Is De Halogeenlamp Een Blijvertje?

Is De Halogeenlamp Een Blijvertje?

Halogeen Lampen Kopen Tips (Foto 123rf.com  op DroomHome.nl)

Halogeenlampen zijn al jarenlang een zeer populaire vorm van verlichting in huis en tuin. Deze lamp staat onder meer bekend als energiezuinig. Een halogeenlamp gaat inderdaad langer mee dan de gloeilampen van vroeger, dit type verlichting gebruikt ook een stuk minder energie dan ouderwetse gloeilampen. Een halogeenlamp is dan wel zuiniger in gebruik dan een gloeilamp omdat de elektriciteit efficiënter gebruikt wordt, maar tegenwoordig wordt halogeen toch langzaam maar zeker minder vaak verkocht. Hoe kan dat? We leggen het hierna uit en laten zien waarom het slim is om toch nog halogeenlampen te kopen.

Gloeilamp is geen ledlamp
Hoewel halogeenlampen langer blijven werken op eenzelfde hoeveelheid energieverbruik als gloeilampen, zijn deze lampen toch gewoon een soort moderne gloeilampen. Qua energiebesparing werd halogeen dan ook al snel ingehaald door de veel zuiniger ledlamp, veel mensen zijn immers tegenwoordig bewust bezig met energiebesparing. Dit is een van de redenen waarom halogeen binnen enkele jaren van het toneel zal verdwijnen. Halogeenlampen hebben geen A of B zuinigheidslabel, led heeft dat wel. Ledlicht is dus nog een heel stuk zuiniger en milieuvriendelijker dan halogeen en velen vinden dat keurmerk tegenwoordig belangrijk. De ledlamp is momenteel de meest energiezuinige verlichting voor huis en tuin. Als je energie besparen erg belangrijk vindt, zal je keus dus eerder op ledverlichting vallen dan op halogeenlampjes.

Halogeenlampen verboden?
Ben je een fan van de halogeenlamp vanwege de typische “sfeer” van het licht, dan doe je er verstandig aan de lampen de komende tijd zoveel mogelijk in te kopen, daar de Europese commissie halogeen vanaf oktober 2018 voor particulieren verbiedt. De Gu10 en de PAR30 halogeenlampen werden sinds oktober 2017 officieel ook in Nederland al verboden. Heb je dit type lampen nodig, kan je ze het beste zo snel mogelijk aanschaffen voordat ze uitverkocht zijn omdat de voorraad op termijn zal opraken. Halogeen is tot oktober 2018 sowieso nog gewoon in winkels te verkrijgen om zo de bestaande voorraden op te maken, maar slechts zolang de voorraad strekt. In 2009 werd de oude gloeilamp ook al verboden. Maar gloeilampen zijn zelfs in 2017 vaak nog steeds te koop omdat de voorraden blijkbaar nog steeds niet op zijn.

Hoe werkt halogeen eigenlijk?
Een halogeenlamp werkt ongeveer hetzelfde als een gloeilamp. In het kwartsglas van een halogeenlamp zit inert gas, dat een chemische reactie maakt met wolfraam in de gloeidraad. Aan het inerte gas voegt men gedurende het productieproces jodium of broom toe (halogeen) vandaar de naam voor deze lamp. Maar bij een halogeenlamp wordt de energie wel een heel stuk efficiënter omgezet in licht. Er wordt dus minder energie gebruikt door halogeen dan door gloeilampen. Als je veel licht nodig hebt, bijvoorbeeld om te lezen of op een kantoor, dan is fris helder licht noodzakelijk. De halogeenlamp geeft meestal helder licht af, er zijn varianten bijgekomen met een kleurtje. Je kunt met halogeenverlichting dus zowel verlichten als je veel licht nodig hebt, sfeer in huis creëren met een halogeenlamp kan daarnaast ook met halogeen. Je kiest dan bijvoorbeeld een van de warmgeel gekleurde varianten of voor kleine halogeenlampjes. Ook kan halogeenverlichting als dimlicht gebruikt worden en dimmen geeft altijd een zachtere verlichting in huis.

Zijn ledlampen ook geschikt als sfeerlicht?
Ledlampen zijn energiezuinig en gaan twee-a driemaal zolang mee dan halogeenlampen. Halogeen is in aanschaf goedkoper dan ledverlichting maar de extra kosten worden gecompenseerd omdat ledlampen zuiniger zijn in gebruik. Omdat de halogeenlamp op den duur verdwijnen gaat voor thuisgebruik, zullen veel mensen ervoor kiezen om hun halogeen exemplaren op te gebruiken en dan over te stappen op ledverlichting. Ledlicht werd vroeger wel als koud gezien, en ongeschikt als sfeerverlichting, maar er zijn nu enorm veel ledlampen te verkrijgen die door een kleurtje juist prima geschikt zijn voor een gezellige sfeer. Bijvoorbeeld de ledlampen van Philips met WarmGlow-techniek.

Wanneer kies je nu nog specifiek voor halogeen?
Omdat halogeen in de toekomst steeds moeilijker te verkrijgen zal zijn, is je keus voor halogeen een afweging die je moet maken op andere gronden als voorheen. De oude voorraden mogen namelijk wel opgemaakt worden, maar daarna kun je misschien al snel geen halogeenlampen meer verkrijgen. Uitzonderingen zijn de lampen met een speciaal gebruiksdoel, bijvoorbeeld halogeenlampjes voor in een koelkast of lampen voor in een ander huishoudelijk apparaat zoals in een halogeen oven. Ben je een fervent gebruiker van een oven, dan heb je dus waarschijnlijk geen zorgen over het verdwijnen van de halogeenlampjes. Als je een fan bent van halogeenverlichting in je huiskamer, dan kun je halogeenlampen nog volop kopen totdat de voorraad op is. Daarna is het logischer om langzaam maar zeker op ledlampen over te stappen.

Google+