Je verlichting bedienen via een app: dit zijn de voordelen

Je verlichting bedienen via een app: dit zijn de voordelen

Lamp bedienen met een app (Foto: Moritz Kindler, Unsplash  op DroomHome.nl) 

Er is tegenwoordig bijna niets dat we niét via onze smartphone kunnen regelen. Je vrienden op de hoogte houden van wat je doet? Daar heb je een app voor. Je bankzaken regelen? Pak de app er maar bij. Weten of het gaat regenen? Er is een app die je het gaat vertellen. Je boodschappen doen? Kwestie van een bestelling plaatsen via een app. We regelen tegenwoordig zo veel dingen via apps op onze telefoons, dat we bijna niet meer zonder dat ding kunnen. Het zou daardoor zo maar zo kunnen zijn dat je bij het idee ook je lampen voortaan via een app te bedienen licht opstandig wordt. Hoezo moet dat nu ook al via een app? Het goede nieuws: het hoeft niet, het mag. En het nog betere nieuws: als je de boel eenmaal goed hebt geprogrammeerd, heb je er nauwelijks meer omkijken naar.

Wat is er mis met een knopje?

Je lampen bedienen via een app, moet dat nou? Wat is er mis met het lichtknopje? Helemaal niets. Met dat knopje zet je je lampen makkelijk aan en uit, dus dat kun je rustig blijven gebruiken. Een app kan je vooral helpen om je lampen ‘slimmer’ te maken, en om ervoor te zorgen dat je niet meer stroom gebruikt dan nodig is.

Smart verlichting bedienen met een app (Foto: Moritz Kindler, Unsplash  op DroomHome.nl)

Laten we beginnen met je lampen slimmer maken. Gedurende het jaar verandert de tijd waarop het donker wordt steeds een beetje. De ene dag zit je al voor vijven met je lampen aan, terwijl je midden in de zomer tot diep in de avond zonder lampen kan. Slimme lampen kun je zo instellen dat zij automatisch gaan branden rond zonsondergang. Fijn, zodra het donker begint te worden gaan ze dus vanzelf aan. Sta je iedere dag rond dezelfde tijd op? Dan kun je ze zo instellen dat ze dan vanzelf gaan branden. En regelen dat ze ook vanzelf weer uitgaan vlak nadat je de deur uit bent gegaan; zo voorkom je dat je lichten ongemerkt de hele dag aan blijven staan.

Zuiniger is het zeker

Een groot voordeel van lampen die je via een app bedient, is dat zij vaak zuiniger. Het gaat bijna altijd om LED verlichting, die sowieso al zeer zuinig is. Via de app kun je je lampen makkelijk dimmen, handmatig of geprogrammeerd. Daardoor branden je lampen nog zuiniger. Ook kun je op bepaalde momenten makkelijk meer of minder lampen laten branden; in de ochtend kan de tafellamp misschien wel uit blijven, en heb je genoeg aan de lamp boven de eettafel. Als deze automatisch aan en weer uit gaat, is de kans klein dat je onnodig veel lampen aan zal doen. En mocht je een keer buiten de deur zijn, en je bedenken dat je tóch een lamp hebt laten branden? Dan kun je deze ook op afstand makkelijk weer uitzetten.

Google+