Iittala sfeerverlichting - Virva glazen tafellamp

Iittala Virva tafellamp met glazen kap

Iittala kandelaars & sfeerverlichting – Iittala Virva glazen tafellamp (Foto Iittala  op DroomHome.nl)

Naarmate de herfst vordert en de dagen wat donkerder worden, is het weer tijd om het binnen gezellig te maken met sfeerlicht. Dit najaar breidt Iittala zijn collectie sfeerverlichting uit met een nieuwe Iittala lamp: Virva, ontworpen door Matti Klenell. Met het gebosseleerd glazen oppervlak verspreidt Virva een mooi zacht licht wanneer de Matti Klenell lamp aan staat. Maar ook uitgeschakeld ziet het opvallende reliëfpatroon er prachtig uit wanneer er licht van een andere bron op schijnt. Met Virva telt Iittala's groeiende collectie sfeerverlichting weer een extra telg die inspireert om het thuis gezellig te maken tijdens de herfst en winter.

In het noorden varieert de hoeveelheid licht spectaculair afhankelijk van het seizoen - van de middernachtzon in de zomer tot winterdagen waarop de zon nauwelijks boven de horizon komt. De donkere helft van het jaar is als een uitnodiging om binnen te blijven en tot rust te komen. We maken het ons comfortabel en steken een kaars of zacht licht aan om een harmonieuze sfeer te creëren. Met zijn thuisbasis in het noorden heeft Iittala een uitgebreide collectie sfeerverlichting. Deze herfst breidt de collectie verder uit met de nieuwe lamp Virva, ontworpen door Matti Klenell.

Iittala kandelaars & sfeerverlichting – Iittala Virva tafellamp met glazen kap (Foto Iittala  op DroomHome.nl)

Foto: Iittala Virva, tafellamp met glazen kap donkergrijs of linnen, 250 x 255 mm, € 369,-

Interactie tussen glas en licht
Iittala lamp Virva is een mondgeblazen, glazen tafellamp op een metalen frame met vier poten. De lamp heeft een opvallende, rechthoekige vorm met afgeronde hoeken. Het fijne glas is gebosseleerd en het oppervlak vertoont een abstract reliëfpatroon. Virva is verkrijgbaar in twee rustgevende glaskleuren: donkergrijs en linnen. De relatie tussen het materiaal, het glas en het licht resulteert in een fascinerende lamp. Wanneer de lamp aan staat, schijnt het zachte licht van binnenuit, uitgeschakeld reflecteert het licht dat er van buitenaf op valt.

Naam uit de Scandinavische folklore
De naam 'Virva' komt van het Finse woord 'virvatuli' (dwaallicht in het Nederlands). Volgens de folklore zijn dwaallichten brandjes of andere lichtbronnen die voorkomen in rustige, afgelegen gebieden zoals moerassen en meren. Dwaallichten verschijnen uit het niets en zijn even snel weer weg, vooral als je ze probeert te vangen. In de literatuur staan dwaallichten symbool voor de hoop. In het noorden wordt verteld dat een dwaallicht de plaats van een verborgen schat aangeeft.

Iittala kandelaars & sfeerverlichting – Iittala Leimu, Lantern en Virva tafellampen (Foto Iittala  op DroomHome.nl)

Foto: Iittala Leimu, Lantern en Virva tafellampen

Iittala's glaserfgoed als inspiratiebron
Tijdens het ontwerpen van Virva bestudeerde Matti Klenell Iittala's glaserfgoed. Vooral de patronen en inkepingen die Iittala's glaswerk al decennia lang versieren, vielen hem op. Hij vond inspiratie in gebosseleerde ontwerpen die het licht op het oppervlak van de lamp mooi zouden reflecteren en verspreiden. Ook uitgeschakeld ziet het object er opvallend uit wanneer er licht van buitenaf op het reliëf schijnt.

Het reliëfpatroon van de lamp is gemaakt met een gegraveerde mal waarin het voorwerp met de mond wordt geblazen. Bij het maken van de mal werden de lijnen één voor één getekend, wat een levendig effect oplevert in de uiteindelijke structuur. Aan de ene kant van de lamp vormen de lijnen een V-vormig patroon als een blad, terwijl de andere kant bedekt is met horizontale lijnen. De luchtige, lichte vorm van de lamp wordt versterkt door de gepoedercoate aluminium voet met vier poten. De lamp heeft geen specifieke richting, waardoor je deze overal in huis kunt zetten: op een tafel, een vensterbank, een plank of naast het bed.

De lamp is verkrijgbaar in de twee rustige en natuurlijke schakeringen donkergrijs en linnen. Samen met het licht creëren de gedempte tinten een mooie, zachte sfeer. De kleuren benadrukken ook de driedimensionale vorm van de lamp. Iittala staat bekend om haar knowhow op het gebied van glaskleuren, en de tinten van Virva zijn ontleend aan Iittala's klassieke kleuren. Elke Virva-lamp wordt mondgeblazen in Iittala's glasfabriek in het gelijknamige dorp in Finland.  

Iittala kandelaars & sfeerverlichting – Iittala Valkea kandelaars en waxinelichthouders (Foto Iittala  op DroomHome.nl)

Foto: nieuw is de Valkea in de glaskleur cranberry € 29,90 en in de glaskleur sevilla-oranje € 19,90

Iittala lampen en kandelaars in sfeerverlichting collectie
Iittala heeft een ruime keuze aan objecten om sfeer te creëren met licht - van kaarsen tot elektrische lampen. Elk jaar werkt Iittala de tijdloze collectie lichtbronnen bij met nieuwe kleuren of nieuwe ontwerpen. Dit seizoen worden er twee nieuwe, warme tinten toegevoegd aan Iittala's uitgebreide assortiment glazen theelichthouders. Donker cranberryrood en een elegante, gedempte oranje kleur maken nu deel uit van de reeks Valkea, die Harri Koskinen ontwierp. Koskinen is ook de ontwerper van Iittala's populaire Lantern-lampen en -kandelaars. Dit seizoen komen de grote en kleine Lantern-kandelaars uit in een nieuwe kleur: stijlvol donkergrijs.   

Matti Klenell
Matti Klenell (1972) is een Zweedse designer die de Scandinavische designfilosofie van vorm en functie onophoudelijk verder uitdiept. Net als de ambachtslieden in de begindagen van het industriële tijdperk streeft Klenell naar de rijkst mogelijke artistieke expressie binnen de beperkingen van het productieproces. Klenell werkt al jaren samen met Iittala. Zijn bekende ontwerpen zijn de populaire Nappula-reeks en Lempi-glazen. Met zijn zachte, speelse maar desondanks functionele vormen verleent Klenell een speciale toets aan de series van Iittala. Die traditie wordt nu voortgezet met de nieuwe lamp Virva.

Google+