LED-Lamp Of Spaarlamp? Wat Is Beter?

LED-Lamp Of Spaarlamp? Wat Is Beter?

Led-Lamp of Spaarlamp? Wat is Beter?

Een LED-lamp is heel veel efficiënter dan een gloei- en halogeenlamp.

Een LED-lamp heeft in vergelijking met een gloeilamp zo’n 10 tot wel 20 keer zo weinig energie nodig om dezelfde lichtsterkte op te brengen. Bij een gloeilamp loopt elektriciteit door de gloeidraad, gemaakt van wolfraam, een metaalsoort. De gloeidraad warmt op tot wel 3.000 graden en die warmte vreet energie. Ook in vergelijking met halogeenverlichting is de LED-lamp zeer zuinig. Een LED-lamp gaat tot wel 20 keer zo lang mee als een halogeenlamp. Maar waarom horen we zo weinig van de spaarlamp tegenwoordig?

LED-lamp vs. de spaarlamp
Een ledlamp gebruikt aanzienlijk minder elektriciteit dan gloei- of halogeenlampen. Dat is goed voor het milieu, want door het lage stroomgebruik komen minder schadelijke broeikasgassen vrij. Zowel LED- als spaarlampen staan bekend om hun lage energiegebruik. Toch is de LED-lamp nog voordeliger dan de spaarlamp. De spaarlamp presteert namelijk een stuk minder goed in energiezuinigheid dan de LED-lamp en bovendien bevatten spaarlampen kwik. Dat is een schadelijke stof die je zou moeten vermijden in huis.

Led-verlichting is de toekomst
De LED-lamp is de afgelopen jaren zeer volwassen geworden. Zowel lichtopbrengst als lichtkleur zijn sterk verbeterd en dat maakt LED-verlichting anno 2017 vrijwel overal toepasbaar. Eén van de belangrijkste redenen om de afgelopen jaren niet voor LED-verlichting te kiezen was dat LED een kille, koude lichtkleur had. Dat argument is inmiddels weggenomen en dat maakt LED-verlichting de verlichtingstechniek van de toekomst.

Tips: let hier op:

  • Kies altijd voor de LED-lamp. In een uitzonderlijk geval is een TL-lamp een zuinigere keus. LED-lampen zijn bijna altijd het zuinigst met elektriciteit. Alleen voor sommige type halogeenlampen is nog geen LED-lamp als alternatief beschikbaar. Vaak zijn lichtbronnen van merken als Osram of natuurlijk Philips lightning het beste. 
  • Vanaf 2018 zijn lichtbronnen met een energielabel C of hoger niet meer toegestaan in de EU. Lichtbronnen met een energielabel A++ zijn het zuinigst die te verkrijgen zijn. Kies daarom bij aanschaf van nieuwe verlichting altijd een zo hoog mogelijk energielabel. Goed voor milieu én voor de portemonnee.
  • Lees meer over alle ins en outs over elektrische verlichting en hun eigenschappen op de website van Milieucentraal.

 

Google+