Vrouwentong - Woonplant van de Maand

Vrouwentong - Woonplant van de Maand Augustus

Vrouwentong - Woonplant van de Mand Juli - Vrouwentong Plant Verzorging Tips - MEER Kamerplanten... (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)
Vrouwentong, ook bekend als Sansevieria, is Woonplant van de maand augustus. Een onverwoestbare krachtpatser die liever vocht geeft dan neemt en de woestijn net zo makkelijk verruilt voor een trendy pot bij jou thuis.

Lang leve luchtvochtigheid

De Vrouwentong herken je aan zijn stevige, puntige bladeren die rechtop uit de aarde komen. Ze zijn (grijs)groen, gestreept, gevlekt of hebben een gele rand. Die opvallende bladeren doen mooi maar onzichtbaar werk: ze krikken de luchtvochtigheid op en dat is fijn voor jouw huid, ogen en luchtwegen.

Ethiopische woestijnplant

De Vrouwentong vind je in het wild in de woestijn van onder andere Ethiopië. Die geboortegrond verklaart waarom de plant zo ijzersterk is en stevig overend blijft in droge warmte.

Met als resultaat een robuuste woonplant die zich gedraagt als een makkelijke gast. Niet zo gek dus dat de Vrouwentong de afgelopen jaren een indrukwekkende comeback maakte.

Verzorging van de Vrouwentong

Vrouwentongen zijn heel makkelijk te onderhouden. De plant kan door zijn afkomst goed tegen droge warmte, bijvoorbeeld van de centrale verwarming. De Vrouwentong staat prima in het licht, maar zet hem niet in de volle, brandende zon. Geef weinig water, laat de aarde tussen gietbeurten goed uitdrogen. Liever te weinig dan te veel water, dat is het devies.

Leuk om te weten:

  • Er bestaan ongeveer 70 soorten Vrouwentongen.
  • Natuuronderzoeker Carl Peter Thunberg vernoemde in 1794 de Sansevieria naar de Italiaanse prins Raimondo di Sangro die uit San Severo kwam en de meest bijzondere uitvindingen deed.
  • In veel Afrikaanse landen gebruikt men de bladeren van de Vrouwentong om touw en manden van te maken.
  • De Vrouwentong kleurt donkerder als hij verder van het raam staat, en lichter dichtbij het raam.
  • Een Vrouwentong is een ideaal cadeau voor iemand zonder groene vingers, voor op kantoor of in een school: de plant piept namelijk niet als hij een tijdje minder water krijgt.
  • Heel soms bloeit de Vrouwentong: er ontstaat dan een stengel tussen de bladeren waar bloemetjes aan groeien.
  • In Korea worden Vrouwentongen gebruikt om deelnemers aan evenementen of zakenpartners mee te verwelkomen.
  • Sansevieria’s halen giftige stofjes als formaldehyde en carbondioxide uit de lucht en geven daar zuurstof voor terug.
Google+