Welke soorten verlichting zijn er voor in huis?

De verschillende soorten lampen voor thuis

Soorten lampen en verlichting voor in de woning (Foto TeroVesalainen, Pixabay.com  op DroomHome.nl)

Verlichting heeft een grotere impact dan ooit op de inrichting van een woning. Daar wordt over nagedacht vandaag de dag! Bij de make-over van een ruimte wordt een heel lichtplan verzonnen, waar de woonkamer op verschillende momenten van de dag, een bijpassend licht krijgt.

De verschillende soorten lampen - peertjes zijn meestal onzichtbaar onder de lampenkappen. Het schakelmateriaal met o.a. de lichtschakelaar op de muur om de lamp mee uit en aan te zetten, gaat helemaal mee met de laatste interieurtrends: van landelijk wonen, industriële woonstijl, moderne interieurstijl, klassiek tot slimme verlichting.

Soorten lampen en verlichting en schakelmateriaal voor in de woning -  Gira lichtschakelaar collectie (Foto Gira schakelmateriaal  op DroomHome.nl)

Ik heb hieronder compact, de meest nuttige informatie van de verschillende soorten lampen als lichtbronnen voor je bijeengebracht.

- Gloeilampen

Ook al is de oude vertrouwde gloeilamp 10 jaar geleden verboden, je zult verbaasd staan hoeveel gloeilampen zich nog schuilhouden in de Nederlandse huishoudens. Het warme licht van de gloeilamp is waar wij traditioneel van houden. Jongeren lijken vandaag de dag, onder invloed van de nieuwe soort verlichting, de LED lamp, meer voor wit licht te kiezen.

Wat is een gloeilamp? Een gloeilamp heeft een gloeidraad die door een elektrische stroom zo verhit wordt dat het gaat gloeien en licht geeft. De belangrijkste reden van afschaffing van de gloeilamp is dat er veel van de gebruikte energie gaat zitten in de warmteopwekking en het rendement van licht laag is.

- Halogeenlampen

Ondanks dat de halogeenlamp zuiniger is doordat het meer licht geeft en minder stroom verbruikt dan de gloeilamp is deze sinds oktober 2017 verboden.

Wat is een halogeenlamp? Het glas van de halogeenlamp met daarin de gloeidraad, wordt onder druk gevuld met inert gas en halogeen materiaal als jodium of broom. Massaal zijn er halogeen spots verwerkt in plafonds door hun kleine omvang en omdat ze te dimmen zijn. Van helder wit licht om bij te werken of te lezen tot sfeerverlichting voor in de avond. Halogeenlampen zijn uiteindelijk verboden omdat LED lampen energiezuiniger zijn en twee tot drie langer mee gaan.

- Spaarlampen

De naam zegt het al ‘spaarlamp’. De spaarlamp heeft een laag energieverbruik ten opzichte van de gloeilamp maar de LED lamp scoort vele malen beter en gaat drie keer langer mee. Daarnaast bevat de spaarlamp de giftige stof kwik en heeft het enkele minuten nodig om op volledige lichtsterkte te komen. Dit is niet handig in ruimtes waar je maar even bent zoals op het toilet.

- LED lampen

De mogelijkheden zijn oneindig met LED verlichting.

Wat is een LED lamp? Een ledlamp bestaat uit een aantal lichtgevende diodes, leds. Naast dat de LED lamp wel 10 tot 20 jaar mee kan gaan, een zeer laag stroomverbruik heeft, veiliger is dan de gloeilamp en geen UV straling verspreid, kan 75% van de LED lamp gerecycled worden. Deze duurzame verlichting is niet alleen milieuvriendelijk. Ontwerpers hebben zich massaal gestort op dit lichtgevende fenomeen en ontwerpen de meest prachtige design lampen waar de LED o.a. al in geïntegreerd is.

Google+