Velux & Plan International Brengen Licht op Zonne-Energie naar Afrika

Velux & Plan International Brengen Licht op Zonne-Energie naar Afrika

Velux & Plan International Brengen Licht op Zonne-Energie naar Afrika – MEER Lampen & Verlichting.. (Foto Living Goods – Little Sun  op DroomHome.nl)

De VELUX Groep en de sociale onderneming Little Sun gaan samenwerken met Plan International om een nieuwe zonnelamp te distribueren in drie Afrikaanse landen: Zimbabwe, Zambia en Senegal.

De samenwerking met Plan International zorgt ervoor dat de duurzame lampen op zonne-energie geleverd worden aan mensen in gebieden zonder elektriciteit. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een programma waarin de lokale gemeenschap wordt betrokken en hun positie wordt versterkt. De zonnelamp is ontworpen door twee Argentijnse architectuurstudenten die de Natural Light International Design Competition hebben gewonnen.

Begin dit jaar hebben de VELUX Groep en Little Sun hun krachten gebundeld om de Natural Light International Design Competition te lanceren. Daarbij werden designstudenten van over de hele wereld gevraagd de Natural Light zonnelamp te ontwerpen, een lamp die schone, betrouwbare en betaalbare verlichting kan leveren aan de 1,2 miljard mensen in de wereld die zonder elektriciteit moeten leven.

De Winnende Ontwerpers
In totaal werden er 172 ontwerpen uit 65 verschillende landen ingestuurd voor de Natural Light International Design Competition. De jury was onder de indruk van de creatieve, innovatieve en complexe ideeën van de deelnemende studenten. Het ontwerp 'Enganchate' van de Argentijnse studenten Industrieel Ontwerp Mariana Arando (22 jaar) en Luca Fondello (23 jaar) van de Universiteit van Buenos Aires (afdeling Architectuur, Design and Urban Planning), werd uiteindelijk door de jury gekozen als de winnaar.

Kunstenaar Olafur Eliasson, medeoprichter van Little Sun en voorzitter van de Natural Light jury: “De ingezonden ideeën waren zeer divers. De competitie bleek vooral populair bij een jonger publiek, waardoor ik meer vertrouwen krijg dat de volgende generatie ook gebruik zal maken van zonne-energie. Zorgen dat mensen toegang hebben tot licht is niet alleen het invullen van een functionele behoefte. Het gaat ook om begrip van de intieme band tussen energie en onze ambities, onze gemeenschappelijke mondiale verlangen naar geluk. Ik ben ervan overtuigd dat deze twee designaspecten steeds meer moeten worden gezien als één. Het winnende ontwerp doet dit en veel meer: door energie in je hand te hebben voel je je machtiger".

Distributie van Natuurlijk Licht
Op basis van het winnende ontwerp zullen in totaal 14.500 Natural Light lampen worden geproduceerd, die eind 2015, begin 2016 door Plan geleverd worden in Zimbabwe, Zambia en Senegal.

“De VELUX Groep heeft zich altijd al ingezet om de wereld nieuwe mogelijkheden te bieden voor toegang tot daglicht en frisse lucht, en om iets terug te geven aan de maatschappij. We zijn een bedrijf dat staat voor kennis over licht en we gebruiken onze expertise waar we denken dat deze de grootste invloed zal hebben. Als onderdeel van ons 75-jarig bestaan zijn we dan ook zeer verheugd dat we 14.500 betaalbare en duurzame zonnelampen kunnen doneren die zorgen voor betrouwbare verlichting in Afrikaanse regio's. Het winnende ontwerp is niet alleen perfect vanuit een esthetisch oogpunt, maar is het is ook een weldoordacht concept, dus we zijn overtuigd dat de lamp zeer bruikbaar zal zijn en voor het licht zal zorgen zoals we dat bedoeld hebben,” vertelt Michel Sombroek, algemeen directeur van VELUX Nederland.

Lokaal Ondernemen
Het concept van het distributiemodel komt sterk overeen met microfinanciering: kleine, lokale ondernemers die onder normale omstandigheden geen lening kunnen krijgen door een gebrek aan vast inkomen of zakelijk onderpand, kunnen door dit model wel een kleine lening krijgen om hun bedrijf op te starten. Om hun verkoop op weg te helpen, zullen deze ondernemers eerst een aantal gratis Natural Light zonnelampen ontvangen. Zodra ze deze voorraad verkocht hebben, hebben ze niet alleen winst gemaakt, maar ook startkapitaal waarmee ze extra lampen kunnen aanschaffen om deze weer te verkopen. Zo kunnen ze hun eigen zelfvoorzienende bedrijfje oprichten.

"Plan is een ervaren en gevestigde ngo-partner en we hebben het volste vertrouwen dat zij het winnende zonnelampontwerp naar gebieden zullen brengen die de meeste hulp nodig hebben,” aldus Sombroek.

“We zijn erg blij dat de VELUX Groep besloten heeft Plan te steunen, waardoor we de positie van jongeren in Senegal, Zimbabwe en Zambia kunnen versterken. Jongeren overhalen ondernemer te worden betekent inkomen, terwijl er tegelijk mogelijkheden en toegang tot schone en betaalbare verlichting voor hun gemeenschappen worden gecreëerd”, zegt Gwen Wisti, Managing Director van Plan International Denemarken.

Wisti voegt daaraan toe: “Dankzij de royale bijdrage van de VELUX Groep, kan Plan nog meer jongeren bereiken en ze een kans geven nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en hun leefomstandigheden te verbeteren. Complete gemeenschappen waar elektriciteit schaars is kunnen profiteren van de lampen op zonne-energie. In landen waar de werkloosheid hoger ligt dan 60 procent, zal dit programma een groot verschil uitmaken voor bewoners. Het biedt ze een kans om in hun eigen onderhoud te voorzien. Dit komt overeen met de missie van Little Sun om ervoor te zorgen dat schone, betaalbare en betrouwbare verlichting op een duurzame manier beschikbaar is voor iedereen.”

“We geloven dat we samen met lokale ondernemers een groot effect kunnen hebben. Door lampen op een duurzame manier te leveren kunnen gemeenschappen zonder netaansluiting profiteren en lokale winst maken”, zegt Frederik Ottesen, medeoprichter van Little Sun. “We zijn dan ook erg blij met de samenwerking met Plan. 

Google+