Verlichting in je Woning: Wat zijn de Opties?

Verlichting in je Woning: Wat zijn de Opties?

Verlichting en interieur inspiratie: Welke soorten lampen heb je nodig? (Foto Pixabay.com, Pexels  op DroomHome.nl)

Een nieuw huis inrichten is ontzettend leuk. Je mag alle meubels een mooie plek geven en de ruimte gezellig maken met accessoires. Maar heb je ook al aan de verlichting gedacht? Dit is niet alleen belangrijk voor de sfeer, maar ook praktisch gezien een belangrijk onderdeel. Elke lamp heeft namelijk zijn eigen functie. Ze worden daarom onderverdeeld in verschillende categorieën. In dit artikel vertellen we je er graag meer over!

Basisverlichting
Wanneer je een kamer van lampen gaat voorzien, begin je bij de basisverlichting. Dit zijn de lampen die de hele kamer gelijkmatig belichten. Vaak worden hiervoor eenvoudige plafondlampen en inbouwspots gebruikt. Als je toch meteen wat meer sfeer en persoonlijkheid toe wilt voegen, kun je ook kiezen voor stijlvolle hanglampen. Dit is bijvoorbeeld heel mooi boven een grote eettafel. In een badkamer kun je beter vochtbestendige spotjes plaatsen. Wil je de hal of het trappengat goed belichten? Dan kun je ook lampen op de wand hangen! Dit soort verlichting is er in hele simpele modellen, maar ook in opvallende designs. Er zijn zelfs LED wandlampen met noodverlichting erin. Deze blijven ook branden als de stroom uitvalt.

Functionele verlichting
Functionele verlichting is gericht op één specifieke plek. Het zorgt ervoor dat je beter kunt zien wat je aan het doen bent. Een logisch voorbeeld hiervan is een leeslamp op het bureau. Hierdoor kun je goed aan het werk en heb je voldoende licht. Ook in de keuken kan koele functionele verlichting erg handig zijn. Zorg er wel voor dat dit licht nooit recht in je ogen schijnt. Het is namelijk behoorlijk fel.

Sfeerverlichting
Nu de basis klaar is, is het tijd om sfeer in de woning te brengen. Dit doe je – je voelt ‘m al aankomen – met sfeerverlichting. Het licht is zacht en heeft een warme toon. Het schijnt niet naar één punt, maar verspreidt het licht juist door de ruimte. Plaats een sfeerlamp op verschillende tafels, ergens in de zithoek en eventueel nog op de muur. Je kunt ook een dimmer gebruiken voor verschillende lampen. Dan kan het licht van functioneel naar sfeervol gaan.

Accentverlichting
Met accentverlichting schijn je op een object. Denk aan een schilderij, een bijzonder beeld of een mooie kast. Het licht is minder fel dan bij functionele verlichting. Tip: plaats niet te veel accentverlichting naast elkaar. Hierdoor kan het effect juist verdwijnen.

Decoratieve verlichting
Tot slot is er ook nog decoratieve verlichting. Dit is helemaal niet functioneel, maar puur voor de gezellige aankleding. Voorbeelden hiervan zijn lichtsnoeren, lightboxen en LED-theelichtjes.

Google+