparen en meedenkt met het milieu, zonder aan sfeer in te boeten.

Meest energiezuinige lampen
We vallen gelijk met de deur in huis: led lampen zijn de meest efficiënte en energiezuinigste lampen voor thuis. De led lamp levert een energiebesparing op van 85% ten opzichte van de traditionele gloeilamp. Door de gloeilampen en halogeenlampen in te ruilen voor led lampen bespaar je volgens de Consumentenbond zo’n € 10,- per lamp per jaar. Als je 3 halogeen spotjes vervangt door Led spots voor in je woonkamer ga je € 20,- euro per jaar besparen. Dim je vervolgens de led lamp dan bespaar je nog meer energie en geld!

Buitenverlichting op zonne-energie
Je kunt de tuin ’s avonds en s’ nachts uitstekend verlichten met een natuurlijke bron die helemaal gratis en milieuvriendelijk is, namelijk: de zon. Deze solarverlichting voor buiten wordt overdag opgeladen door zon én licht. Naast tuinlampen zijn er ook (anti-inbraak) buitenverlichting voor boven de deur, naambord- en huisnummer verlichting, grondlampen en oprit verlichting op zonne-energie.

Licht wat niet aan staat, kost niets!
Leer jezelf en de rest van de familieleden aan om de lampen uit te doen als ze de laatste zijn die de kamer in huis verlaten. Het licht staat zo niet onnodig lang aan.

Besparen met verlichting – slaapkamer lamp (Foto Unsplash.com, Spencer  op DroomHome.nl)

Bewegingssensors bij druk verkeer
De hal, trap en het toilet zijn van die ruimtes in huis waar de hele dag druk verkeer is. Het constant aan en uit zetten van het licht leidt tot irritaties en uiteindelijk tot ‘laat maar aan staan’. In het toilet is verlichting met een bewegingssensor niet alleen super handig maar ook wel zo hygiënisch. Je kunt de badkamerlamp vaak instellen voor hoeveel minuten je het licht wilt laten branden. Dit is een geheel persoonlijke keuze, zoals je zult begrijpen!

Schakelklokken en timer verlichting
Met de stekker van de lamp in een schakelklok / timer, die je vervolgens plaatst in het stopcontact, wordt het licht op een zelf gekozen moment in- en uitgeschakeld. In de zomer is dat ’s avonds vanzelfsprekend op een later tijdstip dan in de winter. Je doet ook gelijk aan inbraak-preventie als de lampen op een normale tijd branden.

Energielabel lampen
Lampen als led lampen, halogeenlampen, spaarlampen, TL lampen en gloeilampen hebben tegenwoordig allemaal een verplicht energielabel. Led lampen zijn de energiezuinigste lampen die meestal label A, A+ of A++ hebben. Halogeenlampen waarvan de meeste sinds 1 september 2018 niet meer geproduceerd mogen worden, hebben vrijwel altijd label C of D. De gloeilamp die al jaren terug in de ban is gedaan als inefficiënte lamp, heeft een E of F label. De gloeilamp zet maar tot 10% van de gebruikte stroom om in licht. Wat je niet vaak leest, is dat de rest van de overgebleven energie omgezet wordt in warmte. Warmte waarmee je de ruimte verwarmt, waardoor jouw CV minder hard hoeft te draaien.

Google+